Bírósági döntés: bűnös a Tesco

2009. június 16. 10:17

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokon helyben hagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007 novemberében hozott határozatát, mely 50 millió forint bírságot szabott ki a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-re, amiért az helyt adott a British American Tobacco Hungary Kft. promóciójának.

A BAT Hungaryt és üzleti partnereit - a HPS hosztesz ügynökséget, a Spart és a Tescot - azért sújtotta összesen 520 millió forint összegű bírsággal a NFH, mert a társaság 2007 márciusában promóciót folytatott az érintett üzletláncok üzleteiben, melynek során a vásárlók kis értékű ajándékot - bögrét - kaptak a vásárolt cigaretta mellé.

A BAT Hungary a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, a mai napon pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében.

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.


A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel - melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak - a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

Örömmel vettük, hogy 2009. március elsejével olyan új reklámtörvény született, mely nem ad teret az egyéni jogértelmezések okozta félreértéseknek. Az új reklámtörvénynek való megfelelést cégünk elsődleges fontosságúnak tartotta, ezért a jogszabályok betartását munkatársaink több tízezer elárusítóhelyen személyesen is ellenőrizték.


A BAT Hungary közleménye szerint a cég a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, a mai napon pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében.

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.

A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel - melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak - a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

Mint írják: "Örömmel vettük, hogy 2009. március elsejével olyan új reklámtörvény született, mely nem ad teret az egyéni jogértelmezések okozta félreértéseknek. Az új reklámtörvénynek való megfelelést cégünk elsődleges fontosságúnak tartotta, ezért a jogszabályok betartását munkatársaink több tízezer elárusítóhelyen személyesen is ellenőrizték."

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?