Ez igen! Így néznek ki a világ talán legszebb bankjegyei

2010. július 3. 16:02

Bár az euró megjelenésével valamelyest romlott az arány, többé-kevésbé még ma is igaz, hogy ahány ország, annyi különböző fajta pénznem van forgalomban a világon. Egyes bankók értékesek, mások szinte semmit sem érnek, bizonyos pénzeket szépnek látunk, másokat pedig észre sem veszünk. Az értéknek és szépségnek pedig nem feltétlenül van köze egymáshoz.

A pénzeket többféle szempont szerint vizsgálhatjuk. A legfontosabb talán az egymáshoz viszonyított értékük. Fizikai valójukban - mint azt látni fogjuk - azonban akár komoly esztétikai értékkel is bírhatnak.

Jelenleg nagyjából minden öt országra jut négy különböző pénznem a világon. Ez nem volt mindig így. Az ötvenes években és azt megelőzően egy-egy országon vagy birodalmon belül egyszerre akár több különböző pénz is forgalomban volt, míg a XX. század végére XXI. század elejére inkább az vált jellemzővé, hogy országok összeállnak, és közösen bocsátanak ki pénzt.

Kortól függetlenül mióta pénz létezik, mindig is voltak szépnek mondott pénzek, és voltak olyanok is amelyek kevésbé tűntek tetszetősnek. Különösen a bankjegyeken lehet művészi motívumokat vagy szemkápráztató színeket alkalmazni, azonban nem csak a nyomdákból, hanem a pénzverdékből is kerülnek ki igazán nívós pénzek. Példaként lásd: Ismét egy gyönyörű forint lehet az év érméje - Most nézd meg!

A bankjegyek közül most a világ minden tájáról hát gyönyörű darabot mutatunk be, melyek minden bizonnyal a legszebbek közé tartoznak.

A bahamaiegydolláros. A bahamákon 1966-ban vezették be a bahamai dollárt, melynek értéke közel azonos az amerikai dolláréval. A képen látható bankjegy átszámolva nagyjából 230 forintot ér.

Új-Zéland legkisebb papír címlete is kiemelkedő esztétikai értékkel bír. Az új-zélandi ötdolláros egy végveszélyben lévő állatot, a sárgaszemű pingvint ábrázolja. Értéke: kb. 770 forint.

A thai500bát, az ezres után Thaiföld második legnagyobb értékű forgalomban lévő címlete. Ez a pénz kb. 3500 forintot ér.

A dél-afrikai20 randos bankjegy. A 10 és 200 rand közötti névértékű dél-afrikai bankjegyek az öt afrikai nagyvadat ábrázolják. Így nem csak puskával, hanem hitelkártyánkkal is lehetőségünk van őket levadászni. Névérték szerint emelkedő sorrendben így követik egymást az állatok: orrszarvú (10 rand), elefánt (20 rand), oroszlán (50 rand), kafferbivaly (100 rand) és leopárd (200 rand). A képen látható ormányost bemutató bankjegy értéke kb. 600 forint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Még mit lőhetsz külföldön hitelkártyáddal: Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

Az egyiptomi papír egyfontos Kájitbáj egyiptomi szultán mecsetét ábrázolja. Sokak szerint ez a címlet a legszebb egyiptomi pénz. Hivatalosan ugyan forgalomban van, azonban még  a helyi viszonyok között sem túl magas vásárlóereje miatt szinte telejsen kiszorította a gyakori cserék esetén praktikusabb egyfontos érme. Érdekesség, hogy váltópénzeit, a 25 illetve 50 piasztereseket még ma is gyakrabban látni papír formában, mint magát az egyfontost. Forintban számolt értéke nagyjából 36 forint, melyből négy vonaljegyet vásárolhatunk az alexandriai villamoson.

Ausztráliában 1966-ban cserélték le a brit mintára használt ausztrál fontot. Korábban - a britek akkori pénzéhez hasonlóan - a fontnak két váltópénze (a shilling  és a penny) volt. 1 fontot 20 shillingre, 1 shillinget pedig 12 pennyre lehetett átváltani. A decimális pénzreformról a hatvanas évek közepén határoztak a kontinensnyi országban. Eredetileg a monarchista miniszterelnök, Robert Menzies nyomására a kormány a "royal" elnevezés mellett döntött. Az ausztrál jegybank el is készítette az ausztrál royal terveit, és készen is állt a nyomtatásra, azonban a közvéleménynek nem tetszett az új pénz elnevezése, így végül dollárra változtatták annak nevét. 1966. február 14-én le is cserélték vele a fontot. Az átváltási árfolyam szerint akkor 1 fontért két dollár járt.

Ausztrália államfőjének (II. Erzsébet angol királynő) képmásával díszített ausztrál ötfontos egy szintén királyi magyar címlettel veheti fel a versenyt, ugyanis közel 1000 forintot ér.

Kanada - Ausztráliához hasonlóan - szintén fontról váltott dollára csak éppen több mint 100 évvel korábban, 1858-ban. A kanadai ötdolláros jéghokizó gyermekeket ábrázol. Forintra átváltva jelenleg nagyjából 1070 forintot kaphatnánk érte.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?