Beindulhat Kubában a privatizáció - a borbélyokkal kezdik!

2010. április 13. 14:02

Kubában új szelek fújnak, egyre többen reménykednek benne, hogy Fidel öccse, Raul Castro liberalizálja az országot. Optimizmusra ad okot legfrissebb intézkedése is, melynek értelmében több száz, korábban állami alkalmazásban álló borbélyból lehet vállalkozó - ami a privatizáció első lépéseinek is tekinthető - írja a BBC.

Raul Castro minden három, vagy annál kevesebb székkel rendelkező fodrászat, illetve szépségszalon számára lehetővé tenné, hogy az ott dolgozók székbérleti-díjat fizetve, állami alkalmazottakból vállalkozókká váljanak, és adót fizessenek. Ez komoly fordulatot jelent a Fidel által 1968-ban államosított kisvállalkozások számára.

A kiskereskedelmi szektor már hosszú ideje küzd a gyenge szolgáltatási színvonal és az állandó tolvajlások ellen, számukra Raul rendszermodernizációs törekvései komoly eredményeket jelentenek.

A többi kommunista országhoz - Kínához, Vietnámhoz - képest, ahol már szinte csak a politikai kontrollhoz ragaszkodnak, Kuba a piaci reformok terén erősen elmaradott. Az első lépést az állami tulajdonban álló mezőgazdasági területek magántermelők kezébe adása jelentette, de már néhány taxis is "saját zsebbe", vállalkozóként dolgozik.

A mostani, borbélyok és szépségszalonok dolgozói számára tett engedményt azonban nem jelentették be hivatalosan, még az állami ellenőrzés alatt álló újságokban sem jelent meg híradás róla.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Raul Castro legutóbbi beszédében is kihangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy gyors reformokat várnak az emberek, azonban tőle csak óvatos, és lassú változásokra számíthatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?