4 °C Budapest

Pénzügyi présben a szőlőtermelők

2009. szeptember 1. 08:47

Bár a korán érő, kelendőnek számító illatos fajták esetében a tavalyi 60-70 forint körüli árat kínálják a felvásárlók, a tömegszőlőknél komolyabb lehet a gond.

A már 2008-ban is nyomott árak csökkenését a szektor Világgazdaságnak nyilatkozó képviselői a forgalom esésével, illetve a felvásárlóknak juttatható hitelek befagyasztásával magyarázzák. Több helyen később kezdődik a betakarítás, sőt, egyes borúlátó becslések szerint a termés harmada is a tőkén maradhat.

A világgazdasági válság más szinten is érinti a magyarországi termelőket: a hazai kisebb fogyasztás az exportlehetőségek beszűkülésével jár együtt. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a főtitkára szerint a korábbi 600-700 ezer hektoliteres kivitel aligha bővíthető, míg a gyakran silány minőségű import továbbra is komoly verseny elé állítja a hazai szereplőket. További problémát jelentenek az európai uniós borreform részeként bevezetendő új szabályok, főleg, hogy az ezekhez tartozó végrehajtási rendeletek egy részére még várni kell. Pedig a korai fajták alapján az augusztus közepe óta zajló szüret jó terméssel kecsegtet. Ha az időjárás is kedvező lesz, a tavalyihoz hasonló, 550 ezer tonnás hozam várható, ám az alacsonyabb létartalmú, de kedvezőbb mustfokú és savtartalmú szőlőkből a 2008-as 3,5 millió hektoliternél valamivel kevesebb bor készülhet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?