15 °C Budapest

Így használd a bankkártyádat külföldön: jótanácsok a nyaralásra

2010. július 3. 07:02

A bankkártyás vásárlás ma már a világ több mint 30 millió üzletében lehetséges és a legtöbb helyen nagyon hasonló módon történik. Mégis, minden országban más és más a fizetési környezet.

Az elérhető statisztikai adatok alapján a magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont Olaszország és Görögország. A lista negyedik és ötödik helyezettje Ausztria és Románia, ezek az országok egész évben vonzzák a pihenni vágyó magyar turistákat. Országoktól függetlenül elmondható, hogy a szállodákban, autóbérlés esetén kaució szükséges, amihez gyakran elengedhetetlen a bankkártya, amit nem csak fizetésre, de készpénzfelvételre is lehet használni.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint ahogy ezt Magyarországon megszokhattuk. Kártyánk használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, úgymint üzletláncok vagy kisebb üzletek pénztárainál, éttermekben, szórakozóhelyeken. A kevés kivételt az utcai árusok és taxisok jelenthetik, akik ritkán fogadnak el bankkártyát. Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravaló összegével növelt összeget húzza le a kártyáról. Aki vitorlás bérlést, vagy búvárkodást tervez, minden esetben vigye magával betéti, vagy hitelkártyáját, ugyanis a felszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit a legkényelmesebb bankkártyával biztosítani. Horvátországban a legkisebb fizetőeszköz az 1 és 2 lipás érme, ám nagyon ritka az a kereskedő, aki ilyen kis címlet visszaadásával bíbelődne - az árak annál gyakrabban végződnek 99-re. Így a vevő minden alkalommal kicsivel többet hagy a kasszánál, kártyával azonban pontos összeget fizethet. Jó tudni, hogy néhány Horvátországi boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

 


Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. Köszönhetően a több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi turizmusnak a nyaralók által kedvelt területeken közel 100%-os a kártyaelfogadási arány. Azonban az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként az euró bankjegyekre kell szorítkoznunk. Nem így Olaszországban, ahol a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják. Természetesen kis üzletekben is népszerű a plasztik annak ellenére, hogy az olasz kereskedők egy része nem helyezi ki a pultra a kártyaleolvasó terminált. Hogy miért? Nos, az itáliai tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a technikai szerkezet ront a körültekintően megtervezett üzletbelső hangulatán. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyákat Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatjuk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jóllehet Ausztriában a magyarok főként téli pihenésüket töltik, nyáron is sokan látogatnak az osztrák városokba vagy az Alpokba kirándulni. A bankkártyákat rendkívül széles körben használhatjuk ebben az országban, bár néhány, jellemzően a városon kívül elhelyezkedő kereskedelmi lánc egyáltalán nem vagy csak Maestro típusú kártyát vagy fogad el. Ezen kívül, azonban ritka az olyan üzlet, ahol ne tudnánk használni a bankkártyánkat, az étel és ital automaták többségénél lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók bankkártyával. Néhány ezek közül a kártyabirtokos korát is ellenőrzi, például cigaretta-vásárlásnál.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, így a főként az erdélyi falvakban, kisvárosokban vakációzó magyar utazóknak szüksége lesz némi készpénzre. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni, de jó hír a PayPass kártyával rendelkezőknek, hogy Bukarestben már számos helyen, több gyorsétteremben, metróállomáson, újságárusoknál, virágboltban, és ruházati boltban is fizethetnek érintésnélküli PayPass kártyáikkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?