A NAV mindent lát: jól gondold meg, mit hirdetsz a neten!

Pénzcentrum
2013. február 5. 11:05

Fokozottan figyeli idén az adóhatóság a világhálóra felkerülő adatokat - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai sajtótájékoztatóján. Tapasztalatok szerint arcátlanul hirdetnek az interneten illegálisan forgalmazott termékeket, ennek feltárására egy kiválasztási rendszer is felállt, és több ellenőr specializálódott kifejezetten erre a területre. Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az élelmiszer-nagykereskedőket, különösen a cukrot, az édességet, az élőállatot és húskészítményeket értékesítőket.

Az adózói kör szélesítése a legfontosabb célkitűzése az idei évben az adóhatóságnak. Új kihívásokat és lehetőségeket rejt az adóellenőrök számára, hogy illegális forgalmazók gátlástalanul hirdetik az interneten a termékeiket. Ezek kiszűrésére külön kiválasztási rendszert dolgozott ki a NAV, és több ellenőrt is ráállított ennek kontrolljára - mondta el sajtótájékoztatón Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese.

Kiemelten ellenőrzi az adóhatóság az idei évben a nagykereskedőket. Célkeresztbe kerül egyebek között a cukor, az édesség, az élőállat- és a húskészítmény nagykereskedelem. Nem aludhatnak nyugodtan az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, számítógép, szoftver-, elektronikus, híradástechnikai berendezés és alkatrészei nagykereskedők sem, ha eltitkolják a jövedelmeiket, mivel ugyancsak fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Fokozottan ellenőrzi a NAV a dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedőket, a munkaerő-piaci szolgáltatókat, illetve a biztonsági, nyomozói tevékenységet is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtést folytat az adóhatóság a csomagküldő, illetve az internetes kereskedelem területén. Továbbra is figyelmet kíván fordítani az adóhatóság a jogi, számviteli, adószakértői tevékenységre, valamint a magánorvosok, fogorvosok, humán-egészségügyi szolgáltatókra is, ezeken a területeken szintén a következő években indítandó adóellenőrzéseket megalapozó adatgyűjtéseket kíván folytatni a NAV.

Nagy reményeket fűz az adóhatóság ahhoz, hogy tovább növeli az adóbeszedés hatékonyságát az új intézmények bevezetése. Ilyen például a belföldi áfaösszesítő jelentés, amelyben minden beérkezett számlát tételesen fel kell tüntetni, amelynek az áfatartalma meghaladja a 2 millió forintot. A pénztárgépek online összeköttetése is jelentős lépés lehet az adóbevételek növelésében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövedelmezőség szempontjából kiemelten ellenőrzi az adóhatóság a használt cikk bolti kiskereskedelmével, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat. Tovább folytatja a NAV az induló vállalkozások esetén a fantomcégek kiszűrését, és a jövőben is alkalmazza a fokozott adóhatósági felügyelet intézményét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM