29 °C Budapest
Megint beszáll az állam a magyar bankba: tőzsdére is mennének

Megint beszáll az állam a magyar bankba: tőzsdére is mennének

2020. november 9. 16:01

Ismét beszáll a Gránit Bankba a magyar állam. A bank sajtótájékoztatóján Varga Mihály eredményesnek nevezte a pénzintézetet.

A magyar állam a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapon keresztül 3 milliárd forintos, Nyúl Sándor magánbefektető pedig 1,3 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a Gránit Bankban, segítve a társaság további növekedését, amely nemzetközi terjeszkedést és tőzsdére lépést is magában foglalhat - jelentették be a bank mai sajtótájékoztatóján.

Ezzel 7 százalék körüli részesedést szerez a bankban a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nyúl Sándor társasága pedig 3 százalék körüli nagyágrendű tulajdonos lesz. A Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató kezében lévő társaság befolyása többségi marad - válaszolta a Portfolio kérdésére az elnök-vezérigazgató.

Igen eredményesnek nevezte a bankot Varga Mihály, kiemelve, hogy költséghatékonysági mutatója kétszer jobb a bankrendszer átlagánál. A pénzügyminiszter felidézte: 2010-ben üres bankként indult el, mára viszont 70 ezer ügyfélszámlát kezel, és mérlegfőösszege az induláskori érték 70-szeresére emelkedett. Stabil középbankról van szó, de bízik benne a kormány, hogy van még bőven tovább, így a legnagyobb 10 bank közé kerülhetnek.

A magyar államnak korábban 36,5 százalékos tulajdonrésze volt a Gránit Bankban, 2017 nyarán jelentették be, hogy értékesítik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?