11 °C Budapest

Nehéz beindítani egy food truck vállakozást

Pénzcentrum
2015. szeptember 23. 10:02

Bár semmilyen rendelet nem tiltja Magyarországon, hogy közterületen food truckok - azaz mozgóbüfék - működjenek, a gyakorlatban mozgóárusi engedélyt a legritkábban kapnak az autók.

Amikor belvárosi kerületekbe vagy éppen a Városligetbe szeretnének kitelepülni állandó vagy időszakos jelleggel, egyéni döntési jogkörre hivatkozva elutasítják közterület-használati kérelmüket az önkormányzatok - mondta a Metropolnak Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show szervezője.

A baj nem az élelmiszer-biztonsági követelményekkel van, kapnak engedélyt, de egyelőre innen szinte sosincs továbblépés.

Ha alkalmilag, egy rendezvényre, zárt eseményre kérnek kitelepülési engedélyt, azt az élelmiszerbiztonsági hivatal megadja a food truck vizsgálata után. A következő lépés a mozgóárusítási engedély, melynek birtokában közterületen vagy piacon is dolgozhatnak. Ehhez már követelmény a hideg-meleg vizes mosogatás, valamint az is, hogy 500 méteren belül legyen mosdó a személyzetnek. Az utóbbi megoldható, ha a food truck tud szerződni egy olyan környékbeli hellyel, amely a személyzeti mosdójába beengedi a dolgozókat.

Hiába teljesítik azonban az autók a feltételeket, nincsen rájuk kialakított szabályzás. Nem szívesen foglalkoznak velük, így amikor közterület-használatért folyamodnak, elutasító határozatok érkeznek - mondta Vad-Horváth Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem