18 °C Budapest

Budapesten is bemutatkozik a forradalmi építőanyag

Pénzcentrum
2009. január 23. 14:00

Gyártás előtt áll Veres Klára feltaláló és társasága által fejlesztett Habiten anyag, amelyből széles körben gyárthatók a VEKLA elnevezésű magas és mélyépítésre alkalmas termékek. A Vekla-5 Zrt. elérkezetnek látta az időt, hogy bemutassa termékét a nemzetközi és hazai szakemberek előtt.

A megmérettetésre Európa legnagyobb szakkiállítását, a müncheni BAU 2009-et választották, ahol a több ezer kiállító között képviselte a termék hazánkat. A VEKLA a szabadalom kivonata alapján egy homogén építési technológia, amely passzív, energiahatékony és klímaváltozáshoz alkalmazkodó, kristályrács szerkezetű, terhelhető építő-szigetelőanyag, valamint erre alapozott épületszerkezetek. A nemzetközi fogadtatásról és a hazai fejlesztési tervekről szóló konferenciára 2009. január 27-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében kerül sor.

Az O|G|H hírügynökség kérdésére, hogy miben más ez a termék a piacon jelenleg kínált építőipari kínálattal szemben, Veres Klára feltaláló azt válaszolta: a VEKLA építő- és szigetelő is anyag egyben, ezáltal nem igényel külön vakolatot és szigetelést. Optimális tömegű (150-400 kg/m3/, tartós, erózióálló, kiváló hő- és hangszigetelő, valamint UV és földsugárzásnak ellenálló anyag. Hőtároló és hőcsillapító képességgel rendelkezik, azaz a Veklából épült építmény nyáron hűvös, télen tartja a meleget.

Homogén építési technológia, azaz a termékekből épülhet fal, födém, tetőszerkezet, padozat, padlóburkolat, fedés, térburkolat, homlokzati díszek, gipszkarton, kiváltó hőszigeteléssel rendelkező lapok szárazépítés elemeiként, beépített bútor és mind olyan szerkezeti elem, amely például faanyagból is gyárható. A Habiten anyag olyan kiválóan fúrható, faragható, formázható.

Az anyag főbb tulajdonságai azonban nem azonosíthatók több vonatkozásban a cementtartalmú betonnal, habarccsal és más anyagokkal. Az anyag keverési technológiája, valamint az ahhoz szükséges gépi eszközök sem azonosak a beton, a habarcs és más cementtartalmú építőanyagok előállításával. A technológiával kapcsolatos részleteket a feltaláló a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében mutatja be 2009. január 27-én.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: O|G|H

Vissza a főoldalra!

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30