25 °C Budapest

A világ legjobb részvényei - itt a lista!

2009. október 21. 04:32

A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó cég minden évben összeállítja a világ legjobban teljesítő vállalatainak, illetve részvényeinek listáját. Idén a gyógyszeriparból, illetve a technológiai szektorból kerültek ki legnagyobb értéket teremtő vállalatok.

A felmérés során a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatainak értékteremtését hasonlították össze, egész pontosan 51 ország 6300 vállalatáét. A bankok és biztosítók azonban kimaradtak a szórásból.

Az összehasonlítás alapjául az úgynevezett teljes részvénytulajdonosi hozam (TSR) szolgált, amely a vállalat értékének növekedését próbálja meg követni a részvények árának változása és a részvényenkénti osztalék figyelembe vételével, százalékos formában, vagyis az árfolyamnyereséget és az osztalékhozamot együttesen vizsgálja.

A legnagyobb értéket az energiaszektorban tevékenykedő cégek teremtettek, méghozzá átlagosan 10,9 százalék körül évente, szektor szinten a második helyen a bányaipar végezett, 9,1 százalékos TSR értékkel, míg harmadik helyre a gépgyártás került, 8 százalékos részvénytulajdonosi hozammal. Akadtak persze negatív hozamot produkáló iparágak is, melyek éves átlagban - 2004 és 2008 között - tulajdonképpen semmilyen értéket nem teremtettek a részvénytulajdonosoknak: ilyen volt a gépjárműipar (-4,5 %), vagy a papíripar (-6,7 %).

A vizsgálatba vont összes vállalat átlagosan 2,9 százalékos hozamot teremtett a vizsgált négy éves periódusban. A top vállalatok természetesen nem csak a saját iparági átlagukat, de az összes vállalat átlagát is felülteljesítették. A top 10 vállalat éves átlagos TSR-je 48,4 százalékos volt, ami tehát több mint 16-szorosa az összesített átlagnak.

De akármelyik iparágról elmondható, hogy a legjobban teljesítő vállalatai bőven felülteljesítették a globális átlagot, vagyis nincs olyan ágazat, ahol ne lehetne kiemelkedő eredményeket produkálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 25 legjobb vállalatot összesítő lista első helyén, 36,4 százalékos éves átlagos hozamával (amely az elmúlt 10 év átlagát jelenti) az Európában kevésbé ismert Gilead Sciences végzett, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyógyszerfejlesztő vállalata. Az 1987-ben alapított cég szerepel egyébként a Standard & Poor's 500-as indexén, amely az ötszáz legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot tartalmazza.

Második helyen a számítástechnikai óriás Apple végzett, 25,1 százalékos éves átlagos részvénytulajdonosi hozammal, harmadik helyen pedig a dohánygyártó British American Tobacco, nem sokkal a nyomában a brazil Vale bányavállalattal.

A 25 legjobb vállalatot tartalmazó listán egyébként 25-öt az Egyesült Államok jegyez, hétnek pedig Európában van a székhelye. A toplistásokról el lehet mondani, hogy jellemzően olyan ágazatokban tevékenykednek, ahol a kutatás-fejlesztésnek nagy szerepe van - mint például a gyógyszeripar - de a hagyományos ágazatok - bányászat, nyersanyag-feldolgozás - vállalatai is nagy számban képviseltetik magukat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?