21 °C Budapest

Maradtak az evás cégek, milliókat bukhatnak jövőre

Pénzcentrum
2011. december 22. 14:02

Rácáfoltak az evás cégek a várakozásokra: nem léptek ki tömegesen az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól annak ellenére, hogy 30-ról 37 százalékra emelkedik jövőre az adókulcs. December 19-ig mindössze 6 ezer vállalkozás választotta a költségelszámolást az eva helyett - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Számítások szerint akár több millió forintot is bukhatnak azok a vállalkozások, amelyek nem jól mérték fel a jogszabályváltozások hatását.

December 1-jétől december 19-éig az evakörbe tartozó egyéni vállalkozók közül 3128-an, a társas vállalkozások közül pedig 2819-en, vagyis összesen 5947-en jelentkeztek ki az evakörből - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez elenyésző része a jelenlegi evás vállalkozásoknak. Az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai szerint összesen 56 283 cég és 33 277 egyéni vállalkozás tartozik jelenleg az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá.

Ugyan a törvény szerint december 20-án éjfélig kellett az interneten keresztül elküldeni vagy postázni a kijelentkezési nyomtatványokat, a korábbi évek tapasztalatai alapján nem várható nagyságrendi változás a kilépő vállalkozások számában a december 19-ei adatokhoz képest - mondta érdeklődésünkre Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője. A társas vállalkozások gazdálkodási forma szerinti megoszlásáról egyelőre nem tud érdemi adatokat szolgáltatni az adóhatóság a feldolgozottság alacsony szintje miatt.

A jelentősen megemelt adókulcs ellenére közelít az ezerhez azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek újonnan jelentkeztek be az eva hatálya alá. A benyújtott adatlapok alapján december 19-éig az egyéni vállalkozók közül 254-en, a társas vállalkozások közül pedig 615-en, így összesen 869-en választanák az evát a költségelszámolás helyett.

A nagyobb cégeknél milliós is lehet a veszteség

A megszokás nagy úr - szól a mondás; ez lehet, ami visszatartotta az evás cégek jelentős részét attól, hogy a jócskán megemelt adókulcs miatt inkább a költségelszámolást válasszák. A Pénzcentrum.hu információ szerint van olyan evás vállalkozás, amely 50 százalékos költséghányaddal működik, és mégis az átalányadó hatálya alatt maradt.

Az említett vállalkozás 10 millió forintos árbevétel mellett éves szinten 300 ezer forintot bukik a döntése miatt, 15 millió forintos forgalom esetén már 2,5 millió forint a vesztesége - számol Angyal József okleveles adószakértő. A legfrissebb számítások azt mutatják, hogy - lényegében árbevételtől függetlenül - azoknak a vállalkozásoknak éri meg az eva szerint adózni, amelyek legfeljebb 10 százalékos költséget tudnának elszámolni. Az összes többi vállalkozás nettó jövedelme kevesebb lesz az egyszerűsített adózás mellett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalkozásoknak egyébként nem volt egyszerű dolguk abban, hogy eldöntsék, a 37 százalékosra emelkedő evakulcs mellett megéri-e jövőre is a rendszerben maradniuk. Ahány adószakértő, annyiféle kalkulátort jelentetett meg az elmúlt időszakban. Korábban Angyal József számításai is optimistább képet mutattak a vállalkozások számára, úgy tűnt, hogy 15-20 millió forint árbevételnél 20 százalékos költséghányad alatt még megéri evázni. A kihirdetett adószabályok szerint módosított számítások azonban már borúsabb képet mutatnak.

A venusz-szoftver.hu kalkulátora azt mutatja, hogy egy 10 millió forint árbevételű evás cég 20 százalékos költséghányad mellett jövőre nagyjából 300 ezer forintot bukik k a rossz döntése miatt. Húszmillió forintos árbevétel esetén ugyanekkora költséghányad mellett már 800 ezer forint a veszteség, a 30 millió forintos forgalmat megközelítő vállalkozások pedig 1,2 millió forinttól esnek el. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?