16 °C Budapest

Újabb magyar cégek húzták le a rolót

MTI
2012. június 21. 12:32

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban azonban számuk már havonta 590-re emelkedett az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Mind a frissen közzétett felszámolások, mind a végelszámolások számát tekintve 2012 májusa az építőiparban minden idők legrosszabb hónapjai közé tartozik: felszámolásból a valaha volt harmadik legtöbb, 418 indult el a hónap során, ennél többet csak tavaly júniusban és novemberben regisztráltak, végelszámolásból pedig 619-et kezdeményeztek, aminél többet csak 2012 márciusban mutatott a statisztika.

Az Opten csütörtöki közleményében Tóth Tamás, a cég ügyvezető igazgatója úgy véli: a jelenség mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozott fellépése húzódik meg, ugyanis egyre több cég adószámát függesztik fel, ami általában a vég kezdetét jelenti az érintett vállalkozások számára. Az ok rendszerint a pénzügyi beszámoló leadásának elmulasztása, illetve az, hogy a vállalkozás nem érhető el a székhelyén. Az utóbbi időben a NAV komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ily módon is tisztítsa a cégvilágot, az idén eddig több mint 11 ezer társaság adószámát függesztette fel - jegyezte meg Tóth Tamás.

Ezeket a cégeket idővel kényszer-végelszámolják vagy törlik a hatóságok. A NAV által indított kényszer-végelszámolások többsége később felszámolásba fordul, így a felszámolások számának alakulására is hatással van a hatósági fellépés. Az idén a jogszabályváltozások következtében várhatóan előtérbe kerülnek a kényszertörlési eljárások, melyek során cégbírósági hatáskörben kerülhet sor cégek törlésére. Tóth Tamás szerint az adószám felfüggesztését követő kényszer-végelszámolás, kényszertörlés egyre több céget ér el az építőiparban is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem