4 °C Budapest

Ha kicsi a vétség, nem úszik el a támogatás

Pénzcentrum
2009. május 19. 08:47

Jövő hónaptól eltérően szankcionálják a munkáltatók súlyos, illetve kevésbé súlyos jogsértéseit. Csak a feketén foglalkoztatók és azok a cégek esnek el automatikusan az uniós és állami támogatásoktól, melyek a szakszervezetekkel szemben követnek el szabálytalanságot.

Így azok a cégek is kaphatnak uniós és állami támogatásokat, amelyek kevésbé súlyos jogsértéseket követtek el - az ehhez szükséges törvénymódosításokat lehetővé tevő jogszabályról tegnap szavazott a parlament. Jelenleg ugyanis nincs jelentős különbség vétség és vétség között, így az a vállalkozás is elesik a forrásoktól, amely egy alkalommal egy munkavállalóját érintően elmulasztott teljes munkaidő-nyilvántartást vezetni, és az is, amelyik feketén foglalkoztatja dolgozóit.

A javaslat szerint automatikusan elesnek a cégek a támogatásoktól, ha feketefoglalkoztatást alkalmaznak, amikor egy munkaadó nem jelenti be a dolgozóját, illetve azt, amikor a munkavállalók érdekeinek képviseletére hivatott szakszervezetekkel szemben követnek el jogsértéseket.

A jogsértések másik csoportjába a kevésbé súlyosak tartoznak, például a munkaidő-nyilvántartás hiánya vagy kettős munkaidő-nyilvántartás vezetése, a munkabér összegére vonatkozó szabályok megsértése, vagy amikor a dolgozók nem kapják meg időben a fizetésüket, vagy a munkaadó egy külföldi foglalkoztatása esetén nem kéri meg erre az engedélyt. Az ilyen esetekben csak akkor zárják ki a cégeket a támogatásokból, ha a munkáltató ugyanazt a jogsértést két éven belül ismételten követi el, és a hatóság mindkét esetben bírsággal sújtotta.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?