A világ legjobb részvényei - itt a lista!

2009. október 21. 04:32

A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó cég minden évben összeállítja a világ legjobban teljesítő vállalatainak, illetve részvényeinek listáját. Idén a gyógyszeriparból, illetve a technológiai szektorból kerültek ki legnagyobb értéket teremtő vállalatok.

A felmérés során a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatainak értékteremtését hasonlították össze, egész pontosan 51 ország 6300 vállalatáét. A bankok és biztosítók azonban kimaradtak a szórásból.

Az összehasonlítás alapjául az úgynevezett teljes részvénytulajdonosi hozam (TSR) szolgált, amely a vállalat értékének növekedését próbálja meg követni a részvények árának változása és a részvényenkénti osztalék figyelembe vételével, százalékos formában, vagyis az árfolyamnyereséget és az osztalékhozamot együttesen vizsgálja.

A legnagyobb értéket az energiaszektorban tevékenykedő cégek teremtettek, méghozzá átlagosan 10,9 százalék körül évente, szektor szinten a második helyen a bányaipar végezett, 9,1 százalékos TSR értékkel, míg harmadik helyre a gépgyártás került, 8 százalékos részvénytulajdonosi hozammal. Akadtak persze negatív hozamot produkáló iparágak is, melyek éves átlagban - 2004 és 2008 között - tulajdonképpen semmilyen értéket nem teremtettek a részvénytulajdonosoknak: ilyen volt a gépjárműipar (-4,5 %), vagy a papíripar (-6,7 %).

A vizsgálatba vont összes vállalat átlagosan 2,9 százalékos hozamot teremtett a vizsgált négy éves periódusban. A top vállalatok természetesen nem csak a saját iparági átlagukat, de az összes vállalat átlagát is felülteljesítették. A top 10 vállalat éves átlagos TSR-je 48,4 százalékos volt, ami tehát több mint 16-szorosa az összesített átlagnak.

De akármelyik iparágról elmondható, hogy a legjobban teljesítő vállalatai bőven felülteljesítették a globális átlagot, vagyis nincs olyan ágazat, ahol ne lehetne kiemelkedő eredményeket produkálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 25 legjobb vállalatot összesítő lista első helyén, 36,4 százalékos éves átlagos hozamával (amely az elmúlt 10 év átlagát jelenti) az Európában kevésbé ismert Gilead Sciences végzett, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyógyszerfejlesztő vállalata. Az 1987-ben alapított cég szerepel egyébként a Standard & Poor's 500-as indexén, amely az ötszáz legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot tartalmazza.

Második helyen a számítástechnikai óriás Apple végzett, 25,1 százalékos éves átlagos részvénytulajdonosi hozammal, harmadik helyen pedig a dohánygyártó British American Tobacco, nem sokkal a nyomában a brazil Vale bányavállalattal.

A 25 legjobb vállalatot tartalmazó listán egyébként 25-öt az Egyesült Államok jegyez, hétnek pedig Európában van a székhelye. A toplistásokról el lehet mondani, hogy jellemzően olyan ágazatokban tevékenykednek, ahol a kutatás-fejlesztésnek nagy szerepe van - mint például a gyógyszeripar - de a hagyományos ágazatok - bányászat, nyersanyag-feldolgozás - vállalatai is nagy számban képviseltetik magukat.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem