2 °C Budapest

Ez igen! Így néznek ki a világ talán legszebb bankjegyei

2010. július 3. 16:02

Bár az euró megjelenésével valamelyest romlott az arány, többé-kevésbé még ma is igaz, hogy ahány ország, annyi különböző fajta pénznem van forgalomban a világon. Egyes bankók értékesek, mások szinte semmit sem érnek, bizonyos pénzeket szépnek látunk, másokat pedig észre sem veszünk. Az értéknek és szépségnek pedig nem feltétlenül van köze egymáshoz.

A pénzeket többféle szempont szerint vizsgálhatjuk. A legfontosabb talán az egymáshoz viszonyított értékük. Fizikai valójukban - mint azt látni fogjuk - azonban akár komoly esztétikai értékkel is bírhatnak.

Jelenleg nagyjából minden öt országra jut négy különböző pénznem a világon. Ez nem volt mindig így. Az ötvenes években és azt megelőzően egy-egy országon vagy birodalmon belül egyszerre akár több különböző pénz is forgalomban volt, míg a XX. század végére XXI. század elejére inkább az vált jellemzővé, hogy országok összeállnak, és közösen bocsátanak ki pénzt.

Kortól függetlenül mióta pénz létezik, mindig is voltak szépnek mondott pénzek, és voltak olyanok is amelyek kevésbé tűntek tetszetősnek. Különösen a bankjegyeken lehet művészi motívumokat vagy szemkápráztató színeket alkalmazni, azonban nem csak a nyomdákból, hanem a pénzverdékből is kerülnek ki igazán nívós pénzek. Példaként lásd: Ismét egy gyönyörű forint lehet az év érméje - Most nézd meg!

A bankjegyek közül most a világ minden tájáról hát gyönyörű darabot mutatunk be, melyek minden bizonnyal a legszebbek közé tartoznak.

A bahamaiegydolláros. A bahamákon 1966-ban vezették be a bahamai dollárt, melynek értéke közel azonos az amerikai dolláréval. A képen látható bankjegy átszámolva nagyjából 230 forintot ér.

Új-Zéland legkisebb papír címlete is kiemelkedő esztétikai értékkel bír. Az új-zélandi ötdolláros egy végveszélyben lévő állatot, a sárgaszemű pingvint ábrázolja. Értéke: kb. 770 forint.

A thai500bát, az ezres után Thaiföld második legnagyobb értékű forgalomban lévő címlete. Ez a pénz kb. 3500 forintot ér.

A dél-afrikai20 randos bankjegy. A 10 és 200 rand közötti névértékű dél-afrikai bankjegyek az öt afrikai nagyvadat ábrázolják. Így nem csak puskával, hanem hitelkártyánkkal is lehetőségünk van őket levadászni. Névérték szerint emelkedő sorrendben így követik egymást az állatok: orrszarvú (10 rand), elefánt (20 rand), oroszlán (50 rand), kafferbivaly (100 rand) és leopárd (200 rand). A képen látható ormányost bemutató bankjegy értéke kb. 600 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mit lőhetsz külföldön hitelkártyáddal: Hitelkártyával olcsón külföldön: tippek és trükkök

Az egyiptomi papír egyfontos Kájitbáj egyiptomi szultán mecsetét ábrázolja. Sokak szerint ez a címlet a legszebb egyiptomi pénz. Hivatalosan ugyan forgalomban van, azonban még  a helyi viszonyok között sem túl magas vásárlóereje miatt szinte telejsen kiszorította a gyakori cserék esetén praktikusabb egyfontos érme. Érdekesség, hogy váltópénzeit, a 25 illetve 50 piasztereseket még ma is gyakrabban látni papír formában, mint magát az egyfontost. Forintban számolt értéke nagyjából 36 forint, melyből négy vonaljegyet vásárolhatunk az alexandriai villamoson.

Ausztráliában 1966-ban cserélték le a brit mintára használt ausztrál fontot. Korábban - a britek akkori pénzéhez hasonlóan - a fontnak két váltópénze (a shilling  és a penny) volt. 1 fontot 20 shillingre, 1 shillinget pedig 12 pennyre lehetett átváltani. A decimális pénzreformról a hatvanas évek közepén határoztak a kontinensnyi országban. Eredetileg a monarchista miniszterelnök, Robert Menzies nyomására a kormány a "royal" elnevezés mellett döntött. Az ausztrál jegybank el is készítette az ausztrál royal terveit, és készen is állt a nyomtatásra, azonban a közvéleménynek nem tetszett az új pénz elnevezése, így végül dollárra változtatták annak nevét. 1966. február 14-én le is cserélték vele a fontot. Az átváltási árfolyam szerint akkor 1 fontért két dollár járt.

Ausztrália államfőjének (II. Erzsébet angol királynő) képmásával díszített ausztrál ötfontos egy szintén királyi magyar címlettel veheti fel a versenyt, ugyanis közel 1000 forintot ér.

Kanada - Ausztráliához hasonlóan - szintén fontról váltott dollára csak éppen több mint 100 évvel korábban, 1858-ban. A kanadai ötdolláros jéghokizó gyermekeket ábrázol. Forintra átváltva jelenleg nagyjából 1070 forintot kaphatnánk érte.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem