14 °C Budapest
A GVH is odacsap az építőanyag-piacon: külön munkacsoport foglalkozik a területtel

A GVH is odacsap az építőanyag-piacon: külön munkacsoport foglalkozik a területtel

2021. július 6. 19:36

A Gazdasági Versenyhivatal megérti, hogy a Kormány is kiemelten kezeli az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésének kérdését. A versenyhatóság a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat a piacon.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a Kormány intézkedési javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter által vezetett testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a Kormány.

„Kiemelten fontos, sok magyar családot érintő területről van szó. Nem véletlen, hogy a Kormány is láthatóan prioritásként kezeli az építőipari alapanyag-drágulás kérdéskörét. A Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs munkájának keretében, de azon kívül is minden szakmai támogatást megad a probléma mihamarabbi megoldásához. Folyamatosan figyeljük a piacot: a hozzánk beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, ”vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben. A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközünkkel azon dolgozunk, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjük és hatáskörünkben elősegítsük az egyenlő versenyfeltételek megteremtését” – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A hatóság szakembereiből nemrég külön munkacsoport alakult a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére, hogy a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban megkezdhesse a feltételezhető jogsértések kivizsgálását az építőiparban. A GVH versenyfelügyeleti eljárásai segíthetnek feltárni a piac visszaéléseit, így a tiszta és tisztességes versenyen keresztül az elérhető legalacsonyabb árakat biztosítani a hazai fogyasztók és vállalkozások számára.

Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, amelyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem