5 °C Budapest

Sikerlistán két pesti étterem

Pénzcentrum
2012. december 28. 10:04

Új listát tanulmányozhatnak azok, akik gasztroszakértők javaslatai alapján döntik el, hova menjenek vacsorázni. A The Daily Meal által összeállított, a 101 legjobb európai éttermet tartalmazó listára két magyar hely is bekerült - írja a Napi Gazdaság.

Egy mindössze 12 asztallal működő kisvárosi olasz vendéglő, a modenai Osteria Francescana a legjobb étterem Európában a The Daily Meal gasztroportál most megjelent listája szerint. A Forbes.com korábbi elnök-vezérigazgatója által alapított portál korábban a 101 legjobb amerikai, illetve a 101 legjobb szállodai éttermet szedte sorba, karácsony előttre pedig elkészült a hasonló európai összeállítás is, több mint kétszáz szakíró és tapasztalt blogger hét hónapos munkájával. A rangsorba 26 ország − köztük Magyarország − 70 városának éttermei kerültek be; mint a portál bevezetője felhívja a figyelmet, a vendéglátóhelyek több mint fele nem fővárosokban van, sőt akad köztük olyan isten háta mögötti hely is, mint az észt partok előtti Muhu-sziget. A legtöbb étteremmel Franciaország képviselteti magát − ebből 11 Párizsban van.

Az első merítésbe még 1450 étterem került be, abból készültek el októberben a 10−25 helyet tartalmazó regionális listák, amelyekről végül kiválasztották a legjobb 101-et, két fő szempont, mégpedig a konyha, illetve a hely stílusa és a kiszolgálás szerint. Az árakkal nem törődtek − de mint a szerkesztők megjegyzik, számos figyelemre méltó étteremben igen figyelemre méltó árakat találtak − és nem hagyták magukat befolyásolni a Michelin-csillagoktól sem, bár elismerték, hogy a legbővebb lista összeállításakor tanulmányozták a nevezetes guide-ot. A listavezető olasz osteria, azaz kisvendéglő legutóbb az ötödik volt a világ legjobb 50 éttermét felsorakoztató hasonló listán, amelyet már egy évtizede rendre közzétesz az erre szakosodott brit site − az ezt a rangsort három éve vezető dán Noma csak a modenai osteria után következik a The Daily Mealnél. Az ilyen listákon megszokottnál több szereplő akad Kelet- és Közép-Európából, olyannyira, hogy a 10. helyre a ljubljanai JB került. Magyarországot két budapesti étterem, a Csalogány 26, illetve a Michelin-csillagos Onyx képviseli, mindkettő a lista vége felé. Két-két étterem jutott be a legjobb 101-be Horvátországból és Észtországból is − szintén a második ötvenbe −, míg Oroszországból négy is befért, Szlovákia viszont egy pozsonyi vendéglővel került fel a 101-es "étlapra".

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03