5 °C Budapest

Minden cégnek jár a hosszabb határidő

Pénzcentrum
2009. szeptember 10. 07:47

Az adótörvények év közbeni módosítása révén két évvel, hat évre hosszabbodik meg a fejlesztési tartalék felhasználási ideje. Ezt már az idei adóévre is érvényesíteni lehet, vagyis bármikor is járjon le a határidő, az automatikusan meghosszabbodik két esztendővel - írta a Napi Gazdaság az adóhatóság közleményére hivatkozva.

Így azoknak a társaságoknak, amelyek 2005-ben képeztek fejlesztési tartalékot, nem kell az idén felhasználniuk azt, kivárhatnak 2011-ig. Szintén élhetnek az új szabályok adta lehetőséggel azok a cégek, amelyek tavaly alakultak: esetükben 2014-ben jár le a határidő. Ha a cég előtársaságként is működött, azt az időszakot bele kell számítani a hat évbe. A fejlesztési tartalék jogcímén elszámolt adóalap-csökkentő tételt 2007-ben 17,4 ezer társaság vette igénybe, amelynek mértéke pedig 163,4 milliárd forint volt. Ez társaságonként átlagosan 9,4 millió forintot tett ki. Az adózás előtti eredményt fejlesztési tartalék címén legfeljebb az eredmény 25 százalékával lehet csökkenteni, de további követelmény, hogy annak mértéke nem haladhatja meg az 500 millió forintot.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?