18 °C Budapest

Csődvédelmet kért az Electro World

MTI
2011. március 31. 14:02

Az elektronikai áruházakat működtető Electro World Kft. jelenleg ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, várja a Fővárosi Ítélőtábla döntését a benyújtott csődvédelmi kérelemről, miközben jelentős konszolidációs lépéseket is tesz a nyereséges működés érdekében - mondta Nagy Károly András, az Electro World cégcsoport vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Electro World Kft. februárban kért csővédelmet, de a Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában elutasította ezt. A társaság a döntést megfellebbezte az ítélőtáblánál. A kft. most ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, ami a csődvédelmet megelőző lépés - fejtette ki a csoport vezetője.

A Fővárosi Bírósághoz benyújtott csődvédelmi kérelmet a bíróság azzal utasította el, hogy nem illetékes az ügyben, mert az ügyet ott kell tárgyalni, ahol a tartozások miatt az első peres felszámolási eljárást indították a cég ellen. Ez azért a Pest Megyei Bíróság, mert a kft. székhelye korábban Budaörsön volt. A csoport vezetője elmondta, időközben a cég székhelyet váltott, s tavaly október óta már Budapesten van bejegyezve. Ezért is nyújtották be a csődvédelmi kérelmet a Fővárosi Bírósághoz.

Nagy Károly András elmondta, a hitelezőkkel csődegyezségre törekszenek azért, hogy a céget ne kelljen felszámolni. De addig, míg a bíróság nem dönt a csődlejárásról, nem lehet megkezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel. Hozzátette: 55 százalékra tehető az a hitelőzi arány, amelyik késznek látszik az egyezségre, s ha velük meg tudnak egyezni, akkor a többiekre is kötelező érvényű lesz az egyezség.

Nagy Károly András elmondta, a csődegyezségek során általában 100 egységnyi tartozásból 5-10-et kap meg a hitelező. Ebből kiindulva a csődeljárásban sérülnek majd a beszállítói érdekek, de őket a kft. később igyekszik majd kárpótolni.

A csoport vezetője kifejtette: a problémát az okozza, hogy 2002-től 2009-ig az Electro World korábbi tulajdonosa, az angol Dixon csoport 17 milliárd forint összesített veszteséget halmozott fel, amiből 7,7 milliárd forint elhatárolt veszteség. Ez az adósság most is nyomja a kft. vállát, s ezért indítottak ellene korábban felszámolási eljárást.

Nagy Károly András szerint a veszteség azért halmozódott fel, mert az angolok túl magas dolgozói létszámmal üzemeltettek hatalmas, kihasználatlan áruházakat, óriás bérleti díjakkal.

Az Electro World helyzetét a válság és a fogyasztás visszaesése tovább rontotta, s az is, hogy nem tudott új külső finanszírozót szerezni. A kft. eredetileg 13 áruházat üzemeltetett az országban, de ezek közül az új tulajdonos már többet bezárt, s most csak 8 üzemel, illetve hamarosan ismét kinyit a győri.

A csoport vezetője kifejtette, másfél hónapon belül az áruházak száma hétre csökken, mert ennyit lehet gazdaságosan üzemeltetni. Így például bezárhatják fővárosi Aréna plázában lévő üzletet és az egrit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A további konszolidációs lépésekről elmondta, a kft. a havi 300 millió forintos költségszintet egy-két hónapon belül 60 milliósra csökkenti. A szállítók bevonásával kidolgoztak egy új rendszert, aminek révén hamarosan 500-800 millió forint értékű új áru kerül az áruházakba.

Hozzátette, a pénzügyi finanszírozókkal is biztatóan alakulnak a tárgyalások, s keresnek újakat is. Nagy Károly András közölte azt is, hogy tárgyalt a dolgozói érdekképviseletekkel, s a dolgozók megértik és támogatják a konszolidációs lépéseket, amelyek közül az egyik legjelentősebb az, hogy a havi bruttó bértömeget 120 millió forintról 35 millióra csökkentették, s még 10 millióval mérséklik. A jelenlegi 220-240 fős alkalmazotti létszámot pedig 180-ra csökkentik egy-két hónapon belül. Hozzátette, a 120 milliós bértömeg a korábbi, 450 fős alkalmazotti létszámra vonatkozik.

A csoport befektetőkkel is tárgyal, német, olasz, amerikai érdeklődőkkel, de ennél többet nem árult el a folyamatról Nagy Károly András. A március végén záruló pénzügyi évről a csoport vezetője elmondta, a bevétel várhatóan nettó 5,5 milliárd forint lesz, a veszteség pedig eléri az 1 milliárd forintot.

A terv az, hogy két hónap múlva már 20-40 millió forint adózás előtti nyereséget hoz havonta a kft., havi bruttó 400-500 millió forintos forgalom mellett. Nagy Károly András úgy vélte, a tartós háztartási, elektromos fogyasztási kiskereskedelem csak lassan lendül fel, de a válság miatt elhalasztott vásárlásokat előbb utóbb mg kell ejteniük az embereknek, már csak azért is, mert az elromlott gépeket nem érdemes drágán megjavíttatni, költséghatékonyabb újat venni.

A magyarországi Electro World csoport céges áttételeken keresztül végső soron, döntő mértékben egy magyar magánszemély, Polgár Csaba tulajdona.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?