27 °C Budapest
Nagyot robbanthat a Praktiker: a plázastop még közbeszólhat

Nagyot robbanthat a Praktiker: a plázastop még közbeszólhat

2018. június 18. 11:34

A magyar tulajdonban lévő Praktiker 20 százalékkal növelte árbevételét 2017-ben 2016-hoz képest. Ez összesen 47,8 milliárd forintos nettó forgalmat jelentett, amivel a cég 33,1 százalékra növelte piaci részesedését Magyarországon.

20 százalékkal, több mint nettó 8,6 milliárd forinttal növelte árbevételét 2016-hoz képest a Praktiker a tavalyi üzleti évben, ez összesen 47,8 milliárd nettó forgalmat jelentett. A cég szerint az átlagvásárlási érték növekedése mellett fontos tényező volt az is, hogy a vállaltnak sikerült az új vásárlók számát is növelni. Mindebben szerintük fontos szerepe volt annak a modernizációnak, mely során a Praktiker már nem csak azt sugallja, hogy csupán egy egyszerű barkácsáruházról van szó, hanem sokkal inkább egy kreatív lakberendezési központ. 

A következő években is szeretnénk folytatni a növekedést és újabb áruházakat is tervezünk nyitni Magyarországon, ehhez már keressük a potenciális helyszíneket. A 300 négyzetméternél nagyobb áruházak létesítését korlátozó törvény azonban érvényben van, úgyhogy nagy kihívás lesz számunkra, hogy miként bírkozzunk meg ezekkel a keretekkel. Az is meggyőződésem továbbá, hogy a szortimentben is változások lesznek, az építőipari és lakásfelújításhoz kapcsolódó termékek mellett a lakásdekorációs árucikkek is egyre keresettebbek lesznek

- mondta el Karl-Heinz Keth, a Praktiker ügyvezető igazgatója, a vállalat június 18-án tartott sajtóeseményén. A vezető hozzátette azt is, hogy a trendek alapján az online értékesítésnek még nagyobb szerepe lesz a jövőben.

A Praktiker webshopjának a teljes árbevételéhez viszonyított forgalmi aránya is évről évre növekszik. Míg 2014-ben 1,4 százalék volt, addig 2017-ben már 6 százalékról lehet beszélni. A legkeresettebb termékek az internetes oldalon egyébként a:

  • csempe, járólap és az ezekhez kapcsolódó kemikáliák,
  • kül- és beltéri bútorok,
  • szaniter kerámiák,
  • fürdőszoba bútorok és egyéb berendezések, illetve
  • ajtók és ablakok.

Az a fránya munkaerőhiány

A Praktiker ma mintegy 1500 embernek ad munkát az országban, azonban az ágazatokon átívelő munkaerőhiány őket is érinti. Márton Katalin, a cég HR vezetője azonban elmondta:

A versenyképes alapbéremelésnek, valamint a motiváló és megtartó funkciót egyaránt beöltő bónuszrendszernek köszönhetően a Praktikert kevésbé hozta zavarba a szinte összes iparágban megjelenő negatív tendencia. Mi egyébként sokkal inkább egy HR kihívásként fogjuk föl a jelenlegi állapotokat semmint problémának.
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?