17 °C Budapest

Így érdemes választani: akik padlóra küldik az árfolyamveszteséget

2011. szeptember 20. 05:23

A bankok profi devizakereskedői ma már a legkisebb vállalatoknak is tudnak segíteni devizakitettségük kockázatainak kezelésében. A szakemberek olyan, személyre -azaz vállalatra- szabott megoldásokkal tudnak segíteni, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük az árfolyamok mozgása miatti veszteségeket. Ezért fontos, hogy milyen szolgáltatót választunk.

Míg néhány évvel ezelőtt a bankok leginkább a nagyvállalatokat akarták ügyfeleik között tudni, addig az elmúlt években - részben a piaci bővülés, részben a kkv-k egyre nagyobb súlya miatt- már a kis-és középvállalatok is fontosak, egyre fontosabbak lettek számukra.

A másik oldalon viszont egy közepes cég, egy mikro-vagy kisvállalat vezetője nem igazán gondolkodott treasury (azaz devizakockázatok csökkentésére irányuló)-szolgáltatás igénybevételén. Szakemberek szerint leginkább azért nem, mert a kkv-k tipikus pénzügyi műveletein kívül esnek ezek a szolgáltatások, a kis cégek vezetői pedig legtöbbször nincsenek tisztában azzal, amit egy treasury kínál.

Az elmúlt évek árfolyamingadozásai azonban felhívták a kisebb ügyfelek figyelmét is arra, hogy korábban nem használt pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe vegyenek. A bankok pedig tudják, hogy ki kell szolgálniuk a mikro- és kisvállalatokat is, méghozzá az ő igényeikhez szabott megoldásokkal.

Az elmúlt időszakban ennek megfelelően még fontosabbá vált, hogy a vállalkozások minden létező pénzügyi szolgáltatástípust megismerjenek, elérjenek és igénybe is vegyenek. A pénzintézetek tapasztalatai szerint sokat jelent az ügyfeleknek a személyes kapcsolat, az egyénre - azaz a vállalatra- szabott tanácsadás és a gyakori, folyamatos párbeszéd, kommunikáció.

Így érdemes választani

Mik azok a szolgáltatások, amiket mindenképp el kell várnunk a bankunktól? A legfontosabb, hogy naprakész piaci információkat, pénzügyi tervezést elősegítő és a devizakockázat kezelését szolgáló testreszabott megoldásokat kapjunk treasury-szolgáltató bankunktól. Ezek garantálják, hogy vállalkozásunk biztonságban érezze magát, mi pedig időt és energiát takarítsunk meg, és a legfontosabb dologra, az üzlet növekedésére, főtevékenységére koncentrálhassunk.

 


Fontos, hogy mindig friss, aktuális piaci információkat és elemzéseket kapjunk. Ilyenek például a lehető legfrissebb adatok, közérthető elemzések, előrejelzések és hisztorikus (azaz visszamenőleges) információk - árfolyamokról és kamatlábakról. A nagyobb pénzintézetek már rendszeresen adnak ügyfeleiknek összefoglalókat a nemzetközi és hazai piacokról, melyek kitérnek a makrogazdasági folyamatokra, a deviza- és pénzpiaci adatokra is.

A devizapiaci szolgáltatásoknál fontos, hogy szolgáltatónk a védekezési lehetőségek minél szélesebb spektrumát biztosítsa számunkra: devizaárfolyam információkat, azonnali egyedi árfolyam és (spot) devizaügyleteket, határidős (forward) devizaügyleteket és akár opciókat, strukturált forwardokat is. A határidős ügyletek segítségével az ügyfél piaci árfolyam mozgásokból adódó kockázatai csökkennek. A strukturált forwardok segítségével a vállalkozások úgy mérsékelhetik az árfolyamok kedvezőtlen elmozdulásából adódó kockázataikat, hogy közben nem kell lemondaniuk teljes mértékben a számukra kedvező irányú árfolyamalakulásból való részesedésről sem.

A vállalatok számára a megfelelő pénzügyi termékek kiválasztásához és a helyes döntések meghozatalához a naprakész információk mellett elengedhetetlen a cég és a menedzsment kockázatviselési hajlandóságának helyes értékelése és ehhez mérten érdemes a rendelkezésre álló eszközökből választani.

Lehet segítséget kérni az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

Segítséget lehet kérni az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személyes kapcsolattartás

Gyakran hiába hívtam treasury-kapcsolattartómat, amikor éles volt a helyzet, gyorsan változtak az árfolyamok, szinte mindig elérhetetlennek bizonyult - írta le a problémáját egy, az európai piacra (is) szállító vállalat vezetője a Pénzcentrum.hu-nak. Én ezért váltottam olyan bankra, amely garantálta, hogy a tanácsadók akkor is gyorsan tudnak segíteni, amikor hirtelen padlóra zuhan a forint, vagy az egekbe ugrik az euró árfolyama.

Fontos szempont tehát a megfelelő szolgáltató kiválasztásánál, hogy ki milyen gyorsan tud reagálni a felmerülő problémákra, a piaci változásokra. Ha úgy látjuk, hogy a devizakitettéget kezelő munkatárs a legnagyobb vészhelyzetben nem tud helytállni, vagy úgy érezzük, a személyre szabott szolgáltatás is hibádzik, érdemes elgondolkodni a váltáson.

Kiegészítő szolgáltatások

Bár sok helyen még egyfajta kiegészítő szolgáltatásnak számít, a bankok ma már figyelnek arra, hogy olyan online kereskedési rendszert biztosítsanak ügyfeleik számára, amelyekkel rendkívül gyorsan végrehajthatnak egy-egy ügyletet, és amelyek a lehető legfrissebb piaci információkat is tartalmazzák (például az árfolyammozgásokat). A megfelelő szolgáltatás kiválasztása előtt érdemes megnézni, kipróbálni ezeket az oldalakat (a legújabb kereskedési rendszerek a netbankokhoz hasonlóak, tehát általában nem szükséges külön programot letöltenünk hozzá, hanem internetkapcsolat segítségével könnyen elérhetőek), hiszen fontos, hogy könnyen használhatóak, közérthetőek legyenek, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk használni őket.

Néhány bank kiegészíti ügyfeleinek nyújtott csomagját olyan oktatással, ahol az ügyfeleknek bemutatják a termékeket, szolgáltatásokat, és a piaci folyamatokat is, valamint gyakorlati tanácsokat, tippeket adnak.

Ne az árfolyam alapján válasszunk

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egy adott időszakban összehasonlítják a különböző szolgáltatók aktuális devizaárfolyamait, és azt választják, amelyiknél a legkedvezőbb (vagy inkább a legkedvezőbbnek tűnő) az árfolyam. Ebből azonban gyakran téves következtetéseket vonnak le: a devizapiaci folyamatok rendkívül gyorsan változnak, így akár egy perces időkülönbség is könnyen az egyik vagy a másik bank oldalára billentheti a mérleget. Így tehát általánosságban elmondható, hogy nem érdemes az aktuális árfolyamok alapján választani (természetesen ha extrém különbségeket látunk pár perces időtávon belül egy-egy szolgáltatónál, és ez a különbség többször is kimutatható, akkor érdemes óvatosnak lennünk.)

Szakemberek szerint sokkal lényegesebb, hogy a szolgáltatás minősége alapján válasszunk, így például a felhasználóbarát hozzáállás, a gyors reagálás képessége, vagy a kínált kockázatkezelési eszközök és kiegészítő szolgáltatások értékelésével.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?