14 °C Budapest

Építőipar: a becsődölt cégek helyett újakat alapítanak

Pénzcentrum
2010. május 13. 11:32

Jelentősen lassult a bedöntött cégek számának növekedése az építőiparban, az ágazat azonban még mindig igencsak zilált képet mutat. Az építőipar fertőzöttsége nem enyhült, továbbra is sokkal több a felszámolás alá vont cég, mint a nemzetgazdaság egészében. A cégalapítás rég látott lendületet vett, ami az adósságszédelgők növekvő aktivitására is utalhat.

Meglepetést hoztak az áprilisi felszámolási adatok az építőiparban. Az ágazatban újonnan indított felszámolások számának növekedési üteme csökkent. A negyedik hónapban 310 céget vontak fizetésképtelenségi eljárás alá a hitelezők, ez 53-mal kevesebb, mint márciusban volt - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató.

Ebben az évben csak februárban indítottak ennél kevesebb eljárást. Ez az ingadozás azonban az építőipar szezonális jellegének tudható be. Az egy évvel korábbihoz képest 7,2 százalékos a növekedés, ami 21-gyel több új eljárást jelent, mint amennyi tavaly áprilisban indult. Egyetlen hónap adataiból messzemenő következtetést nem lehet levonni, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az első negyedévben 15 százalékkal több cég dőlt be, mint egy évvel korábban - mondja Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója.

Az ágazat helyzete a nemzetgazdaságon belül a felszámolások növekedési ütemének csökkenése ellenére sem javult, az országos átlagnál ugyanis még így is háromszor nagyobb arányban dőlnek be az építőipari cégek. A teljes magyar gazdaságban áprilisban 2,1 százalékkal több cég ellen kezdeményeztek új felszámolási eljárást, mint egy évvel korábban.

A végelszámolások száma az országos átlaggal párhuzamosan emelkedett, az építőiparban a tavaly áprilisinál 20,5 százalékkal (36-tal) több vállalkozás húzta le a rolót. Az ágazatban 211, a múlt havinál 25-tel több vállalkozás tulajdonosai döntöttek a befejezés mellett. Ez idei csúcs, ami az építőipari cégvilág további tisztulását is jelentheti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavaly regisztráltnál sokkal, 31,7 százalékkal több új cégbejegyzés azonban mindenképpen gyengíti e tisztulási folyamatot. A negyedik hónapban 648 új építőipari céget alapítottak, szemben a tavaly áprilisi 492-vel. Az országos cégalapítási kedv csökkenésével ellentétben az újonnan bejegyzett építőipari cégek száma jelentősen növekedett. A sok bedöntött, illetve bezárt cég tulajdonosainak jelentős része feltehetően új alapítású vállalkozásokban folytatja tevékenységét. Az adósságszédelgők még mindig nagy erőkkel vannak jelen az ágazatban, és az építőipari főszezonra sok új vállalkozást alapítanak. Néhány perces céginformációs kutatással az új építőipari cégek egyharmadáról deríthető ki, hogy köze van valamelyik korábban felszámolt cég tulajdonosához vagy vezetőjéhez. Ilyenkor fokozott óvatossággal kell kezelnünk az adott céget - állítja Csorbai. A stratégiai igazgató szerint a notórius cégbedöntők számára jelentősen nehezíteni kellene az újabb vállalkozások alapítását.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem