17 °C Budapest
Alig előzzük a románokat: ezért nincs egy generációnyi magyarnak jövője

Alig előzzük a románokat: ezért nincs egy generációnyi magyarnak jövője

2019. január 24. 16:30

A rangsor végén kullogunk az EU-ban, Magyarországon van a negyedik legrosszabb helyzetben a 30-34 év közötti diplomások arányát tekintve. Csak épphogy csúsztunk le a negatív dobogóról. Közben kiderült, hogy a felsőoktatásban tanuló magyarok leginkább saját vállalkozást indítanának a diploma megszerzése után.

Az EU-ban élő 30-34 évesek 40 százaléka rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettésggel az Eurostat adatai szerint: a nőknél 45, az ilyen korú férfiak körében pedig 35 százalék volt ez az arány. Megjegyzik, az utóbbi időben mindkét nem mutatója jelentősen nőtt, igaz, a férfiaké nem olyan mértékben, mint a nőké.

Öt olyan tagállam is van, amelyben az említett korosztály több mint felének van valamilyen diplomája: Litvánia vezet 58 százalékkal, utána Ciprus jön 56-tál és Írország nem sokkal lemaradva 55-tel.

A rangsor végén a románok állnak 26 százalékkal, őket nem sokkal előzik az olaszok a maguk csekély, 27 százalékos arányával, és Horvátország is csak egy kicsit jobb (29 százalék). Magyarország éppenhogy nem került be a legrosszabb háromba, mi 30 százalékkal a negyedikek vagyunk. Az uniós statisztikai hivatal szakemberei arra jutottak: 2017-ben a 25-54 éves korosztály harmadának (34 százalékának) volt valamilyen felsőfokú papírja, míg az 55-74 évesek körében ez az arány csak 21 százalék.

Diplomásokból lesznek a vállalkozók

Mindez azért is lehet problémás, mert a szakértők szerint pont, hogy a diplomások mozgatják a munkaerőpiacot. Most derült ki például, hogy az egyetemisták inkább indítanának saját vállalkozást. A magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett legutóbb kutatást például. A kutatás apropója az intézmény új, a hallgatók készségeire koncentráló képzési rendszerének bevezetése volt. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta - a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

A válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is. A METU céges partnerei úgy gondolják, egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. A vállalati partnerek nagy többsége szerint kifejezetten fontos továbbá a problémamegoldó készség (82%), a csapatmunkára való alkalmasság (90%) és az új készségek gyors elsajátítása (84%) is.  Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévő munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első állásinterjú

A felmérés eredményei szerint a hallgatók nem az elméleti tudást tartják a legfontosabbnak az első állásinterjún: a válaszadók úgy gondolják, a siker legfontosabb feltétele a magabiztos fellépés, amit a gyakorlati ismeretek és a jó megjelenés követ. "A cégek már az első interjún felmérik a hallgatók készségeit, portfólió alapú képzési rendszerünk pedig lehetővé teszi, hogy a METU-n végzett pályakezdők már az első interjún tökéletesen tisztában legyen saját képességeikkel" - mondta el Bachmann Bálint, az egyetem rektora. "Képzésünk pont azokra a készségekre - a problémamegoldásra, a csapatmunkára, az együttműködésre, a prezentációs módszerekre - fókuszál, melyeknek fontosságát felmérésünk is egyértelműen kirajzolta." Az intézmény MyBrand nevű, hazánkban egyedülálló képzési rendszerében a hallgatók saját portfóliót készítenek az egyetemi kurzusok és projektek során elsajátított készségekről, így a képzés végére határozott "énmárkát", szakmai identitást alakíthatnak ki.

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben. Az egyetemisták legnagyobb hányada (40%) úgy vélte, egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben, és - a válaszadók többsége szerint - elsősorban önmegvalósításban. A MyBrand portfólió alapú képzési rendszer célja pedig pont az, hogy a hallgatók az erősségeik megismerésén keresztül, egy magasabb szintű önismeret kialakításával jussanak el az önmegvalósításig.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30