Ezért nem fizeti ki számláit rengeteg magyar: a 7 leggyakoribb ok

Ezért nem fizeti ki számláit rengeteg magyar: a 7 leggyakoribb ok

Pénzcentrum
2015. október 7. 11:36

Jelentős mértékben nőtt a fizetési hajlandóság a követeléskezelőkhöz került ügyekben, és felére esett az egyáltalán nem behajtható tartozások aránya - hangzott el az EOS Csoport mai napon tarott sajtótájékoztatóján.

Jelentősen nőtt a fizetési hajlandóság a magyar lakosság, illetve a kis-, és középvállalkozások körében: ma már a számlák 77 százalékát időben kiegyenlítik az arra kötelezettek. A behajthatatlan követelések aránya így felére esett, a követeléskezelőkhöz jutott ügyek 6 százaléka helyet mindössze 3 százalékánál nincs megtérülés - derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Ez azt jelenti, hogy a követeléskezelőkhöz került ügyek 23 százalékával van probléma (teljesen behajthatatlan, vagy késedelmes ügyfél). A késedelmes ügyfelek jellemzően 17 nap alatt fizetik be az esedékes tartozást, míg ez egy évvel ezelőtt még 23 nap volt. A nemfizetés okai ugyanakkor nem sokat változtak, a leggyakoribbak továbbra is tartják magukat.

A nemfizetésnek 7 jellemző oka van:

  • Munkanélküliség (38 százalék)
  • Pénzügyi nehézségek (31 százalék)
  • Eladósodottság/fizetésképtelenség (26 százalék)
  • Hanyagság (24 százalék)
  • Gazdasági helyzet (21 százalék)
  • Szándékos mulasztás/csalás (13 százalék)
  • A szolgáltatással kapcsolatos panasz (10 százalék)

Egyre jobban kezelik a cégek a csalás típusú nemfizetést, azonban még mindig jellemző például hajléktalan nevére mobiltelefont vásárolni.

Ugyan egyre inkább fizetésképesek az ügyfelek, de láthatjuk, hogy a fejlett országokban is jelen van a követeléskezelés, így várhatóan ez megszűnni nem fog

- mondta el Thummerer Péter, az EOS Faktor és az EOS KSI ügyvezető igazgatója.

Milyen követelések jellemzőek Magyarországra?

Három fő terület jellemző jelenleg a követeléskezelőknél:

  • Közüzemi (többségében gázszámla tartozás, illetve áram, vízdíj stb.)
  • Telekommunikációs követelések (internet, telefon stb.)
  • Banki szolgáltatások, amelyek körében jellemző a lízing, a fogyasztási hitel, hitelkártya, illetve folyószámla-hitelek.

A devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás a legmeghatározóbb a követeléskezelés során. A követeléskezelőknek ugyanis a bankokhoz hasonlóan el kell számolniuk az ügyfelekkel. Lényeges azonban, hogy a követeléskezelők jellemzően nem jelzáloghiteleket, hanem inkább szabad felhasználású kölcsönöket vettek át a bankoktól, százezer késedelmes, illetve lejárt tartozásból az EOS nagyjából kétezer követelést vásárolt meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Eddig ugyan nem volt jellemző a jelzáloghitelek követeléskezelőhöz kerülése, azonban a kilakoltatási moratórium megszűnésével ez is jellemző lehet.

Mi a helyzet a cégeknél?

A cégek fizetési határideje 31 nap, amely a kelet-európai átlag alatt található 5 nappal, ráadásul a tavalyi méréshez képest 6 nappal lett rövidebb a fizetési határidő. Ennek lényege, hogy a cégek működése gördülékenyebb lehet, és kevesebb, a cég működéséhez nélkülözhetetlen (kisebb összegű) átmeneti hitelre lesz szüksége.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?