Bírósági döntés: bűnös a Tesco

2009. június 16. 10:17

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokon helyben hagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007 novemberében hozott határozatát, mely 50 millió forint bírságot szabott ki a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-re, amiért az helyt adott a British American Tobacco Hungary Kft. promóciójának.

A BAT Hungaryt és üzleti partnereit - a HPS hosztesz ügynökséget, a Spart és a Tescot - azért sújtotta összesen 520 millió forint összegű bírsággal a NFH, mert a társaság 2007 márciusában promóciót folytatott az érintett üzletláncok üzleteiben, melynek során a vásárlók kis értékű ajándékot - bögrét - kaptak a vásárolt cigaretta mellé.

A BAT Hungary a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, a mai napon pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében.

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.


A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel - melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak - a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

Örömmel vettük, hogy 2009. március elsejével olyan új reklámtörvény született, mely nem ad teret az egyéni jogértelmezések okozta félreértéseknek. Az új reklámtörvénynek való megfelelést cégünk elsődleges fontosságúnak tartotta, ezért a jogszabályok betartását munkatársaink több tízezer elárusítóhelyen személyesen is ellenőrizték.


A BAT Hungary közleménye szerint a cég a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, a mai napon pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.

A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel - melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak - a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

Mint írják: "Örömmel vettük, hogy 2009. március elsejével olyan új reklámtörvény született, mely nem ad teret az egyéni jogértelmezések okozta félreértéseknek. Az új reklámtörvénynek való megfelelést cégünk elsődleges fontosságúnak tartotta, ezért a jogszabályok betartását munkatársaink több tízezer elárusítóhelyen személyesen is ellenőrizték."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem