28 °C Budapest

Non-profit bank? Ilyet is lehet!

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 05:55

A bangladeshi szegények bankjáról, az 1976-ban alapított Grameen Bankról már valószínűleg mindenki hallott. Különösen az elmúlt hetekben volt hangos a sajtó a különös bankról, miután az uzsorakamatok mellett kölcsönt felvevő emberek megsegítésére felmerült az ötlet, hogy itthon is létre kellene hozni egy hasonló intézményt, ami alacsony kamatot, és egyáltalán hitelt nyújtana a segítségre szoruló egyéneknek. Létezik azonban egyéb pénzintézet is, amelyik a profit helyett elsősorban társadalmi, etikai megfontolások alapján nyújt hitelt, nem kifejezetten magánszemélyeknek, inkább közösségi hasznot hozó vállalkozásoknak.

A németországi Bochumban székelő GLS Bank 1974-ben jött létre, és az első olyan pénzintézetnek számít Európában, amely kulturális, etikai és ökológiai kezdeményezéseket kíván támogatni. Mivel a bank nem nyereség realizálására jött létre, vagyis alapvetően egy non-profit intézmény, így a tulajdonosok sem részesülnek osztalékban.

Létrehozása óta közel 5000 projekt finanszírozásában vett már részt, többek között iskolák, óvodák, ökológiai gazdaságok, közösségi lakóprojektek vagy egészségügyi intézmények finanszírozásában.

Természetesen a forrás oldalt a GLS bank is betétek gyűjtésével biztosítja, más bankokéhoz hasonló termékek, vagyis látra szóló betétek, megtakarítási számlák, befektetési alapok, stb. nyújtásával. Ami megkülönbözteti a GLS-t a többi pénzintézettől, az a betétesek azon joga, hogy meghatározhatják az általuk képzett betétek felhasználási területeit, magyarul eldönthetik, hogy milyen típusú projekt finanszírozására fordíthatja a bank a pénzüket. Ha valamelyik ügyfél például az úgynevezett zöld számlát választja, akkor megtakarításait kizárólag környezeti projektek finanszírozásában hasznosítják.

Sőt, amennyiben a betétes alacsonyabb kamat mellett helyezi el pénzét a banknál, úgy azt karitatív projektek számára olyan kamat mellett helyezik ki, amely csak a banki költségeket hivatott fedezni. Ennek mértéke 2008-ban a kihelyezett összeg 3,4 százaléka. Ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek kamatáról tulajdonképpen nem a bank, hanem a betétesek döntenek annak függvényében, hogy mekkora kamatot várnak el megtakarításaik után.

Igazán alacsony kamatot az úgynevezett kezességvállalási hitelek esetén tud garantálni a bank, amikor néhány fős csoportok vállalnak kezességet egymásért, és juttatják így hitelhez magukat, illetve egymást. Ilyen közösséget alkothat például az iskolák szülői munkaközössége az intézmény fejlesztéséhez szükséges hitelfelvételhez.

A hitelek elbírálásánál nincsenek kőbe vésett szabályok, és feltételek, minden egyes kérelmet külön-külön bírálnak el, de természetesen pontos számításokkal kell alátámasztani a projekt életképességét, és társadalmi hasznát is. Olyan projekteket kell ezalatt érteni, mint például a németországi Kirchzartenben, munkanélküliek, valamint idősek és mozgáskorlátozottak foglalkoztatásával felújított közösségi házak, valamint akadálymentessé tett lakóházak finanszírozása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a GLS Bank szövetkezeti bankként működik, így saját tőkéjét a tagok (magánszemélyek, vállalkozások) által befizetett pénzből, vagyis a részjegyek eladásából gyűjti össze. Mivel a bankok által nyújtható hitelek nagyságát a saját tőke nagysága, illetve az ennek arányában megállapított szavatolótőke nagysága határozza meg, így minden egyes részjegy (100 euro) megvásárlásával újabb projektek finanszírozása válik lehetővé. Természetesen az így szövetkezeti taggá váló részjegy tulajdonosok részt vehetnek a közgyűléseken, és élhetnek szavazati jogukkal is. Jelenleg több mint 14 500 tagot számlál a bank, akik 16,9 millió euro értékű tőkét biztosítanak.

Természetesen mindezek megvalósulásáról a szövetkezeti tagok és betétesek is tájékozódhatnak a negyedévente megjelenő, "Bankspiegel" nevű kiadványból, amiben - az általános banki gyakorlattól eltérően - közzéteszik a friss hiteligényléseket, a már finanszírozott projekteket, és a bank fejlődését is. Az idei év első negyedévében például több mint 90 projekthez nyújtott hitelt a bank. A leggyakoribb projekttípusnak az alternatív iskolák és óvodák, valamint a különböző egészségügyi intézmények számítottak, de megújuló energia hasznosítását célzó vállalkozásoknak is igen nagy összegben folyósítottak hiteleket.

Szabad pénzeszközeit (mérleg főösszeg hozzávetőleg 35 százalékát) persze a GLS sem pihentetni, hanem a pénz- és tőkepiacon fekteti be, kizárólag olyan vállalatok papírjaiba, melynek tevékenysége összeegyeztethető a bank filozófiájával, tehát például megújuló energiaforrásokba feketető, környezetbarát vállalatokba.

A bank 2007-ben mintegy 20,4 százalékos növekedést tudott elérni a mérleg-főösszeget tekintve, ami így év végén 793 millió euróra rúgott. A kihelyezett hitelek összege szintén 26,2 százalékkal, közel fél milliárd euróra emelkedett, amit mintegy 55 ezer ügyfél vehetett igénybe.

A pénzintézet bochumi székhelyén kívül már 5 fiókkal rendelkezik Németországban. Mivel tagja a német betétbiztosító intézetnek, így minden betét a teljes összegig biztosítva van, nem kell izgulniuk tehát megtakarításaik miatt az ügyfeleknek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43