Jön az áfacsökkentés az élelmiszereknél?

MTI
2013. február 5. 15:34

A tavalyi ellentmondásos év után az idén kiegyensúlyozottabb helyzetet vár a tejpiacon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tejágazatot rendkívül nehéz helyzetbe hozta tavaly nyárra, hogy a nyerstej felvásárlási árai nem követték a költségek emelkedését, ugyanakkor a piacot elárasztották az olcsó import tejtermékek - mondta a terméktanács társelnöke a szervezet keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

élykuti Tibor közölte: a szakmaközi szervezet koordinálásával, a tisztességtelen forgalmazói magatartás és a diszkriminatív árképzés tilalmáról szóló új szabályozás életbe lépése, a Vidékfejlesztési Minisztérium közreműködése, illetve a tejpiaci szereplők együttműködése eredményeként őszre mérséklődött a szélsőséges piaci ingadozás. A múlt év második fele óta bővülő kereslet tapasztalható a hazai tejtermékek iránt.

Egyebek mellett kitért arra is: a nagy tejtermelő országok arra készülnek, hogy az uniós tejkvóta-rendszer 2015-ös megszűnése után még többet termelnek majd. Olyan hazai intézkedésekre van szükség, amelyek megalapozzák a magyar tejágazat, a termelők és a feldolgozók fejlődését - mondta.

Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója kiemelte: három másik terméktanáccsal közösen javaslatot dolgoztak ki az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentéséről. A kormányzati tárgyalások még nem fejeződtek be, de a terméktanács információi szerint az áfacsökkentéssel kapcsolatban a szükséges politikai döntés megszületett - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tej terméktanács ugyanakkor a fordított áfa alkalmazását a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban - különösen a tejágazatban - nem tartja jó megoldásnak, álláspontjuk szerint ez nem alternatívája az alapvető élelmiszerek jelentős mértékű áfacsökkentésének.

Az ágazat működőképességének fenntartása érdekében tavaly a szervezet elsőként kötött stratégiai megállapodást a vidékfejlesztési tárcával. A tervek szerint idén májusra a terméktanács elkészíti a tejágazat fejlesztésére vonatkozó koncepcióját, a 2014-2020-as költségvetési időszakra vonatkozó javaslatait - közölte Lukács László.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem