16 °C Budapest
Csúnya ügyek: így hurcolják szeméthegyeiket keletre a gazdag EU-s országok

Csúnya ügyek: így hurcolják szeméthegyeiket keletre a gazdag EU-s országok

2020. február 25. 09:01

Míg Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és egyre fontosabb a társadalomnak a fenntartható fejlődés, addig Bulgáriában és Romániában csak a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. Ennek tetejében jobbára mégis ebbe a két keleti országba érkezik a gazdag, nyugati országok szemetének zöme - írja a hvg.hu

Miközben Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, addig az EU másik felén, Bulgáriában, Romániában csupán a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. A környezeti károsodás tehát óriási az említett két országban, mégis Románia és Bulgária is folytatja a gazdag nyugati államok szemetének fogadását, mert ez jó üzlet.

Legalábbis egyeseknek biztosan. Az olasz rendőrség például arról figyelmeztette a két keleti tagállamot, hogy a maffia nyakig benne van a szemétbizniszben. Sőt a szálak nem egy esetben egészen egyes miniszterekig értek. Hiába, a  gazdag nyugati uniós államok szemetüket továbbra is keletre szállítják - írja a lap.

Máshova persze nehézkes is lenne, 2 éve ugyanis Peking úgy döntött nem fogadja tovább a világ szemetét, ami felértékelte Bulgáriát és Romániát. Előbbi 10 év alatt húszszorosára növelte szemétimportját. 

Dehát miután a szeméthegyek egyre magasabban tornyosulnak, és a szemét legnagyobb részét nem újrahasznosítják, hanem elégetik, a környezet károsodása tovább folytatódik

 - állapította Ivajlo Dicsev, bolgár professzor a Deutsche Welleben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?