0 °C Budapest

Ettől félnek a fejlődő kisvállalkozások

Pénzcentrum
2012. június 12. 13:15

Alig fél év leforgása alatt 27 százalékról 33 százalékra nőtt azoknak a KKV-knak az aránya, amelyek a következő 6 hónapban esélyt látnak tevékenységük bővítésére. A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdés a bankhitel. Az ilyen beruházást tervezők 54 százaléka gondolja úgy, hogy szüksége lesz hitelre.

A kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy most kell új beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani, ha jobban ki akarják használni a gazdasági helyzet javulásában rejlő lehetőségeket. Az OTP KKV Konjunktúra Index legutóbbi adatai szerint a cégvezetők 33 százaléka lát esélyt vállalkozása bővítésére a következő fél évben, 26 százalékuk pedig kimondottan technológiai fejlesztést tervez.

A magyar gazdaság növekedése szempontjából is kulcskérdés, hogy ezek a vállalkozások hitelhez jussanak, hiszen a technológiai fejlesztést tervező cégek több mint fele (54%-a) ezt bankhitelből szeretné majd megvalósítani. A hitellehetőségek jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók értékelése szerint a beruházásokat ma közepes mértékben (1-5-ig terjedő skálán 3,0 az átlagos értékelés) hátráltatják a finanszírozási nehézségek, ugyanakkor legnagyobb mértékben a bizonytalan jövőt jelölték meg a válaszadók (3,5 átlagérték).

A cégvezetők számára kiszámíthatatlan makrogazdasági folyamatokat jól illusztrálja, hogy jelentősek a félelmek az euró-forint árfolyamának alakulásától. A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka, 300-319 forintos átlagos euro-árfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22 százalékuk számít 320-339 forintos, további 7 százalékuk pedig ennél is magasabb euró-árfolyamot vár. Ezzel szemben 24 százalék szerint az euró-zóna közös fizetőeszközének ára 280-299 forint lesz, míg 3 százalék ennél is nagyobb mértékű forinterősödésre számít. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

"A mérések is jól mutatják a bankok hitelezési tevékenységének jelentőségét. Az OTP Bank tisztában van az ezzel járó felelősséggel, így nem csak forrás, hanem szándék is van a vállalkozások működési nehézségeinek áthidalására, de az új beruházások finanszírozására is. Ezt mutatja, hogy 2012 első negyedévében közel másfélszer nagyobb összértékben kötöttünk a vállalkozásokkal új hitelszerződést, mint 2011 hasonló időszakában" - hangsúlyozta a kutatás eredményeivel kapcsolatban Csonka Tibor ügyvezető igazgató.

Nem mellesleg Csonka Tibor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a bankoknál általában nehézséget okoz a kis-és középvállalkozások finanszírozása. Sokan már ajánlatot sem kérnek bankjuktól, mert azt olvassák a hírekben, vagy egyes pénzintézeteknél néha személyesen is azt tapasztalhatják, hogy a válság miatt bonyolultabb hitelhez jutni. Az ügyvezető igazgató tehát arra bíztatja a cégvezetőket, hogy ne legyenek lemondóak a külső források bevonását illetően.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?