18 °C Budapest
Hacker stealing password and identity, computer crime

Ők a zsarolóprogramok valódi működtetői: a világon senkit sem kímélnek

2021. május 14. 15:33

A zsarolóvírus szó mindig előkerül, ha a vállalatok a 2021-ben várható kiberfenyegetésekről beszélnek. A támadók felépítették márkáikat, és soha nem látott merészséggel haladnak előre: az újságok első oldalain rendszeresek azok a híradások, amelyek zsarolóvírusos támadások áldozatául esett szervezetekről számolnak be. Ám azzal, hogy az ilyen hackercsoportok a reflektorfénybe helyezik magukat, valójában elrejtik a zsarolóprogram-ökoszisztéma tényleges komplexitását. 

Más iparágakhoz hasonlóan a zsarolóprogram-ökoszisztémában is sok szereplő található, akik mind különféle szerepeket töltenek be. A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint a zsarolóvírussal támadó bandák valójában gengszterbandák – a Keresztapában látott, szorosan összetartó csoportok, akik mindenben együtt vannak benne –, a valóság inkább Guy Ritchie „Úriemberek” című filmjének világához hasonlít a jelentős számú különböző szereplővel – fejlesztők, botmesterek, hozzáférés-értékesítők, és a zsarolóprogramokat működtetők –, akik a legtöbb támadásban részt vesznek, és a dark webes piacokon nyújtanak szolgáltatásokat egymásnak.

Ezek a szereplők kifejezetten az erre specializálódott darknetes fórumokon találkoznak, ahol szolgáltatásokat és partnertársulásokat kínáló, rendszeresen frissített hirdetések találhatók.

Az egyedül dolgozó, prominens nagyhalak nem sűrűn látogatják ezeket az oldalakat, ugyanakkor egyes jól ismert csoportok – mint például az előző pár negyedévben egyre több szervezetet megtámadó REvil – rendszeresen tesznek közzé ajánlatokat és híreket partnerprogramokon keresztül. Az ilyen kapcsolat egy partnertársulást feltételez a zsarolóvírussal támadó csoport működtetője és a partner között, ahol az előbbi 20–40 százalékkal részesedik a profitból, míg a maradék 60–80 százaléka a partnernél marad.

Az ilyen partnerek kiválasztása egy finomhangolt folyamat, amelyben a zsarolóprogramot működtetők már a legelejétől fogva lefektetik az alapszabályokat, a földrajzi korlátozásokat, sőt még a politikai nézeteket is beleértve. A zsarolóprogramok áldozatait ugyanakkor opportunista módon választják ki.

Mivel a szervezeteket megfertőző személyek és a zsarolóprogramot ténylegesen működtetők valójában különböző csoportok, akik csak a profit reményében állnak össze, a megfertőzött szervezetek az esetek túlnyomó többségében könnyű prédák – olyanok, akikhez a támadók könnyebben meg tudták szerezni a hozzáférést. A megszerzett hozzáférést később mind a partnerprogramban dolgozó szereplők, mind a független működtetők értékesíthetik, vagy aukción, vagy fix áras formában, akár már 50 USD-tól is. Ezek a támadók a legtöbbször botnet tulajdonosok, akik nagyszabású, kiterjedt kampányokat folytatnak, és nagy tételben árulják az áldozatok gépeihez való hozzáférést, olyan eladókat elérve, akik az internetre néző szoftverek (pl. VPN berendezések vagy e-mail átjárók) nyilvánosságra hozott sérülékenységeire vadásznak, hogy ezeket kihasználva behatolhassanak a szervezetek gépeibe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A zsarolóprogram-ökoszisztéma egy komplex rendszer, amelyben sok érdek forog kockán. Egy folyton változó piacról van szó, amelyben sok szereplő tevékenykedik: egyesek meglehetősen opportunisták, mások pedig rendkívül profik, akik fejlett módszereket alkalmaznak. Nem konkrét célpontokat választanak ki, hanem bármilyen szervezet megfelel nekik – legyen az nagyvállalat vagy kisvállalkozás –, amennyiben hozzáférést tudnak szerezni hozzá. Az üzlet ráadásul igen csak jól megy, ezért aztán még jó ideig nem fognak felhagyni ezzel a tevékenységgel” – fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky globális kutató és elemző csapatának biztonsági kutatója. „A jó hír az, hogy már meglehetősen egyszerű biztonsági intézkedések alkalmazásával is elűzhetők a támadók a szervezet közeléből, tehát már az olyan standard eljárások, mint a rendszeres szoftverfrissítések és az izolált biztonsági mentések is segítenek, de emellett a szervezetek még sok más egyebet is tehetnek annak érdekében, hogy biztonságban tudhassák magukat.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem