25 °C Budapest

Magyar étel kerül a román asztalra

Pénzcentrum
2009. május 29. 08:17

Románia tavaly a magyar élelmiszerek második legnagyobb fogadójává vált. A szeged-kiskundorozsmai nagybani piacra beszállított primőr termékek 30-40 százalékát román kereskedők veszik meg.

Keleti szomszédanknál a megmaradt, versenyképtelen mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások egy része is csődbe ment. A fejlett nyugati élelmiszer-exportőrök - köztük a magyarok - elözönlötték az országot. A 2002-2008 között Romániába irányuló magyar élelmiszerexport négyszeresére nőtt.

2008-ban Németország után már Románia volt a magyar élelmiszer második legfontosabb exportpiaca: 812 millió euró értékben. Lehet, hogy idén elérjük az egymilliárd eurót.

A Dél-Alföldön tavaly jelentősen megemelték a zöldség-gyümölcs keresletét és árát a román kis- és nagykereskedők vásárlásai. A szeged-kiskundorozsmai nagybani piacra beszállított primőr áru 30-40 százalékát jelenleg is román kereskedők vásárolják meg.

Noha a romániai lakossági jövedelmek nem érik el a magyar színvonalat, az élelmiszer drágább, mint nálunk. Ez is összefüggésben áll azzal, hogy a román háztartások fogyasztásának 38-40 százalékát az élelmiszer teszi ki.A román mezőgazdaság pedig jelenleg nem képes kielégíteni sem a kereskedelem, sem a feldolgozóipar igényeit.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm