0 °C Budapest

Alig előzzük a románokat: ezért nincs egy generációnyi magyarnak jövője

2019. január 24. 16:30

A rangsor végén kullogunk az EU-ban, Magyarországon van a negyedik legrosszabb helyzetben a 30-34 év közötti diplomások arányát tekintve. Csak épphogy csúsztunk le a negatív dobogóról. Közben kiderült, hogy a felsőoktatásban tanuló magyarok leginkább saját vállalkozást indítanának a diploma megszerzése után.

Az EU-ban élő 30-34 évesek 40 százaléka rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettésggel az Eurostat adatai szerint: a nőknél 45, az ilyen korú férfiak körében pedig 35 százalék volt ez az arány. Megjegyzik, az utóbbi időben mindkét nem mutatója jelentősen nőtt, igaz, a férfiaké nem olyan mértékben, mint a nőké.

Öt olyan tagállam is van, amelyben az említett korosztály több mint felének van valamilyen diplomája: Litvánia vezet 58 százalékkal, utána Ciprus jön 56-tál és Írország nem sokkal lemaradva 55-tel.

A rangsor végén a románok állnak 26 százalékkal, őket nem sokkal előzik az olaszok a maguk csekély, 27 százalékos arányával, és Horvátország is csak egy kicsit jobb (29 százalék). Magyarország éppenhogy nem került be a legrosszabb háromba, mi 30 százalékkal a negyedikek vagyunk. Az uniós statisztikai hivatal szakemberei arra jutottak: 2017-ben a 25-54 éves korosztály harmadának (34 százalékának) volt valamilyen felsőfokú papírja, míg az 55-74 évesek körében ez az arány csak 21 százalék.

Diplomásokból lesznek a vállalkozók

Mindez azért is lehet problémás, mert a szakértők szerint pont, hogy a diplomások mozgatják a munkaerőpiacot. Most derült ki például, hogy az egyetemisták inkább indítanának saját vállalkozást. A magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett legutóbb kutatást például. A kutatás apropója az intézmény új, a hallgatók készségeire koncentráló képzési rendszerének bevezetése volt. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta - a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

A válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is. A METU céges partnerei úgy gondolják, egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. A vállalati partnerek nagy többsége szerint kifejezetten fontos továbbá a problémamegoldó készség (82%), a csapatmunkára való alkalmasság (90%) és az új készségek gyors elsajátítása (84%) is.  Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévő munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az első állásinterjú

A felmérés eredményei szerint a hallgatók nem az elméleti tudást tartják a legfontosabbnak az első állásinterjún: a válaszadók úgy gondolják, a siker legfontosabb feltétele a magabiztos fellépés, amit a gyakorlati ismeretek és a jó megjelenés követ. "A cégek már az első interjún felmérik a hallgatók készségeit, portfólió alapú képzési rendszerünk pedig lehetővé teszi, hogy a METU-n végzett pályakezdők már az első interjún tökéletesen tisztában legyen saját képességeikkel" - mondta el Bachmann Bálint, az egyetem rektora. "Képzésünk pont azokra a készségekre - a problémamegoldásra, a csapatmunkára, az együttműködésre, a prezentációs módszerekre - fókuszál, melyeknek fontosságát felmérésünk is egyértelműen kirajzolta." Az intézmény MyBrand nevű, hazánkban egyedülálló képzési rendszerében a hallgatók saját portfóliót készítenek az egyetemi kurzusok és projektek során elsajátított készségekről, így a képzés végére határozott "énmárkát", szakmai identitást alakíthatnak ki.

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben. Az egyetemisták legnagyobb hányada (40%) úgy vélte, egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben, és - a válaszadók többsége szerint - elsősorban önmegvalósításban. A MyBrand portfólió alapú képzési rendszer célja pedig pont az, hogy a hallgatók az erősségeik megismerésén keresztül, egy magasabb szintű önismeret kialakításával jussanak el az önmegvalósításig.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem