26 °C Budapest

A NAV mindent lát: jól gondold meg, mit hirdetsz a neten!

Pénzcentrum
2013. február 5. 11:05

Fokozottan figyeli idén az adóhatóság a világhálóra felkerülő adatokat - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai sajtótájékoztatóján. Tapasztalatok szerint arcátlanul hirdetnek az interneten illegálisan forgalmazott termékeket, ennek feltárására egy kiválasztási rendszer is felállt, és több ellenőr specializálódott kifejezetten erre a területre. Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az élelmiszer-nagykereskedőket, különösen a cukrot, az édességet, az élőállatot és húskészítményeket értékesítőket.

Az adózói kör szélesítése a legfontosabb célkitűzése az idei évben az adóhatóságnak. Új kihívásokat és lehetőségeket rejt az adóellenőrök számára, hogy illegális forgalmazók gátlástalanul hirdetik az interneten a termékeiket. Ezek kiszűrésére külön kiválasztási rendszert dolgozott ki a NAV, és több ellenőrt is ráállított ennek kontrolljára - mondta el sajtótájékoztatón Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese.

Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az idei évben a nagykereskedőket. Célkeresztbe kerül egyebek között a cukor, az édesség, az élőállat- és a húskészítmény nagykereskedelem. Nem aludhatnak nyugodtan az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, számítógép, szoftver-, elektronikus, híradástechnikai berendezés és alkatrészei nagykereskedők sem, ha eltitkolják a jövedelmeiket, mivel ugyancsak fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Fokozottan ellenőrzi a NAV a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedőket, a munkaerő-piaci szolgáltatókat, illetve a biztonsági, nyomozói tevékenységet is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtést folytat az adóhatóság a csomagküldő, illetve az internetes kereskedelem területén. Továbbra is figyelmet kíván fordítani az adóhatóság a jogi, számviteli, adószakértői tevékenységre, valamint a magánorvosok, fogorvosok, humán-egészségügyi szolgáltatókra is, ezeken a területeken szintén a következő években indítandó adóellenőrzéseket megalapozó adatgyűjtéseket kíván folytatni a NAV.

Nagy reményeket fűz az adóhatóság ahhoz, hogy tovább növeli az adóbeszedés hatékonyságát az új intézmények bevezetése. Ilyen például a belföldi áfaösszesítő jelentés, amelyben minden beérkezett számlát tételesen fel kell tüntetni, amelynek az áfatartalma meghaladja a 2 millió forintot. A pénztárgépek online összeköttetése is jelentős lépés lehet az adóbevételek növelésében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jövedelmezőség szempontjából kiemelten ellenőrzi az adóhatóság a használt cikk bolti kiskereskedelmével, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat. Tovább folytatja a NAV az induló vállalkozások esetén a fantomcégek kiszűrését, és a jövőben is alkalmazza a fokozott adóhatósági felügyelet intézményét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?