Non-profit bank? Ilyet is lehet!

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 05:55

A bangladeshi szegények bankjáról, az 1976-ban alapított Grameen Bankról már valószínűleg mindenki hallott. Különösen az elmúlt hetekben volt hangos a sajtó a különös bankról, miután az uzsorakamatok mellett kölcsönt felvevő emberek megsegítésére felmerült az ötlet, hogy itthon is létre kellene hozni egy hasonló intézményt, ami alacsony kamatot, és egyáltalán hitelt nyújtana a segítségre szoruló egyéneknek. Létezik azonban egyéb pénzintézet is, amelyik a profit helyett elsősorban társadalmi, etikai megfontolások alapján nyújt hitelt, nem kifejezetten magánszemélyeknek, inkább közösségi hasznot hozó vállalkozásoknak.

A németországi Bochumban székelő GLS Bank 1974-ben jött létre, és az első olyan pénzintézetnek számít Európában, amely kulturális, etikai és ökológiai kezdeményezéseket kíván támogatni. Mivel a bank nem nyereség realizálására jött létre, vagyis alapvetően egy non-profit intézmény, így a tulajdonosok sem részesülnek osztalékban.

Létrehozása óta közel 5000 projekt finanszírozásában vett már részt, többek között iskolák, óvodák, ökológiai gazdaságok, közösségi lakóprojektek vagy egészségügyi intézmények finanszírozásában.

Természetesen a forrás oldalt a GLS bank is betétek gyűjtésével biztosítja, más bankokéhoz hasonló termékek, vagyis látra szóló betétek, megtakarítási számlák, befektetési alapok, stb. nyújtásával. Ami megkülönbözteti a GLS-t a többi pénzintézettől, az a betétesek azon joga, hogy meghatározhatják az általuk képzett betétek felhasználási területeit, magyarul eldönthetik, hogy milyen típusú projekt finanszírozására fordíthatja a bank a pénzüket. Ha valamelyik ügyfél például az úgynevezett zöld számlát választja, akkor megtakarításait kizárólag környezeti projektek finanszírozásában hasznosítják.

Sőt, amennyiben a betétes alacsonyabb kamat mellett helyezi el pénzét a banknál, úgy azt karitatív projektek számára olyan kamat mellett helyezik ki, amely csak a banki költségeket hivatott fedezni. Ennek mértéke 2008-ban a kihelyezett összeg 3,4 százaléka. Ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek kamatáról tulajdonképpen nem a bank, hanem a betétesek döntenek annak függvényében, hogy mekkora kamatot várnak el megtakarításaik után.

Igazán alacsony kamatot az úgynevezett kezességvállalási hitelek esetén tud garantálni a bank, amikor néhány fős csoportok vállalnak kezességet egymásért, és juttatják így hitelhez magukat, illetve egymást. Ilyen közösséget alkothat például az iskolák szülői munkaközössége az intézmény fejlesztéséhez szükséges hitelfelvételhez.

A hitelek elbírálásánál nincsenek kőbe vésett szabályok, és feltételek, minden egyes kérelmet külön-külön bírálnak el, de természetesen pontos számításokkal kell alátámasztani a projekt életképességét, és társadalmi hasznát is. Olyan projekteket kell ezalatt érteni, mint például a németországi Kirchzartenben, munkanélküliek, valamint idősek és mozgáskorlátozottak foglalkoztatásával felújított közösségi házak, valamint akadálymentessé tett lakóházak finanszírozása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a GLS Bank szövetkezeti bankként működik, így saját tőkéjét a tagok (magánszemélyek, vállalkozások) által befizetett pénzből, vagyis a részjegyek eladásából gyűjti össze. Mivel a bankok által nyújtható hitelek nagyságát a saját tőke nagysága, illetve az ennek arányában megállapított szavatolótőke nagysága határozza meg, így minden egyes részjegy (100 euro) megvásárlásával újabb projektek finanszírozása válik lehetővé. Természetesen az így szövetkezeti taggá váló részjegy tulajdonosok részt vehetnek a közgyűléseken, és élhetnek szavazati jogukkal is. Jelenleg több mint 14 500 tagot számlál a bank, akik 16,9 millió euro értékű tőkét biztosítanak.

Természetesen mindezek megvalósulásáról a szövetkezeti tagok és betétesek is tájékozódhatnak a negyedévente megjelenő, "Bankspiegel" nevű kiadványból, amiben - az általános banki gyakorlattól eltérően - közzéteszik a friss hiteligényléseket, a már finanszírozott projekteket, és a bank fejlődését is. Az idei év első negyedévében például több mint 90 projekthez nyújtott hitelt a bank. A leggyakoribb projekttípusnak az alternatív iskolák és óvodák, valamint a különböző egészségügyi intézmények számítottak, de megújuló energia hasznosítását célzó vállalkozásoknak is igen nagy összegben folyósítottak hiteleket.

Szabad pénzeszközeit (mérleg főösszeg hozzávetőleg 35 százalékát) persze a GLS sem pihentetni, hanem a pénz- és tőkepiacon fekteti be, kizárólag olyan vállalatok papírjaiba, melynek tevékenysége összeegyeztethető a bank filozófiájával, tehát például megújuló energiaforrásokba feketető, környezetbarát vállalatokba.

A bank 2007-ben mintegy 20,4 százalékos növekedést tudott elérni a mérleg-főösszeget tekintve, ami így év végén 793 millió euróra rúgott. A kihelyezett hitelek összege szintén 26,2 százalékkal, közel fél milliárd euróra emelkedett, amit mintegy 55 ezer ügyfél vehetett igénybe.

A pénzintézet bochumi székhelyén kívül már 5 fiókkal rendelkezik Németországban. Mivel tagja a német betétbiztosító intézetnek, így minden betét a teljes összegig biztosítva van, nem kell izgulniuk tehát megtakarításaik miatt az ügyfeleknek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem