23 °C Budapest
Csúnya ügyek: így hurcolják szeméthegyeiket keletre a gazdag EU-s országok

Csúnya ügyek: így hurcolják szeméthegyeiket keletre a gazdag EU-s országok

2020. február 25. 09:01

Míg Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és egyre fontosabb a társadalomnak a fenntartható fejlődés, addig Bulgáriában és Romániában csak a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. Ennek tetejében jobbára mégis ebbe a két keleti országba érkezik a gazdag, nyugati országok szemetének zöme - írja a hvg.hu

Miközben Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, addig az EU másik felén, Bulgáriában, Romániában csupán a szeméthegyek 10 százalékát hasznosítják újra. A környezeti károsodás tehát óriási az említett két országban, mégis Románia és Bulgária is folytatja a gazdag nyugati államok szemetének fogadását, mert ez jó üzlet.

Legalábbis egyeseknek biztosan. Az olasz rendőrség például arról figyelmeztette a két keleti tagállamot, hogy a maffia nyakig benne van a szemétbizniszben. Sőt a szálak nem egy esetben egészen egyes miniszterekig értek. Hiába, a  gazdag nyugati uniós államok szemetüket továbbra is keletre szállítják - írja a lap.

Máshova persze nehézkes is lenne, 2 éve ugyanis Peking úgy döntött nem fogadja tovább a világ szemetét, ami felértékelte Bulgáriát és Romániát. Előbbi 10 év alatt húszszorosára növelte szemétimportját. 

Dehát miután a szeméthegyek egyre magasabban tornyosulnak, és a szemét legnagyobb részét nem újrahasznosítják, hanem elégetik, a környezet károsodása tovább folytatódik

 - állapította Ivajlo Dicsev, bolgár professzor a Deutsche Welleben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?