3 °C Budapest

Még nincs vége a válságnak - jól jön a cash!

2009. július 1. 16:02

Bár egyre biztatóbb makrogazdasági mutatók látnak napvilágot, a hitelválságnak még koránt sincs vége. Erre utal, hogy a cégek közül aki csak tud, készpénzt halmoz fel.

Az Association for Financial Professionals legfrissebb felmérése arról árulkodik, hogy az amerikai vállalatok szerint még bőven tart a hitelválság. A most megjelent adatok szerint a cégek csaknem háromnegyede, 72 százaléka hitt a készpénz erejében az idei év első hat hónapja során.

A válaszadó 30 százaléka szinten tartotta a készpénz-állományát, míg 42 százalék növelte azt. Sajnálatos módon épp azokban a vállalatokban csökkent jellemzően a készpénzállomány, amelyek besorolásuk miatt már amúgy is nehezebben juthatnak hitelhez.

Hiába a kormányzati törekvések a hitelhiány enyhítésére, és hiába a statisztikák, melyek a hitelpiac javuló tendenciáiról számolnak be, a megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka érezte úgy, hogy a hitelhez jutási esélyeik nem változtak különösebben 2009 eleje óta. A hitelfelvételi esélyei 27 százaléknak romlottak, 14 százaléknak pedig javultak. A válaszadók kétharmada szerint év végéig nem is várható változás ezen a téren.

A felmérés szerint a gazdasági válság felfordulása miatt már most jelentős változások tapasztalhatók a magánszemélyek és vállalatok hiteligénye, illetve befektetési stratégiáiban. Mivel továbbra is sokan hisznek a kemény hitelfeltételek fennmaradásában, a jövőben is konzervatív, biztonságra játszó befektetési formák túlsúlya maradhat fenn.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem