8 °C Budapest

Devizahitelek halála? - Mindenki a Fideszre vár

Pénzcentrum
2010. május 3. 11:26

Bankárok és ügyfelek részéről egyaránt fokozódó érdeklődés előzi meg az Orbán-kormány lakáspolitikai lépéseit. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, márciusi adatai szerint a devizahitelezés egyre gyorsabban szorul vissza a forinthitelezés javára, utóbbi fellendítéséhez azonban egyelőre nem voltak elégségesek a Bajnai-kormány és a jegybank intézkedései. A kamatszint további csökkenésén túl a szektor valami másra is vár, kérdés, jogosak-e a felfokozott várakozások. Az MNB adatai sok mindenről árulkodnak. Május 5-én, holnapután kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

Soha nem látott, 27.8 milliárd forint összegben vált márciusban nettó devizahitel-törlesztővé a magyar lakosság, vagyis ennyivel több devizahitelt törlesztettek a családok, mint amennyit felvettek, eltekintve az átértékelődés hatásától - derül ki az MNB legfrissebb adataiból. Jó hír viszont, hogy a forinthitelek esetében nettó hitelfelvétel történt, mégpedig 13 milliárd forint összegben, amire tavaly szeptember, vagyis a kisebb tavaly nyári forinthitel-boom lecsengése óta nem volt példa. Összességében 14.8 milliárd forinttal múlta felül a lakossági hiteltörlesztés a hitelfelvételt; a jelenséget a devizahitelek várható további visszaszorulása miatt csak egy jelentős forinthitelezési hullám tudná kioltani.

A folyamatokat közelebbről szemügyre véve látható, hogy az új hitelfelvételek tekintetében elkezdődött a deviza alapú finanszírozás nagyobb ütemű visszaszorulása, míg ugyanis egy évvel ezelőtt és tavaly ősszel is 80% körüli volt a devizaarány, mára 60% alá szorult, és kisebb, mint a tavaly nyári forinthitel-boom során. Ez elsősorban a devizahitelek népszerűségvesztésének (ami a körültekintő lakossági hitelezésről szóló szabályozás miatt nem is meglepő), nem pedig a forinthitelezés fellendülésének köszönhető. Jól mutatja ezt, hogy a kihelyezett jelzáloghitelek összege még mindig csak harmada a válság előtt jellemző szintnek: 38.8 milliárd forintra rúgott márciusban. A téli mélypontot ugyan elhagytuk, de ez akár a lakáshitelek szezonalitásával is magyarázható.

A 38.8. milliárd forintnyi új jelzáloghitelből 21.9 milliárdot tettek ki a lakáshitelek, és 16.9 milliárdot a szabad felhasználású jelzáloghitelek. Előbbieken belül 39, utóbbiak esetében 47 százalék a forinthitelek aránya, a devizahitelek tehát még mindig fölényben vannak a forinthitelekkel szemben. Tovább növelheti ugyanakkor a forinthitelek szerepét, hogy június 11-étől a bankok egy új típusú hitelezhetőségi vizsgálat alapján fogják meghatározni az ügyfelek hitelezhetőségi limitjét, és csak akkora forinthitelt adhatnak, hogy a havi törlesztőrészlet ne haladja meg ezt az összeget. Euróhitel esetén ennek 80, más devizahitelek esetében 60%-a lesz a korlát. Ne feledjük: március 1-jétől e hitelek hitel/fedezet mutatója maximum 75, 60 , illetve 45%-os lehet, ami szintén jelentős korlátozó tényező.

Nem csoda tehát, hogy a svájci frank alapú lakáshitelnek nem sok babér terem, a jövőben csak a kis hitelösszeget igénylő, vagy nagy fedezetértékkel rendelkező, illetve magas jövedelmű ügyfelek fogják tudni igénybe venni. Az euróhitelre már egy fokkal kevésbé, a forinthitelre még kevésbé lesz igaz ez az állítás. Jó kérdés, a bankok mennyire szigorúan állapítják meg hitelezhetőségi limitjeiket, ez ugyanis új akadályokat gördíthet a hitelezés fellendülése útjába. A márciusban 8.5 milliárd forintot képviselő forint alapú lakáshitelek térnyerését, illetve a 9.8 milliárd forintos euró- és 3.6 milliárdos frankhitel-kihelyezés visszaszorulását hozhatja egy új forinthitel-támogatási rendszer bevezetése is, mellyel kapcsolatban a pénzügyi szektor szereplői néhány alkalommal már megfogalmazták kívánalmaikat.

Az alábbi ábrán látható, hogy a hazai lakáshitel-állomány jó ideje stagnál, emelkedésre az elmúlt évtizedben kezdetben a lakástámogatási programoknak köszönhetően a forinthitelezés, majd a devizás finanszírozás relatíve olcsóbbá válása és elérhetősége miatt a devizahitelezés terén volt példa. Most ismét a forinthitelezés lehet a nyerő, ehhez azonban nem elégségesek az eddigi intézkedések, nevezetesen a két lépésben életbe lépő, körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet, illetve a jegybank jelzáloglevél-vásárlásai. Rövid távon a jelzálog- és kereskedelmi banki finanszírozás fellendítésével, hosszabb távon pedig a lakástakarékpénztári finanszírozás állami támogatásával is lehetne javítani a helyzeten, miközben az építőiparon és a kapcsolódó szektorokon keresztül ható gazdaságélénkítő hatás mellett a költségvetési vonzatokra is kínosan ügyelnie kell az új kormánynak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jelenleg is vizsgálja, milyen mértékben érvényesítették a bankok hitelkamataikban a forrásköltségek apadását. A jegybanki alapkamat fokozatos csökkenése és a bankok jelentős forintlikviditása fényében még mindig magas a forinthitelek kamata, így a teljes hitelköltséget tekintve az euróhitelekhez képest 2, a frankhitelekhez képest csaknem 5 százalékos a forinthitelek hátránya. A bankok mérlegelésre kényszerítik ügyfeleiket: az árfolyamkockázatokat és a várható euróbevezetést is figyelembe véve forint-, vagy inkább devizahitelt választanak. Látható ugyanakkor, hogy miközben a devizahitelek költségmutatója is fokozatosan csökken (illetve alacsony szinten stagnál), a forinthiteleké meredeken esik.

A fogyasztási hitelek költségmutatójában hasonló folyamat figyelhető meg, ám itt a forinthitelek költségmutatója átlagosan 12 százalékkal magasabb a hasonló euróhitelekéhez képest. Márciusban azonban történt némi változás: a forinthitelek mutatója 25.44-ről 23.6%-ra csökkent, az euróhiteleké pedig 12.27%-ról 11.57%-ra apadt.

A korábban döntő súlyt képviselő frankhitelek szinte teljesen kiszorultak a piacról, és a fenti költségkülönbség ellenére euróhitelt is csak keveset vesznek fel az ügyfelek, és eleve kevés hitelező kínál ilyet. Úgy tűnik, új erőre kapnak viszont a forint alapú fogyasztási hitelek, amelyek másfél éve nem látott értékben kerültek márciusban kihelyezésre, összegük így elérte a 20.8 milliárd forintot.

Március végén a magyar lakosság hitelállománya 7887 milliárd forintot tett ki, ennek 66.2%-a volt devizahitel.


A betétállomány 7345 milliárd forintra rúgott, itt csak 17% a devizaarány. A devizabetét-állomány némileg nőtt, ami e konstrukciók népszerűségének növekedésére utal a csökkenő kamatú forintbetétekkel szemben.


Május 5-én, holnapután kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm