7 °C Budapest

A világ legjobb részvényei - itt a lista!

2009. október 21. 04:32

A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó cég minden évben összeállítja a világ legjobban teljesítő vállalatainak, illetve részvényeinek listáját. Idén a gyógyszeriparból, illetve a technológiai szektorból kerültek ki legnagyobb értéket teremtő vállalatok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérés során a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatainak értékteremtését hasonlították össze, egész pontosan 51 ország 6300 vállalatáét. A bankok és biztosítók azonban kimaradtak a szórásból.

Az összehasonlítás alapjául az úgynevezett teljes részvénytulajdonosi hozam (TSR) szolgált, amely a vállalat értékének növekedését próbálja meg követni a részvények árának változása és a részvényenkénti osztalék figyelembe vételével, százalékos formában, vagyis az árfolyamnyereséget és az osztalékhozamot együttesen vizsgálja.

A legnagyobb értéket az energiaszektorban tevékenykedő cégek teremtettek, méghozzá átlagosan 10,9 százalék körül évente, szektor szinten a második helyen a bányaipar végezett, 9,1 százalékos TSR értékkel, míg harmadik helyre a gépgyártás került, 8 százalékos részvénytulajdonosi hozammal. Akadtak persze negatív hozamot produkáló iparágak is, melyek éves átlagban - 2004 és 2008 között - tulajdonképpen semmilyen értéket nem teremtettek a részvénytulajdonosoknak: ilyen volt a gépjárműipar (-4,5 %), vagy a papíripar (-6,7 %).

A vizsgálatba vont összes vállalat átlagosan 2,9 százalékos hozamot teremtett a vizsgált négy éves periódusban. A top vállalatok természetesen nem csak a saját iparági átlagukat, de az összes vállalat átlagát is felülteljesítették. A top 10 vállalat éves átlagos TSR-je 48,4 százalékos volt, ami tehát több mint 16-szorosa az összesített átlagnak.

De akármelyik iparágról elmondható, hogy a legjobban teljesítő vállalatai bőven felülteljesítették a globális átlagot, vagyis nincs olyan ágazat, ahol ne lehetne kiemelkedő eredményeket produkálni.

A 25 legjobb vállalatot összesítő lista első helyén, 36,4 százalékos éves átlagos hozamával (amely az elmúlt 10 év átlagát jelenti) az Európában kevésbé ismert Gilead Sciences végzett, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyógyszerfejlesztő vállalata. Az 1987-ben alapított cég szerepel egyébként a Standard & Poor's 500-as indexén, amely az ötszáz legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot tartalmazza.

Második helyen a számítástechnikai óriás Apple végzett, 25,1 százalékos éves átlagos részvénytulajdonosi hozammal, harmadik helyen pedig a dohánygyártó British American Tobacco, nem sokkal a nyomában a brazil Vale bányavállalattal.

A 25 legjobb vállalatot tartalmazó listán egyébként 25-öt az Egyesült Államok jegyez, hétnek pedig Európában van a székhelye. A toplistásokról el lehet mondani, hogy jellemzően olyan ágazatokban tevékenykednek, ahol a kutatás-fejlesztésnek nagy szerepe van - mint például a gyógyszeripar - de a hagyományos ágazatok - bányászat, nyersanyag-feldolgozás - vállalatai is nagy számban képviseltetik magukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?