14 °C Budapest

Beindulhat Kubában a privatizáció - a borbélyokkal kezdik!

2010. április 13. 14:02

Kubában új szelek fújnak, egyre többen reménykednek benne, hogy Fidel öccse, Raul Castro liberalizálja az országot. Optimizmusra ad okot legfrissebb intézkedése is, melynek értelmében több száz, korábban állami alkalmazásban álló borbélyból lehet vállalkozó - ami a privatizáció első lépéseinek is tekinthető - írja a BBC.

Raul Castro minden három, vagy annál kevesebb székkel rendelkező fodrászat, illetve szépségszalon számára lehetővé tenné, hogy az ott dolgozók székbérleti-díjat fizetve, állami alkalmazottakból vállalkozókká váljanak, és adót fizessenek. Ez komoly fordulatot jelent a Fidel által 1968-ban államosított kisvállalkozások számára.

A kiskereskedelmi szektor már hosszú ideje küzd a gyenge szolgáltatási színvonal és az állandó tolvajlások ellen, számukra Raul rendszermodernizációs törekvései komoly eredményeket jelentenek.

A többi kommunista országhoz - Kínához, Vietnámhoz - képest, ahol már szinte csak a politikai kontrollhoz ragaszkodnak, Kuba a piaci reformok terén erősen elmaradott. Az első lépést az állami tulajdonban álló mezőgazdasági területek magántermelők kezébe adása jelentette, de már néhány taxis is "saját zsebbe", vállalkozóként dolgozik.

A mostani, borbélyok és szépségszalonok dolgozói számára tett engedményt azonban nem jelentették be hivatalosan, még az állami ellenőrzés alatt álló újságokban sem jelent meg híradás róla.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Raul Castro legutóbbi beszédében is kihangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy gyors reformokat várnak az emberek, azonban tőle csak óvatos, és lassú változásokra számíthatnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?