19 °C Budapest

Hétszeres eltérések a banki termékdíjakban

2011. szeptember 23. 13:05

Kis- és középvállalkozóként nem mindegy, hogy egy banki szolgáltatás igénybevételéhez melyik pénzintézetnél tesszük le a voksunkat. Az egyes bankok eltérő módon számolják fel bizonyos szolgáltatások költségeit, így a kevésbé körültekintő kis- és középvállalkozások akár hétszeresen is "ráfizethetnek". A legnagyobb eltérések tranzakciós és számlavezetési költségekben mutatkoznak. Havi bankköltségek esetében sokszoros különbségekkel találkozhatunk.

A kis- és középvállalkozások a bankok talán legfontosabb célcsoportja. Éppen ezért az ügyfélkör bővítésére a bankok széleskörű termékportfólióval állnak rendelkezésükre. A Clarté Consulting szakértői a banki kondíciókat ügyféltípusonként, a bankhasználati szokásokból kiindulva elemezték, ezáltal összetettebb és árnyaltabb képet kaptak a hazai bankszektorról, a bankhasználatból eredő havi költségekről. Ennek fontos eleme, hogy meghatározásra kerüljenek azok a mintaügyfelek, amelyek termékhasználatára vonatkozóan ki lehet kalkulálni a bankhasználat "árát". Az elemzésben a következő típusú mintaügyfelek kerültek meghatározásra:

• középméretű gyártó és kereskedő, tudatos cég: magas havi forgalmat bonyolít, kevésbé likvid, utalásai jelentős részét interneten keresztül intézi, kevésbé jellemző rá a kézpénzfelvétel, nincsenek betétei és beruházási hitellel rendelkezik.

• kiskereskedelmi bolt: kis forgalmat bonyolít, nem likvid, főleg fiókban tranzaktál, nincs megtakarítása, jellemzően nem rendelkezik hitellel.

• nagy forgalmú kereskedőcég: nagy forgalmat bonyolít, likvid, utalásai legnagyobb részét interneten keresztül intézi, bankbetéttel rendelkezik, forgóeszközhitellel rendelkezik.

• ügyvédi iroda, közjegyzői iroda, könyvelő iroda: közepes forgalmat bonyolít, likvid, utalásai legnagyobb részét netbankon keresztül végzi, jellemző rá a készpénzfelvétel, bankbetéttel rendelkezik, nem hitelezett.

• beruházó kkv: kis banki forgalmat bonyolít, utalásai nagyrészt interneten keresztül történnek, bankbetéttel rendelkezik, beruházási hitele van.

• kisiparos: kisebb forgalmú cég, kevésbé likvid, főleg fiókban tranzaktál, nincs megtakarítása, minimális folyószámla, vagy tőkepótló hitellel rendelkezik.

Az elemzés során a banki folyószámla, elektronikus csatorna, bankkártya, hitel és betét termékeket vizsgálták. Minden egyes ügyféltípus esetében az adott banknak azt a számlacsomagját vették a szakértők figyelembe, amely az adott bankhasználati szokások alapján az ügyfél számára a legkedvezőbb.

Átlagos számlavezetési és tranzakciós költségekben akár hétszeres is lehet a különbség

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy egyes ügyfelek esetében egyes bankok számlavezetési és tranzakciós díjai között hányszoros eltérést tapasztaltak a szakértők:

• középméretű gyártó és kereskedő, tudatos cég: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés háromszoros.

• kiskereskedelmi bolt: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés hétszeres.

• nagy forgalmú kereskedőcég: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés közel négyszeres.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

• ügyvédi iroda, közjegyzői iroda, könyvelő iroda: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés közel négyszeres.

• beruházó kkv: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés közel négyszeres.

• Kisiparos: a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között az eltérés hétszeres.

A betéti termékek kamatbevétele

A társaság elemzése szerint a vizsgált ügyfelek esetében az optimális betéti termékek kamatbevétele egyes bankoknál akár a duplája is lehet.

A bankolás havi költsége az ügyfelek szempontjából:

A mintaügyfelek bankhasználati igényeinek megfelelő banki termékek igénybevételéből adódó költségek között szintén jelentős különbségek mutatkoznak.

Középméretű gyártó és kereskedő cég esetében: a bankolás költségében egy hónapban közel százötvenezer forintos eltérés is mutatkozhat:

• Kiskereskedelmi bolt esetében a különbség akár tizennyolcezer forint is lehet.

• Beruházó kkv-k pedig nyolcszázezer forint körüli összeget is ráfizethetnek a havi bankolásra.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?