Gondoltad volna? Így is csökkenthető az árfolyamkockázat

2011. szeptember 22. 05:37

Az árfolyam-ingadozás drasztikus hatással lehet a vállalkozások üzletmenetére, különösen, ha a külföldi piacokon is aktívan tevékenykednek. Ugyanakkor a banki megoldásokon túl léteznek alternatív megoldások is az árfolyamkockázat csökkentésére. A pénzcentrum.hu ezeket a megoldásokat gyűjtötte egy csokorba, hogy segítségükkel a hazai kis- és középvállalkozások bebiztosítsák magukat a változó árfolyamok ellen.

Az árfolyamkockázat kezelése nélkülözhetetlen szempont a külkereskedelemben és a nemzetközi tőkemozgásoknál. A pénzügyi tranzakciók számának és a külkereskedelem volumenének ugrásszerű növekedése, valamint az alternatív befektetési formák állandó keresése az elmúlt tíz évben az árfolyamok erős ingadozását eredményezte, ami nagymértékben hatott a vállalkozásokra. Ahogy a külkereskedelmi tranzakciókon realizált nyereség a verseny erősödésével párhuzamosan egyre csökken, úgy válnak a vállalatok és a vállalati eredmények egyre érzékenyebbé már a csekélyebb árfolyam-ingadozásokra is.

Egy vállalkozás esetében mindezek aktív árfolyam-politika bevezetését teszik szükségessé. Mindehhez az egyik legfontosabb lépés a tényleges árfolyam kockázatok felmérése, melyek után ki lehet alakítani a vállalkozás cselekvési tervét, legyen szó a banki termékek igénybevételétől kezdve egészen az alternatív árfolyamkockázat csökkentő megoldásokig.

Egyszer fent, egyszer lent

A banki tapasztalatok ugyanakkor azt a szomorú képet festik, hogy a legtöbb magyarországi kis-, illetve közepes vállalkozás még akkor sem törődik az árfolyamkockázattal, ha jelentős veszteségeket okoz számára. Számos cégvezető úgy véli, hogy hosszú távon kiegyenlíti egymást az árfolyamingadozásból adódó nyereség, illetve veszteség. Ugyanakkor elfeledkeznek arról, hogy ez gyakorta okozhat financiális nehézségeket is a vállalkozás életében.

Néhány vállalkozás esetében kicsivel  jobb a helyzet, bár még itt sem beszélhetünk tervezett kockázatkezelésről. Ők többnyire "utalásmenedzseléssel" próbálnak meg ellavírozni az árfolyamingadozások tengerében, azaz akkor fizetnek, ha éppen számára megfelelően alakul a devizaárfolyam. Ezentúl néhány praktikus tanács megfogadásával is jelentősen csökkenthető egy vállalkozás árfolyamkockázata.

Mit mutat a mérleg nyelve?

Az árfolyam változását számos tényező befolyásolja, ezért a következő napi árfolyamra csak spekulálni tudunk, de nem tudjuk pontosan milyen értéken tudunk majd venni és eladni. Ugyanakkor jó megoldás lehet a vállalati szintű kockázat semlegesítésére az exportárbevételek és az importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségek összhangba hozása.

Tehát egy vállalkozás megfelelően kezelheti az árfolyamkockázatát, ha a működéséből eredő devizás tételeket megpróbálja egyensúlyba hozni. Ha a cég részben devizában exportál, akkor törekedhet arra, hogy a költségei is hasonló arányban devizában merüljenek fel. Ha importtal foglalkozik, törekedhet arra, hogy az árfolyamkockázatot az üzleti partnerekkel megossza, ezt szerződésben rögzítse, ehhez persze szükséges a partnerek hajlandósága is.

A devizás könyvvezetés is megoldás lehet

Azon vállalatok esetében, ahol a bevételek és ráfordítások többsége nem forintban, hanem más devizában keletkezik, jó megoldás lehet a társaság könyvvezetési pénznemének megváltoztatása. Az áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell a jelentős árfolyam-ingadozással számolni sem a devizában meghatározott áron értékesített termékek, sem a devizában meghatározott áron beszerzett készletek árában, így az eredménykimutatás jelentős része nem kitett az árfolyamok alakulásának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az áttérés azonban nem varázspálca; azoknak a cégeknek segít igazán, ahol a cég működése nagyban függ a devizás tételektől és a forintos költségek, bevételek csak korlátozottan vannak jelen. Ahol a devizás tételek kevésbé meghatározóak, egy esetleges devizás könyvvezetésre való áttérés ugyanolyan problémákat generálhat mint korábban a forintos könyvvezetés.

Az áttérésre a mérlegforduló napján van módja a vállalkozásoknak, azonban az áttérés gondos tervezést és következetes lebonyolítást igényel, mivel a vállalkozásnak számos adózási és jogi szempontot is figyelembe kell vennie. Fontos feladat például a tárgyi eszközök analitikus szinten történő átszámítása, illetve az áttéréssel kapcsolatos adókövetkezmények áttekintése, s azok kockázatainak felmérése.

Devizapiaci hullámvasút

Sok vállalkozás, illetve cégvezető véli úgy, hogy sikeresen tudja meglovagolni a devizaárfolyamokat és így jelentős előnyhöz juttathatja a bankközi devizakereskedelem segítségével a vállalkozását. Ugyanakkor a spekulatív jellegű devizakereskedelem rengeteg veszélyt rejt magában, melyet a magas díjak és a hosszú teljesítési idők csak még tovább erősítenek, így aligha lehet jó megoldás egy vállalkozás számára árfolyamkockázatát ezen a módon bebiztosítani.

A devizapiac felkészültséget, komoly önfegyelmet, pénzügyi tervezést és kockázatkezelést igénylő terület. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a kezdő spekulatív kereskedők mintegy 90 százaléka elbukja a kezdő tőkéjét. Ez egy vállalkozás esetében végzetes is lehet. Abban az esetben, ha nem elkülönített számláról kereskedik egy vezető, hanem céges számlája terhére, a tőkeáttétes kereskedés hatására akár egyik napról a másikra csődbe jutathatja vállalkozását.

Akik padlóra küldik az árfolyamveszteséget

Az említett megoldások esetenként ugyan nagyon hatékonyan alkalmazhatók, de a gyakorlatban sajnos ritkán van rá mód, hogy ennyire előnyös helyzetet tudjon kialakítani egy vállalkozás és akkor az imént is említett veszélyes pénzügyi manőverekről ne is beszéljünk. Ezért alakultak ki azok a pénzügyi termékek, melyekkel egyrészt kezelhető az árfolyamkockázat, másrészt a kedvező piaci alakulások kihasználása érdekében megfelelő rugalmasságot is biztosítanak. A rugalmasságra pedig egy kis- és közepes vállalkozásnak igen nagy szüksége van, hiszen többségükre rövid határidős fizetési kötelezettségek (30-60 nap) jellemzőek, így számukra még fontosabb a gyors és hatékony kockázatkezelés.

A bankok profi devizakereskedői ugyanakkor ma már a legkisebb vállalatoknak is tudnak segíteni devizakitettségük kockázatainak kezelésében. A pénzintézetek szakemberei olyan, személyre -azaz vállalatra- szabott megoldásokkal tudnak szolgálni, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük az árfolyamok mozgása miatti veszteségeket. Tehát amennyiben egy vállalkozónak a fent vázolt alternatív megoldások túl bonyolultnak, illetve időigényesnek tűnnek, célszerű lehet a banki megoldásokat választani.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem