24 °C Budapest

Pénzügyi présben a szőlőtermelők

2009. szeptember 1. 08:47

Bár a korán érő, kelendőnek számító illatos fajták esetében a tavalyi 60-70 forint körüli árat kínálják a felvásárlók, a tömegszőlőknél komolyabb lehet a gond.

A már 2008-ban is nyomott árak csökkenését a szektor Világgazdaságnak nyilatkozó képviselői a forgalom esésével, illetve a felvásárlóknak juttatható hitelek befagyasztásával magyarázzák. Több helyen később kezdődik a betakarítás, sőt, egyes borúlátó becslések szerint a termés harmada is a tőkén maradhat.

A világgazdasági válság más szinten is érinti a magyarországi termelőket: a hazai kisebb fogyasztás az exportlehetőségek beszűkülésével jár együtt. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a főtitkára szerint a korábbi 600-700 ezer hektoliteres kivitel aligha bővíthető, míg a gyakran silány minőségű import továbbra is komoly verseny elé állítja a hazai szereplőket. További problémát jelentenek az európai uniós borreform részeként bevezetendő új szabályok, főleg, hogy az ezekhez tartozó végrehajtási rendeletek egy részére még várni kell. Pedig a korai fajták alapján az augusztus közepe óta zajló szüret jó terméssel kecsegtet. Ha az időjárás is kedvező lesz, a tavalyihoz hasonló, 550 ezer tonnás hozam várható, ám az alacsonyabb létartalmú, de kedvezőbb mustfokú és savtartalmú szőlőkből a 2008-as 3,5 millió hektoliternél valamivel kevesebb bor készülhet.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm