Gazdahitel: sikeres volt a tavalyi év, most jöhet az újabb roham!

Pénzcentrum
2010. március 24. 11:32

Fennállásának második évében is tovább nőtt a Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció népszerűsége. Az elsősorban egyéni és családi gazdálkodókat, valamint őstermelőket célzó konstrukció tavaly év végéig immár 9,4 milliárd forintnyi hitelkeretet biztosított mezőgazdasági termékek elsődleges előállítására. A statisztikák szerint eddig főként növénytermesztési célokra fordított Gazdahitel iránt - az elmúlt két évhez hasonlóan - várhatóan a következő hetekben ugrik meg a kereslet.

A tavalyi évben 1266 új ügylet valósult meg, az átlagos hitelkeret meghaladta az 5,6 millió forintot. A Gazdahitel a mezőgazdaságban működő legkisebb szereplőket segíti folyamatos forrás biztosításával: 2009-ben az új ügyfelek 31 százaléka őstermelő, 29 százaléka családi vállalkozás, míg 27 százaléka egyéni vállalkozó volt. A maximális, két éves futamidőt a szerződők közel 80 százaléka vette igénybe. Kiemelkedően pozitívak a tapasztalatok a vállalkozások fizetési fegyelmére vonatkozóan: az elmúlt év során mindössze 9 esetben került sor a kezességi garancia beváltására, ami jóval 1 százalék alatti arányt jelent.

A területi megoszlást tekintve a Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Baranya és Tolna megyékben volt a legnépszerűbb: e négy megyében kötötték 2009-ben az ügyletek közel 45 százalékát. A hitelkeretet háromnegyed részben növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók igényelték: talán ez az oka annak is, hogy a Gazdahitelre vonatkozó ügyleteket, arányukat tekintve, nagyobbrészt a tavasztól őszig terjedő időszakban kötik.

"Gazdasági válság idején különösen nagy a jelentősége, hogy a korlátozott eszközökkel és tartalékokkal rendelkező mezőgazdasági kisvállalkozók is gyors és rugalmas hitellehetőségekhez juthassanak, és ebben komoly szerepet játszott a Gazdahitel is." - értékelte a Gazdahitel tavalyi teljesítményét Egerszegi Ádám, a TakarékBank Takarékszövetkezeti Üzletágának igazgatója. "Az idei évre is azt várjuk, hogy tovább növekszik az érdeklődés ez iránt a lehetőség iránt, bízva abban, hogy a gazdasági helyzet lassú javulásával párhuzamosan a Gazdahitel a likviditási helyzetek kezelésén túl egyre inkább különféle, hosszabb távú beruházások finanszírozásában is növekvő szerepet kap majd."


A Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A TakarékBank által kialakított és a Takarékszövetkezeti Integráció körébe tartozó Takarékszövetkezetek/Bankok által forgalmazott Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció sikerét annak számos előnye biztosítja: a kedvező kamat mellett (1 havi BUBOR + 4,5 százalék/év) alacsony garanciadíj és gyors elbírálás jellemzi, a hitelhez széles körben felhasználható MasterCard Electronic Business kártya jár. Bár az 1-15 millió forint között nyújtható hitel csak mezőgazdasági termék előállítását finanszírozhatja, az összeg akár forgóeszközök, akár beruházások finanszírozására felhasználható. A 91 naptól két évig terjedő futamidő szintén rugalmas lehetőséget nyújt a kívánt finanszírozási cél megvalósítására.

A Gazdahitel gyakorlatilag az egész országban elérhető: a programban részt vevő 98, a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó takarékszövetkezet és bank 947 fiókja biztosítja a széles körű lefedettséget. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány a program sikerét kedvezményes díjú készfizető kezesség vállalásával segíti.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem