27 °C Budapest

Így használd a bankkártyádat külföldön: jótanácsok a nyaralásra

2010. július 3. 07:02

A bankkártyás vásárlás ma már a világ több mint 30 millió üzletében lehetséges és a legtöbb helyen nagyon hasonló módon történik. Mégis, minden országban más és más a fizetési környezet.

Az elérhető statisztikai adatok alapján a magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont Olaszország és Görögország. A lista negyedik és ötödik helyezettje Ausztria és Románia, ezek az országok egész évben vonzzák a pihenni vágyó magyar turistákat. Országoktól függetlenül elmondható, hogy a szállodákban, autóbérlés esetén kaució szükséges, amihez gyakran elengedhetetlen a bankkártya, amit nem csak fizetésre, de készpénzfelvételre is lehet használni.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint ahogy ezt Magyarországon megszokhattuk. Kártyánk használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, úgymint üzletláncok vagy kisebb üzletek pénztárainál, éttermekben, szórakozóhelyeken. A kevés kivételt az utcai árusok és taxisok jelenthetik, akik ritkán fogadnak el bankkártyát. Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravaló összegével növelt összeget húzza le a kártyáról. Aki vitorlás bérlést, vagy búvárkodást tervez, minden esetben vigye magával betéti, vagy hitelkártyáját, ugyanis a felszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit a legkényelmesebb bankkártyával biztosítani. Horvátországban a legkisebb fizetőeszköz az 1 és 2 lipás érme, ám nagyon ritka az a kereskedő, aki ilyen kis címlet visszaadásával bíbelődne - az árak annál gyakrabban végződnek 99-re. Így a vevő minden alkalommal kicsivel többet hagy a kasszánál, kártyával azonban pontos összeget fizethet. Jó tudni, hogy néhány Horvátországi boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

 


Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. Köszönhetően a több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi turizmusnak a nyaralók által kedvelt területeken közel 100%-os a kártyaelfogadási arány. Azonban az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként az euró bankjegyekre kell szorítkoznunk. Nem így Olaszországban, ahol a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják. Természetesen kis üzletekben is népszerű a plasztik annak ellenére, hogy az olasz kereskedők egy része nem helyezi ki a pultra a kártyaleolvasó terminált. Hogy miért? Nos, az itáliai tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a technikai szerkezet ront a körültekintően megtervezett üzletbelső hangulatán. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyákat Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jóllehet Ausztriában a magyarok főként téli pihenésüket töltik, nyáron is sokan látogatnak az osztrák városokba vagy az Alpokba kirándulni. A bankkártyákat rendkívül széles körben használhatjuk ebben az országban, bár néhány, jellemzően a városon kívül elhelyezkedő kereskedelmi lánc egyáltalán nem vagy csak Maestro típusú kártyát vagy fogad el. Ezen kívül, azonban ritka az olyan üzlet, ahol ne tudnánk használni a bankkártyánkat, az étel és ital automaták többségénél lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók bankkártyával. Néhány ezek közül a kártyabirtokos korát is ellenőrzi, például cigaretta-vásárlásnál.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, így a főként az erdélyi falvakban, kisvárosokban vakációzó magyar utazóknak szüksége lesz némi készpénzre. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni, de jó hír a PayPass kártyával rendelkezőknek, hogy Bukarestben már számos helyen, több gyorsétteremben, metróállomáson, újságárusoknál, virágboltban, és ruházati boltban is fizethetnek érintésnélküli PayPass kártyáikkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?