Időben meghozott döntések (x)

Pénzcentrum
2011. november 28. 00:02

Egy mérnök házaspár alapította 1981-ben a Tatár Pékséget. Bár aktívan részt vesznek a cég életében, a 175 főt foglalkoztató, prosperáló vállalatot ma már inkább fiuk, Tatár Antal irányítja.

- Miért pont pékséget nyitottak a szülei?
- A szüleimnek akkoriban több kötőgépük volt, amelyen méterárut, pulóver alapanyagot gyártottak, ami akkoriban magas, de kifejezetten a téli szezonhoz kötött jövedelmet biztosított. Édesapám ekkoriban kezdett érdeklődni az egész évben kiegyensúlyozott profitabilitást nyújtó pékipar iránt, majd hamarosan megnyitotta első pékséget. Kellett hozzá elszántság, talán merészség is, mindenesetre az idő őt igazolta.

- Ön mikor vette át szüleitől a stafétabotot?
- Nem volt látványos átadás-átvétel, ahogy régebben, úgy most is közösen hozzuk meg a legfontosabb döntéseket. Igaz, a cég mindennapi irányítása már többnyire a menedzsment és ezen belül az én feladatom.


- Milyen nagy lépéseket tettek az elmúlt évtizedekben?
Az egyik legjelentősebb az volt, hogy átálltunk a fagyasztott termékek gyártására. Ma már termelésünk háromnegyedét a fagyasztott gasztrotermékek - gombócok, derelyék, a nudli és a leveles tészta - adják. Ebben a szegmensben piacvezetők vagyunk. Mérföldkő volt a cég életében a halásztelki telephelyünk megnyitása is, amelyet épp most nőttünk ki.

- Gondolkodnak egy másodikon is?
- Ennél már jóval előrébb tartunk. Eldöntöttük, hogy Kelet-Magyarországon a jelenleginél majdnem kétszer nagyobb telephelyet nyitunk. Ez az új, Tégláson épülő bázisunk közel másfél milliárdos beruházás lesz, első körben 60 új munkahely teremtését vállaltuk.

- Milyen forrásból valósítják meg?
- Egyrészt egy EU-s forrású, támogatott hitelből, amelyet a CIB Bankon keresztül veszünk igénybe. Másrészt a CIB saját, euró-alapú hitelével is élni kívánunk. Természetesen ilyen volumennél egy felelős cégvezető már megtenderezteti a szóba jövő bankokat. Nagy megkönnyebbüléssel nyugtáztam, hogy a legelőnyösebb, legrugalmasabb ajánlatot a CIB adta, így el sem kellett gondolkodnom a bankváltáson.

- Ennyire ragaszkodik a CIB-hez?

- Igen. Nekem ugyanis a konkrét pénzügyi szolgáltatásokon kívül legalább olyan fontos, hogy a bank - a kapcsolattartónkon keresztül - ellátja a pénzügyi szakértő szerepét is. Elemzőik, kockázatkezelőik negyedévente átnézik, véleményezik a cég pénzügyi eredményeit, és együtt megvitatjuk, hogy ők milyen tendenciákat látnak. Számomra ez a külső szakértő szem elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes és megalapozott döntéseket hozzak.

További információk

(x)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem