1 °C Budapest

Az idő pénz: spórolj többet!

2009. augusztus 24. 16:58

A kisvállalkozások működőképessége szempontjából nem csak a hitel- és pénzügyi lehetőségek beszűkülése lehet kritikus mostanság, de az időhiány is. Aki túlzottan szétforgácsolja az energiáit és a napi 24 óráját, bizony könnyen veszíthet a túlélésért vívott küzdelemben.

Az idő helyes beosztása létfontosságú lehet a vállalat eredményes működése szempontjából. Érdemes lehet tehát tudatosan szervezni a napi munkaidőt a nagyobb produktivitás érdekében. Adunk néhány tippet:


Ne szervezz feleslegesen megbeszéléséket! A meetingek általában időt rablóak és igen gyakran teljesen eredménytelenül záródnak. Ha már muszáj, küldd szét a résztvevőknek előre a témákat, és határozz meg előre egy időtartamot, meddig tart a megbeszélés. És még egy fontos dolog: figyeld meg, ha állva tartod az értekezletet, hamarabb véget fog érni!

Kapcsold be az üzenetrögzítődet! A túl sok telefonhívás csak megakaszt a munkában, ráadásul egy részük valószínűleg nem is fontos. Kapcsold be inkább a hangpostát, vagy az üzenetrögzítődet, ha fontos hívásról volt szó, úgyis hagy a másik fél üzenetet. Így egyszerre le tudod rendezni a napi összes telefonhívásodat.

Használj határidőnaplót! Bár a Cavinton előjelének tartják, ha valaki mindent rögzít a határidőnaplójába, mégis rendkívül hasznos lehet, ha mindent felírsz. Nem csak nem felejted el a találkozóidat, de áttekintve a kötelezettségeken könnyebb megszervezni a napi programot.

Légy proaktív! Ne várj a kollégákra, hogy ötleteket adjanak. Ahelyett, hogy azt mondanád: "Mikor lenne jó az értekezlet?", mondd azt: "Holnap 10-kor értekezlet, ha az nem jó, akkor holnapután ugyanakkor." Legyenek lehetőségek, amikből választhatnak a kollégák, de ne várd, hogy ők ajánlgassanak.

Automatizálj! Minden cégnél vannak feladatok, melyek időről időre előkerülnek és mindig ugyanaz a megoldás módja. Ilyen például az állandó számlák befizetése. Ezek automatizálásával, példánkban egy egyszerű csoportos beszedési megbízással, rengeteg időt lehet megspórolni.

Ne hagyd, hogy elvonják a figyelmed! A napi munkaidő, különösen, ha a feladatok sora tele van unalmas rutinnal rengeteg buktatót rejt. Ott van például az internet. A híroldalak reggeli "gyors", 20 perces átfutása máris 20 elvesztegetett percet jelent. Inkább állíts be egy semleges keresőoldalt, ami egyből segítséget nyújt, ha valamire szükséged van a munkához. A közösségi oldalakat felejtsd el, a Twitter és a Facebook jó móka, és néha hasznos segítség is tud lenni, de annyira biztos nem, hogy minden nap órákig böngészd őket.

Használd okosan a levelezőrendszered! Az új üzenetek érkezéséről szóló felugró ablak szintén csak elvonják a figyelmed. Állíts be inkább ritkább levélletöltési periódust, így nem zavar a befolyó levéláradat. A spameket azonnal tiltsd le, óriási munka ugyanis utólag törölgetni őket egyenként. Időről időre nézd a hírleveleket is, érdemes-e még őket járatni, vagy csak a levélládádat dugítják el nap, mint nap.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?