0 °C Budapest

Ilyen az, amikor a bank abba is beleszól, mire költheted a személyi kölcsönt

2017. május 18. 13:31

Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a hitelfelvétel folyamata, azonban nem mindenkinek olyan könnyű kölcsönhöz jutnia. Az egyéni vállalkozóknak ugyanis nem a havi keresetét vizsgálják, hanem az egész előző évi jövedelmét mérik fel a bankok, ráadásul extra dokumentumok benyújtására is szükség van. Mutatjuk, mekkora tortúra a személyi kölcsön igénylés, ha valaki vállalkozóként szeretne hitelt.

Ha besétálunk egy bankba, akkor már akár fél óra múlva a számlánkon tudhatjuk a pénzt. Más a helyzet, ha egyéni vállalkozóként próbálkozunk ugyanezzel, ráadásul az sem egyértelmű, hogy mire költhetjük ilyenkor a hitelt.

Hosszadalmas a hitelfelvétel

Egyéni vállalkozóknál nem feltétlen elegendő az egyszerű jövedelemigazolás a banknak, ennél átfogóbban vizsgálják ugyanis az igényléskor a hitelfelvevő jövedelmi viszonyait.

Egyéni vállalkozó ügyfeleinktől vállalkozói igazolványt, vagy Önkormányzat jegyzője által kiállított igazolást vagy a tevékenység folytatására kiadott engedélyt kérünk bemutatni

 - mondta az OTP.

Az egyéni vállalkozó jövedelmét NAV jövedelemigazolás alapján állapítjuk meg

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a CIB. Ilyenkor viszont nem az előző három vagy hat hónapot vizsgálják.

Az egyéni vállalkozó bevételeit az utolsó lezárt adóév függvényében, havi szintre vetítve vizsgáljuk

- egészítette ki a választ az MKB. Ez egyébként megnövelheti az igénylési időt is. Míg a magánszemély által igényelt kölcsönt sok esetben pár óra alatt megkapják az ügyfelek, addig ez mindenképpen több időt igényel. Emellett nemcsak a hosszabb igénylési folyamattal kell megküzdenie az egyéni vállalkozóknak, nem mindegy ugyanis, hogy a felvett kölcsönt milyen célra fordítják, annak ellenére, hogy szabad felhasználású a felvett összeg.

A fogyasztói "minőséget" a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kell vizsgálni. Tekintettel arra, hogy csak azon szerződések minősülnek fogyasztói szerződésnek, melyben a természetes személy a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül jár el, a vállalkozásfejlesztés nem minősülhet fogyasztói igénynek

- árulta el kérdésünkre az MKB. Ez alapján viszont a szabályok szerint a magánszemélyként felvett személyi kölcsönt nem fordíthatjuk egy vállalkozás fejlesztésére. Persze van kiskapu, mivel az adós felelőssége, hogy mire költi a szabadon felhasználható kölcsönt, ezért a gyakorlatban nincs kizárva, hogy cégünkre költsünk.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a vállalkozóként felvett hitelt sem költhetjük akármire.

Az egyéni vállalkozóknak nincs lehetősége arra, hogy vállalkozói kölcsönt személyes célokra vegyenek fel, ugyanis ez a konstrukció kizárólag a vállalkozás fejlesztésére, üzemeltetésére használható

 - válaszolta kérdésünkre a Budapest Bank. Ezeknek a hiteleknek egyébként két fajtája ismert:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A szabadon felhasználható kölcsönöknél a költésekkel el kell számolni az adóhatóság felé.
  • A beruházási hiteleknél emellett még eleve megjelölt, vállalkozásfejlesztési célra is kell fordítani a felvett összeget.

A jövedelem mértékét az egyéni vállalkozó éves bevallása alapján vizsgáljuk (nem csupán az nálunk vezetett számlára érkező összegek alapján), így azt befolyásolják a vállalkozás pénzügyi adatai és adózásának módja is - válaszolta az UniCredit.

Az igényléshez legalább 2 hónapos aktív bankszámlamúltra is szükség van, amit az egyéni vállalkozók aktív vállalkozói számlábval is tudnak teljesíteni.

A bank egyébként vállalkozásfejlesztésre elsősorban a szabad felhasználású jelzáloghitelt javasolja.

A Sberbank, más pénzintézetekhez hasonlóan a NAV adatai alapján vizsgálja a hitelképességet. A K&H-nál is hasonlóan járnak el, annyit tettek hozzá, hogy üzletfejlesztésre egy kifejezetten erre alkalmas terméket kínálnak az ügyfeleknek.

Milyen ajánlatok közül válogathatunk?

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával megnéztük, melyik banknál találjuk meg a legolcsóbb hitelt a vállalkozásunk fejlesztéséhez. Számításunk során 3 millió forintot vettünk fel 5 éves futamidő mellett (250 ezer forintnál kevesebb igazolható jövedelemmel és , ez alapján pedig a Cofidis Fapados Kölcsön lett a legolcsóbb ajánlat, mindössze 8,9 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett és 62 ezer forintos törlesztőrészlettel.

A többi ajánlat is egészen kedvező, az OTP Akciós Személyi kölcsöne 10,45 százalékos THM-mel és 64 ezer forintos havi törlesztővel, a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön pedig 11,73 százalékos THM-mel és 65 ezer forintos törlesztőrészlettel csábít a hitelfelvételre. Persze, ha más összegre, futamidőre vágysz, vagy esetleg nagyobb jövedelmet tudsz felmutatni, akkor érdemes saját számításokat végezni a Pénzcentrum kalkulátorával.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?