Erste Bank: aktualizált jelzáloghitelezési szabályok

2010. július 6. 12:32

Az időközben megjelent jogszabály-tervezet és a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott érdemi információk alapján az Erste Bank Hungary Nyrt. továbbra is nyújt deviza alapú, részben vagy egészben ingatlanra alapított jelzáloggal fedezett hiteleket mikrovállalkozásoknak.

A folyamatban lévő lakossági ügyleteknél azokban az esetekben, ahol már döntés született a hitelről, ott a döntésnek megfelelően továbbra is devizában nyújtja a kölcsönt a bank, amennyiben a szerződéskötésre a jogszabály hatályba lépéséig sor kerül.

A jogszabály tervezet alapján az új szabályozás a gazdasági társaságokra és egyéni vállalkozókra nem vonatkozik, így a mikrovállalati ügyfélkörben 2010.07.06-tól a korábbi korlátozások feloldásra kerülnek (a természetes személyekből kivételként a jogszabály csak az egyéni vállalkozókat említi, ezért a korlátozások az őstermelőkre és az adószámmal rendelkező magánszemélyekre továbbra is érvényben maradnak).

Azon deviza lakossági kölcsönigények esetében, melyekre vonatkozóan 2010. július 1. előtt már megszületett a pozitív döntés, ott a bank változatlanul devizában nyújtja a kölcsönt, amennyiben a szerződéskötésre a jogszabály hatályba lépéséig sor kerül.

Azon deviza lakossági kölcsönigények esetében, melyekre vonatkozó kérelmet a bank 2010. július 1. előtt már befogadta, de a hitelügylet kapcsán még nem született döntés, ott már forintban fog történni a hitelbírálat és pozitív döntés után kizárólag forintban bocsájtja az ügyfél rendelkezésére a kölcsönt a bank.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Bank Hungary lakossági ügyletek esetében 2010. július 1-től továbbra sem fogad be forinttól eltérő devizanemű jelzáloghitelre vonatkozó új hiteligényt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?