17 °C Budapest

Non-profit bank? Ilyet is lehet!

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 05:55

A bangladeshi szegények bankjáról, az 1976-ban alapított Grameen Bankról már valószínűleg mindenki hallott. Különösen az elmúlt hetekben volt hangos a sajtó a különös bankról, miután az uzsorakamatok mellett kölcsönt felvevő emberek megsegítésére felmerült az ötlet, hogy itthon is létre kellene hozni egy hasonló intézményt, ami alacsony kamatot, és egyáltalán hitelt nyújtana a segítségre szoruló egyéneknek. Létezik azonban egyéb pénzintézet is, amelyik a profit helyett elsősorban társadalmi, etikai megfontolások alapján nyújt hitelt, nem kifejezetten magánszemélyeknek, inkább közösségi hasznot hozó vállalkozásoknak.

A németországi Bochumban székelő GLS Bank 1974-ben jött létre, és az első olyan pénzintézetnek számít Európában, amely kulturális, etikai és ökológiai kezdeményezéseket kíván támogatni. Mivel a bank nem nyereség realizálására jött létre, vagyis alapvetően egy non-profit intézmény, így a tulajdonosok sem részesülnek osztalékban.

Létrehozása óta közel 5000 projekt finanszírozásában vett már részt, többek között iskolák, óvodák, ökológiai gazdaságok, közösségi lakóprojektek vagy egészségügyi intézmények finanszírozásában.

Természetesen a forrás oldalt a GLS bank is betétek gyűjtésével biztosítja, más bankokéhoz hasonló termékek, vagyis látra szóló betétek, megtakarítási számlák, befektetési alapok, stb. nyújtásával. Ami megkülönbözteti a GLS-t a többi pénzintézettől, az a betétesek azon joga, hogy meghatározhatják az általuk képzett betétek felhasználási területeit, magyarul eldönthetik, hogy milyen típusú projekt finanszírozására fordíthatja a bank a pénzüket. Ha valamelyik ügyfél például az úgynevezett zöld számlát választja, akkor megtakarításait kizárólag környezeti projektek finanszírozásában hasznosítják.

Sőt, amennyiben a betétes alacsonyabb kamat mellett helyezi el pénzét a banknál, úgy azt karitatív projektek számára olyan kamat mellett helyezik ki, amely csak a banki költségeket hivatott fedezni. Ennek mértéke 2008-ban a kihelyezett összeg 3,4 százaléka. Ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek kamatáról tulajdonképpen nem a bank, hanem a betétesek döntenek annak függvényében, hogy mekkora kamatot várnak el megtakarításaik után.

Igazán alacsony kamatot az úgynevezett kezességvállalási hitelek esetén tud garantálni a bank, amikor néhány fős csoportok vállalnak kezességet egymásért, és juttatják így hitelhez magukat, illetve egymást. Ilyen közösséget alkothat például az iskolák szülői munkaközössége az intézmény fejlesztéséhez szükséges hitelfelvételhez.

A hitelek elbírálásánál nincsenek kőbe vésett szabályok, és feltételek, minden egyes kérelmet külön-külön bírálnak el, de természetesen pontos számításokkal kell alátámasztani a projekt életképességét, és társadalmi hasznát is. Olyan projekteket kell ezalatt érteni, mint például a németországi Kirchzartenben, munkanélküliek, valamint idősek és mozgáskorlátozottak foglalkoztatásával felújított közösségi házak, valamint akadálymentessé tett lakóházak finanszírozása.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mivel a GLS Bank szövetkezeti bankként működik, így saját tőkéjét a tagok (magánszemélyek, vállalkozások) által befizetett pénzből, vagyis a részjegyek eladásából gyűjti össze. Mivel a bankok által nyújtható hitelek nagyságát a saját tőke nagysága, illetve az ennek arányában megállapított szavatolótőke nagysága határozza meg, így minden egyes részjegy (100 euro) megvásárlásával újabb projektek finanszírozása válik lehetővé. Természetesen az így szövetkezeti taggá váló részjegy tulajdonosok részt vehetnek a közgyűléseken, és élhetnek szavazati jogukkal is. Jelenleg több mint 14 500 tagot számlál a bank, akik 16,9 millió euro értékű tőkét biztosítanak.

Természetesen mindezek megvalósulásáról a szövetkezeti tagok és betétesek is tájékozódhatnak a negyedévente megjelenő, "Bankspiegel" nevű kiadványból, amiben - az általános banki gyakorlattól eltérően - közzéteszik a friss hiteligényléseket, a már finanszírozott projekteket, és a bank fejlődését is. Az idei év első negyedévében például több mint 90 projekthez nyújtott hitelt a bank. A leggyakoribb projekttípusnak az alternatív iskolák és óvodák, valamint a különböző egészségügyi intézmények számítottak, de megújuló energia hasznosítását célzó vállalkozásoknak is igen nagy összegben folyósítottak hiteleket.

Szabad pénzeszközeit (mérleg főösszeg hozzávetőleg 35 százalékát) persze a GLS sem pihentetni, hanem a pénz- és tőkepiacon fekteti be, kizárólag olyan vállalatok papírjaiba, melynek tevékenysége összeegyeztethető a bank filozófiájával, tehát például megújuló energiaforrásokba feketető, környezetbarát vállalatokba.

A bank 2007-ben mintegy 20,4 százalékos növekedést tudott elérni a mérleg-főösszeget tekintve, ami így év végén 793 millió euróra rúgott. A kihelyezett hitelek összege szintén 26,2 százalékkal, közel fél milliárd euróra emelkedett, amit mintegy 55 ezer ügyfél vehetett igénybe.

A pénzintézet bochumi székhelyén kívül már 5 fiókkal rendelkezik Németországban. Mivel tagja a német betétbiztosító intézetnek, így minden betét a teljes összegig biztosítva van, nem kell izgulniuk tehát megtakarításaik miatt az ügyfeleknek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?