0 °C Budapest

Kiderült, mit tervez a NAV a mulasztó pénztárgépesekkel

Pénzcentrum
2013. december 19. 19:29

Az adóhatóság honlapján nemrég megjelent tájékoztató szerint akár bírság és bezárás nélkül is megúszhatják az ellenőrzéseket azok a nagykasszások, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy időben beszerezzék az új kasszákat, de nem sikerült nekik. Ugyanakkor az elektronikus naplókat addig is meg kell őrizniük, és el kell küldeniük az adóhatóságnak.

A nagykasszás (elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet üzemeltető) kereskedőkre vonatkozó NGM rendelet nem módosul a határidő tekintetében, amely továbbra is 2013. december 31. lesz. Így azok a kereskedők, akik nem rendelkeznek bekötött online kasszával, jogszabályt sértenek. A NAV azonban közölte: minden esetben mérlegeli, hogy mindent megtett-e kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében.

Így jár el a NAV
Az adóalanytól elvárható magatartás általánosságban az alábbiak szerint határozható meg:

az üzembe helyezési kód igénylése,
a beszerezni kívánt online pénztárgép gyártójának/forgalmazójának kiválasztása, kapcsolatfelvétel,
forgalmazási engedély megléte esetén megrendelés leadása/szerződés megkötése,
egyedi igényekhez igazított rendszer kifejlesztése esetén az erre vonatkozó megrendelés és a gyártói/forgalmazói visszajelzések az engedélyezési folyamatról, a tervezett ütemezésről,
más, a fentiekkel egyenértékűnek tekinthető, dokumentált magatartás, amely a kötelezettség határidőben történő teljesítésére irányuló kifejezett és komoly szándékot alátámasztja.
A fentiek mellett az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használó, online pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az elektronikus kassza üzembe helyezéséig köteles havonta minden következő hónap 10.-éig adatot szolgáltatni az elektronikus naplókról.


"Az adóhatóság az ügy valamennyi körülményének értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, annak mértékéről, illetve - amennyiben az adóalany minden tőle elvárhatót megtett a kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében - annak mellőzéséről" - olvasható a tájékoztatóban.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?