Ilyen az, amikor a bank abba is beleszól, mire költheted a személyi kölcsönt

2017. május 18. 13:31

Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a hitelfelvétel folyamata, azonban nem mindenkinek olyan könnyű kölcsönhöz jutnia. Az egyéni vállalkozóknak ugyanis nem a havi keresetét vizsgálják, hanem az egész előző évi jövedelmét mérik fel a bankok, ráadásul extra dokumentumok benyújtására is szükség van. Mutatjuk, mekkora tortúra a személyi kölcsön igénylés, ha valaki vállalkozóként szeretne hitelt.

Ha besétálunk egy bankba, akkor már akár fél óra múlva a számlánkon tudhatjuk a pénzt. Más a helyzet, ha egyéni vállalkozóként próbálkozunk ugyanezzel, ráadásul az sem egyértelmű, hogy mire költhetjük ilyenkor a hitelt.

Hosszadalmas a hitelfelvétel

Egyéni vállalkozóknál nem feltétlen elegendő az egyszerű jövedelemigazolás a banknak, ennél átfogóbban vizsgálják ugyanis az igényléskor a hitelfelvevő jövedelmi viszonyait.

Egyéni vállalkozó ügyfeleinktől vállalkozói igazolványt, vagy Önkormányzat jegyzője által kiállított igazolást vagy a tevékenység folytatására kiadott engedélyt kérünk bemutatni

 - mondta az OTP.

Az egyéni vállalkozó jövedelmét NAV jövedelemigazolás alapján állapítjuk meg

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a CIB. Ilyenkor viszont nem az előző három vagy hat hónapot vizsgálják.

Az egyéni vállalkozó bevételeit az utolsó lezárt adóév függvényében, havi szintre vetítve vizsgáljuk

- egészítette ki a választ az MKB. Ez egyébként megnövelheti az igénylési időt is. Míg a magánszemély által igényelt kölcsönt sok esetben pár óra alatt megkapják az ügyfelek, addig ez mindenképpen több időt igényel. Emellett nemcsak a hosszabb igénylési folyamattal kell megküzdenie az egyéni vállalkozóknak, nem mindegy ugyanis, hogy a felvett kölcsönt milyen célra fordítják, annak ellenére, hogy szabad felhasználású a felvett összeg.

A fogyasztói "minőséget" a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kell vizsgálni. Tekintettel arra, hogy csak azon szerződések minősülnek fogyasztói szerződésnek, melyben a természetes személy a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül jár el, a vállalkozásfejlesztés nem minősülhet fogyasztói igénynek

- árulta el kérdésünkre az MKB. Ez alapján viszont a szabályok szerint a magánszemélyként felvett személyi kölcsönt nem fordíthatjuk egy vállalkozás fejlesztésére. Persze van kiskapu, mivel az adós felelőssége, hogy mire költi a szabadon felhasználható kölcsönt, ezért a gyakorlatban nincs kizárva, hogy cégünkre költsünk.

Ezek után talán nem meglepő, hogy a vállalkozóként felvett hitelt sem költhetjük akármire.

Az egyéni vállalkozóknak nincs lehetősége arra, hogy vállalkozói kölcsönt személyes célokra vegyenek fel, ugyanis ez a konstrukció kizárólag a vállalkozás fejlesztésére, üzemeltetésére használható

 - válaszolta kérdésünkre a Budapest Bank. Ezeknek a hiteleknek egyébként két fajtája ismert:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A szabadon felhasználható kölcsönöknél a költésekkel el kell számolni az adóhatóság felé.
  • A beruházási hiteleknél emellett még eleve megjelölt, vállalkozásfejlesztési célra is kell fordítani a felvett összeget.

A jövedelem mértékét az egyéni vállalkozó éves bevallása alapján vizsgáljuk (nem csupán az nálunk vezetett számlára érkező összegek alapján), így azt befolyásolják a vállalkozás pénzügyi adatai és adózásának módja is - válaszolta az UniCredit.

Az igényléshez legalább 2 hónapos aktív bankszámlamúltra is szükség van, amit az egyéni vállalkozók aktív vállalkozói számlábval is tudnak teljesíteni.

A bank egyébként vállalkozásfejlesztésre elsősorban a szabad felhasználású jelzáloghitelt javasolja.

A Sberbank, más pénzintézetekhez hasonlóan a NAV adatai alapján vizsgálja a hitelképességet. A K&H-nál is hasonlóan járnak el, annyit tettek hozzá, hogy üzletfejlesztésre egy kifejezetten erre alkalmas terméket kínálnak az ügyfeleknek.

Milyen ajánlatok közül válogathatunk?

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával megnéztük, melyik banknál találjuk meg a legolcsóbb hitelt a vállalkozásunk fejlesztéséhez. Számításunk során 3 millió forintot vettünk fel 5 éves futamidő mellett (250 ezer forintnál kevesebb igazolható jövedelemmel és , ez alapján pedig a Cofidis Fapados Kölcsön lett a legolcsóbb ajánlat, mindössze 8,9 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett és 62 ezer forintos törlesztőrészlettel.

A többi ajánlat is egészen kedvező, az OTP Akciós Személyi kölcsöne 10,45 százalékos THM-mel és 64 ezer forintos havi törlesztővel, a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön pedig 11,73 százalékos THM-mel és 65 ezer forintos törlesztőrészlettel csábít a hitelfelvételre. Persze, ha más összegre, futamidőre vágysz, vagy esetleg nagyobb jövedelmet tudsz felmutatni, akkor érdemes saját számításokat végezni a Pénzcentrum kalkulátorával.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem