16 °C Budapest

A NAV mindent lát: jól gondold meg, mit hirdetsz a neten!

Pénzcentrum
2013. február 5. 11:05

Fokozottan figyeli idén az adóhatóság a világhálóra felkerülő adatokat - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai sajtótájékoztatóján. Tapasztalatok szerint arcátlanul hirdetnek az interneten illegálisan forgalmazott termékeket, ennek feltárására egy kiválasztási rendszer is felállt, és több ellenőr specializálódott kifejezetten erre a területre. Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az élelmiszer-nagykereskedőket, különösen a cukrot, az édességet, az élőállatot és húskészítményeket értékesítőket.

Az adózói kör szélesítése a legfontosabb célkitűzése az idei évben az adóhatóságnak. Új kihívásokat és lehetőségeket rejt az adóellenőrök számára, hogy illegális forgalmazók gátlástalanul hirdetik az interneten a termékeiket. Ezek kiszűrésére külön kiválasztási rendszert dolgozott ki a NAV, és több ellenőrt is ráállított ennek kontrolljára - mondta el sajtótájékoztatón Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese.

Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az idei évben a nagykereskedőket. Célkeresztbe kerül egyebek között a cukor, az édesség, az élőállat- és a húskészítmény nagykereskedelem. Nem aludhatnak nyugodtan az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, számítógép, szoftver-, elektronikus, híradástechnikai berendezés és alkatrészei nagykereskedők sem, ha eltitkolják a jövedelmeiket, mivel ugyancsak fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Fokozottan ellenőrzi a NAV a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedőket, a munkaerő-piaci szolgáltatókat, illetve a biztonsági, nyomozói tevékenységet is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtést folytat az adóhatóság a csomagküldő, illetve az internetes kereskedelem területén. Továbbra is figyelmet kíván fordítani az adóhatóság a jogi, számviteli, adószakértői tevékenységre, valamint a magánorvosok, fogorvosok, humán-egészségügyi szolgáltatókra is, ezeken a területeken szintén a következő években indítandó adóellenőrzéseket megalapozó adatgyűjtéseket kíván folytatni a NAV.

Nagy reményeket fűz az adóhatóság ahhoz, hogy tovább növeli az adóbeszedés hatékonyságát az új intézmények bevezetése. Ilyen például a belföldi áfaösszesítő jelentés, amelyben minden beérkezett számlát tételesen fel kell tüntetni, amelynek az áfatartalma meghaladja a 2 millió forintot. A pénztárgépek online összeköttetése is jelentős lépés lehet az adóbevételek növelésében.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jövedelmezőség szempontjából kiemelten ellenőrzi az adóhatóság a használt cikk bolti kiskereskedelmével, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat. Tovább folytatja a NAV az induló vállalkozások esetén a fantomcégek kiszűrését, és a jövőben is alkalmazza a fokozott adóhatósági felügyelet intézményét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06