Magyar étel kerül a román asztalra

Pénzcentrum
2009. május 29. 08:17

Románia tavaly a magyar élelmiszerek második legnagyobb fogadójává vált. A szeged-kiskundorozsmai nagybani piacra beszállított primőr termékek 30-40 százalékát román kereskedők veszik meg.

Keleti szomszédanknál a megmaradt, versenyképtelen mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások egy része is csődbe ment. A fejlett nyugati élelmiszer-exportőrök - köztük a magyarok - elözönlötték az országot. A 2002-2008 között Romániába irányuló magyar élelmiszerexport négyszeresére nőtt.

2008-ban Németország után már Románia volt a magyar élelmiszer második legfontosabb exportpiaca: 812 millió euró értékben. Lehet, hogy idén elérjük az egymilliárd eurót.

A Dél-Alföldön tavaly jelentősen megemelték a zöldség-gyümölcs keresletét és árát a román kis- és nagykereskedők vásárlásai. A szeged-kiskundorozsmai nagybani piacra beszállított primőr áru 30-40 százalékát jelenleg is román kereskedők vásárolják meg.

Noha a romániai lakossági jövedelmek nem érik el a magyar színvonalat, az élelmiszer drágább, mint nálunk. Ez is összefüggésben áll azzal, hogy a román háztartások fogyasztásának 38-40 százalékát az élelmiszer teszi ki.A román mezőgazdaság pedig jelenleg nem képes kielégíteni sem a kereskedelem, sem a feldolgozóipar igényeit.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?