20 °C Budapest
Nehéz beindítani egy food truck vállakozást

Nehéz beindítani egy food truck vállakozást

Pénzcentrum
2015. szeptember 23. 10:02

Bár semmilyen rendelet nem tiltja Magyarországon, hogy közterületen food truckok - azaz mozgóbüfék - működjenek, a gyakorlatban mozgóárusi engedélyt a legritkábban kapnak az autók.

Amikor belvárosi kerületekbe vagy éppen a Városligetbe szeretnének kitelepülni állandó vagy időszakos jelleggel, egyéni döntési jogkörre hivatkozva elutasítják közterület-használati kérelmüket az önkormányzatok - mondta a Metropolnak Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show szervezője.

A baj nem az élelmiszer-biztonsági követelményekkel van, kapnak engedélyt, de egyelőre innen szinte sosincs továbblépés.

Ha alkalmilag, egy rendezvényre, zárt eseményre kérnek kitelepülési engedélyt, azt az élelmiszerbiztonsági hivatal megadja a food truck vizsgálata után. A következő lépés a mozgóárusítási engedély, melynek birtokában közterületen vagy piacon is dolgozhatnak. Ehhez már követelmény a hideg-meleg vizes mosogatás, valamint az is, hogy 500 méteren belül legyen mosdó a személyzetnek. Az utóbbi megoldható, ha a food truck tud szerződni egy olyan környékbeli hellyel, amely a személyzeti mosdójába beengedi a dolgozókat.

Hiába teljesítik azonban az autók a feltételeket, nincsen rájuk kialakított szabályzás. Nem szívesen foglalkoznak velük, így amikor közterület-használatért folyamodnak, elutasító határozatok érkeznek - mondta Vad-Horváth Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?