18 °C Budapest

Gondoltad volna? Így is csökkenthető az árfolyamkockázat

2011. szeptember 22. 05:37

Az árfolyam-ingadozás drasztikus hatással lehet a vállalkozások üzletmenetére, különösen, ha a külföldi piacokon is aktívan tevékenykednek. Ugyanakkor a banki megoldásokon túl léteznek alternatív megoldások is az árfolyamkockázat csökkentésére. A pénzcentrum.hu ezeket a megoldásokat gyűjtötte egy csokorba, hogy segítségükkel a hazai kis- és középvállalkozások bebiztosítsák magukat a változó árfolyamok ellen.

Az árfolyamkockázat kezelése nélkülözhetetlen szempont a külkereskedelemben és a nemzetközi tőkemozgásoknál. A pénzügyi tranzakciók számának és a külkereskedelem volumenének ugrásszerű növekedése, valamint az alternatív befektetési formák állandó keresése az elmúlt tíz évben az árfolyamok erős ingadozását eredményezte, ami nagymértékben hatott a vállalkozásokra. Ahogy a külkereskedelmi tranzakciókon realizált nyereség a verseny erősödésével párhuzamosan egyre csökken, úgy válnak a vállalatok és a vállalati eredmények egyre érzékenyebbé már a csekélyebb árfolyam-ingadozásokra is.

Egy vállalkozás esetében mindezek aktív árfolyam-politika bevezetését teszik szükségessé. Mindehhez az egyik legfontosabb lépés a tényleges árfolyam kockázatok felmérése, melyek után ki lehet alakítani a vállalkozás cselekvési tervét, legyen szó a banki termékek igénybevételétől kezdve egészen az alternatív árfolyamkockázat csökkentő megoldásokig.

Egyszer fent, egyszer lent

A banki tapasztalatok ugyanakkor azt a szomorú képet festik, hogy a legtöbb magyarországi kis-, illetve közepes vállalkozás még akkor sem törődik az árfolyamkockázattal, ha jelentős veszteségeket okoz számára. Számos cégvezető úgy véli, hogy hosszú távon kiegyenlíti egymást az árfolyamingadozásból adódó nyereség, illetve veszteség. Ugyanakkor elfeledkeznek arról, hogy ez gyakorta okozhat financiális nehézségeket is a vállalkozás életében.

Néhány vállalkozás esetében kicsivel  jobb a helyzet, bár még itt sem beszélhetünk tervezett kockázatkezelésről. Ők többnyire "utalásmenedzseléssel" próbálnak meg ellavírozni az árfolyamingadozások tengerében, azaz akkor fizetnek, ha éppen számára megfelelően alakul a devizaárfolyam. Ezentúl néhány praktikus tanács megfogadásával is jelentősen csökkenthető egy vállalkozás árfolyamkockázata.

Mit mutat a mérleg nyelve?

Az árfolyam változását számos tényező befolyásolja, ezért a következő napi árfolyamra csak spekulálni tudunk, de nem tudjuk pontosan milyen értéken tudunk majd venni és eladni. Ugyanakkor jó megoldás lehet a vállalati szintű kockázat semlegesítésére az exportárbevételek és az importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségek összhangba hozása.

Tehát egy vállalkozás megfelelően kezelheti az árfolyamkockázatát, ha a működéséből eredő devizás tételeket megpróbálja egyensúlyba hozni. Ha a cég részben devizában exportál, akkor törekedhet arra, hogy a költségei is hasonló arányban devizában merüljenek fel. Ha importtal foglalkozik, törekedhet arra, hogy az árfolyamkockázatot az üzleti partnerekkel megossza, ezt szerződésben rögzítse, ehhez persze szükséges a partnerek hajlandósága is.

A devizás könyvvezetés is megoldás lehet

Azon vállalatok esetében, ahol a bevételek és ráfordítások többsége nem forintban, hanem más devizában keletkezik, jó megoldás lehet a társaság könyvvezetési pénznemének megváltoztatása. Az áttérés előnye, hogy az eredménytervek során nem kell a jelentős árfolyam-ingadozással számolni sem a devizában meghatározott áron értékesített termékek, sem a devizában meghatározott áron beszerzett készletek árában, így az eredménykimutatás jelentős része nem kitett az árfolyamok alakulásának.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az áttérés azonban nem varázspálca; azoknak a cégeknek segít igazán, ahol a cég működése nagyban függ a devizás tételektől és a forintos költségek, bevételek csak korlátozottan vannak jelen. Ahol a devizás tételek kevésbé meghatározóak, egy esetleges devizás könyvvezetésre való áttérés ugyanolyan problémákat generálhat mint korábban a forintos könyvvezetés.

Az áttérésre a mérlegforduló napján van módja a vállalkozásoknak, azonban az áttérés gondos tervezést és következetes lebonyolítást igényel, mivel a vállalkozásnak számos adózási és jogi szempontot is figyelembe kell vennie. Fontos feladat például a tárgyi eszközök analitikus szinten történő átszámítása, illetve az áttéréssel kapcsolatos adókövetkezmények áttekintése, s azok kockázatainak felmérése.

Devizapiaci hullámvasút

Sok vállalkozás, illetve cégvezető véli úgy, hogy sikeresen tudja meglovagolni a devizaárfolyamokat és így jelentős előnyhöz juttathatja a bankközi devizakereskedelem segítségével a vállalkozását. Ugyanakkor a spekulatív jellegű devizakereskedelem rengeteg veszélyt rejt magában, melyet a magas díjak és a hosszú teljesítési idők csak még tovább erősítenek, így aligha lehet jó megoldás egy vállalkozás számára árfolyamkockázatát ezen a módon bebiztosítani.

A devizapiac felkészültséget, komoly önfegyelmet, pénzügyi tervezést és kockázatkezelést igénylő terület. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a kezdő spekulatív kereskedők mintegy 90 százaléka elbukja a kezdő tőkéjét. Ez egy vállalkozás esetében végzetes is lehet. Abban az esetben, ha nem elkülönített számláról kereskedik egy vezető, hanem céges számlája terhére, a tőkeáttétes kereskedés hatására akár egyik napról a másikra csődbe jutathatja vállalkozását.

Akik padlóra küldik az árfolyamveszteséget

Az említett megoldások esetenként ugyan nagyon hatékonyan alkalmazhatók, de a gyakorlatban sajnos ritkán van rá mód, hogy ennyire előnyös helyzetet tudjon kialakítani egy vállalkozás és akkor az imént is említett veszélyes pénzügyi manőverekről ne is beszéljünk. Ezért alakultak ki azok a pénzügyi termékek, melyekkel egyrészt kezelhető az árfolyamkockázat, másrészt a kedvező piaci alakulások kihasználása érdekében megfelelő rugalmasságot is biztosítanak. A rugalmasságra pedig egy kis- és közepes vállalkozásnak igen nagy szüksége van, hiszen többségükre rövid határidős fizetési kötelezettségek (30-60 nap) jellemzőek, így számukra még fontosabb a gyors és hatékony kockázatkezelés.

A bankok profi devizakereskedői ugyanakkor ma már a legkisebb vállalatoknak is tudnak segíteni devizakitettségük kockázatainak kezelésében. A pénzintézetek szakemberei olyan, személyre -azaz vállalatra- szabott megoldásokkal tudnak szolgálni, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük az árfolyamok mozgása miatti veszteségeket. Tehát amennyiben egy vállalkozónak a fent vázolt alternatív megoldások túl bonyolultnak, illetve időigényesnek tűnnek, célszerű lehet a banki megoldásokat választani.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?