Maradtak az evás cégek, milliókat bukhatnak jövőre

Pénzcentrum
2011. december 22. 14:02

Rácáfoltak az evás cégek a várakozásokra: nem léptek ki tömegesen az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól annak ellenére, hogy 30-ról 37 százalékra emelkedik jövőre az adókulcs. December 19-ig mindössze 6 ezer vállalkozás választotta a költségelszámolást az eva helyett - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Számítások szerint akár több millió forintot is bukhatnak azok a vállalkozások, amelyek nem jól mérték fel a jogszabályváltozások hatását.

December 1-jétől december 19-éig az evakörbe tartozó egyéni vállalkozók közül 3128-an, a társas vállalkozások közül pedig 2819-en, vagyis összesen 5947-en jelentkeztek ki az evakörből - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez elenyésző része a jelenlegi evás vállalkozásoknak. Az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai szerint összesen 56 283 cég és 33 277 egyéni vállalkozás tartozik jelenleg az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá.

Ugyan a törvény szerint december 20-án éjfélig kellett az interneten keresztül elküldeni vagy postázni a kijelentkezési nyomtatványokat, a korábbi évek tapasztalatai alapján nem várható nagyságrendi változás a kilépő vállalkozások számában a december 19-ei adatokhoz képest - mondta érdeklődésünkre Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője. A társas vállalkozások gazdálkodási forma szerinti megoszlásáról egyelőre nem tud érdemi adatokat szolgáltatni az adóhatóság a feldolgozottság alacsony szintje miatt.

A jelentősen megemelt adókulcs ellenére közelít az ezerhez azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek újonnan jelentkeztek be az eva hatálya alá. A benyújtott adatlapok alapján december 19-éig az egyéni vállalkozók közül 254-en, a társas vállalkozások közül pedig 615-en, így összesen 869-en választanák az evát a költségelszámolás helyett.

A nagyobb cégeknél milliós is lehet a veszteség

A megszokás nagy úr - szól a mondás; ez lehet, ami visszatartotta az evás cégek jelentős részét attól, hogy a jócskán megemelt adókulcs miatt inkább a költségelszámolást válasszák. A Pénzcentrum.hu információ szerint van olyan evás vállalkozás, amely 50 százalékos költséghányaddal működik, és mégis az átalányadó hatálya alatt maradt.

Az említett vállalkozás 10 millió forintos árbevétel mellett éves szinten 300 ezer forintot bukik a döntése miatt, 15 millió forintos forgalom esetén már 2,5 millió forint a vesztesége - számol Angyal József okleveles adószakértő. A legfrissebb számítások azt mutatják, hogy - lényegében árbevételtől függetlenül - azoknak a vállalkozásoknak éri meg az eva szerint adózni, amelyek legfeljebb 10 százalékos költséget tudnának elszámolni. Az összes többi vállalkozás nettó jövedelme kevesebb lesz az egyszerűsített adózás mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalkozásoknak egyébként nem volt egyszerű dolguk abban, hogy eldöntsék, a 37 százalékosra emelkedő evakulcs mellett megéri-e jövőre is a rendszerben maradniuk. Ahány adószakértő, annyiféle kalkulátort jelentetett meg az elmúlt időszakban. Korábban Angyal József számításai is optimistább képet mutattak a vállalkozások számára, úgy tűnt, hogy 15-20 millió forint árbevételnél 20 százalékos költséghányad alatt még megéri evázni. A kihirdetett adószabályok szerint módosított számítások azonban már borúsabb képet mutatnak.

A venusz-szoftver.hu kalkulátora azt mutatja, hogy egy 10 millió forint árbevételű evás cég 20 százalékos költséghányad mellett jövőre nagyjából 300 ezer forintot bukik k a rossz döntése miatt. Húszmillió forintos árbevétel esetén ugyanekkora költséghányad mellett már 800 ezer forint a veszteség, a 30 millió forintos forgalmat megközelítő vállalkozások pedig 1,2 millió forinttól esnek el. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?