11 °C Budapest

K&H: Nőtt a bizalom

2009. április 1. 16:45

Kis mértékben korrigált a K&H kkv bizalmi index a 2008. negyedik negyedéves erős visszaesése után, és 2009. első negyedévében 4 pontos erősödést követően -34 ponton áll. A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő évre vonatkozó várakozásait mutató bizalmi indexet két ellentétes hatás, a gazdasági válság következményeitől való félelem, illetve az elmúlt hónapokban felmerülő reformtervek várhatóan pozitív következményei határozták meg leginkább. Az index adatfelvétele 2009. március 5-16. között zajlott.

Úgy tűnik, a K&H kkv bizalmi index túljutott a mélyponton, mivel tavalyi drasztikus, 25 pontos visszaesését követően 2009. első negyedévében, ha csekély mértékben is, de emelkedést mutat - így jelenleg -34 ponton áll. A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutató bizalmi indexre a gazdasági válság és a várható reformok kétirányú hatása nyomta rá bélyegét. 


Az index emelkedése azt jelzi, hogy az elkerülhetetlennek tartott reformok kapcsán a vállalkozások alapvetően helyzetük javulására számítanak a negatív gazdasági kilátások ellenére. Ennek egyértelmű jele, hogy a 4 éve tartó kutatássorozatban a fogyasztói és a kkv bizalmi indexek először mutatnak eltérő dinamikát. A fogyasztói index továbbra is meredeken csökkent, és történelmi mélypontjára került.


A gazdasági recesszió leginkább a munkanélküliség növekedése és a lakosság reáljövedelmének csökkenése következtében visszaeső kereslet, illetve a negatív pénzpiaci változások által sújtotta a vállalkozásokat. Ezzel egyidejűleg az elmúlt hónapokban több formában is bemutatott reformtervekben megjelenő adó- és járulékcsökkentések pozitív várakozásokkal töltik el a cégeket. Bár ezen hatások egymással ellentétes iránya miatt a főindex nem mutat jelentős változást, a részindexeknél lényeges mértékű átrendeződés tapasztalható, illetve a K&H kkv bizalmi index történetében először az egyes tényezők jelentőségének megítélésében is változások történtek: a monetáris politika - megelőzve a "versenytársak" és "szállítók" tényezők fontosságát - előbbre lépett.

A részindexek közül legnagyobb mértékben - 5,8 ponttal - a foglalkoztatásra vonatkozó index csökkent. Ez mutatja az alkalmazotti létszám csökkenését, illetve a "fehér" foglalkoztatással kapcsolatos negatív várakozásokat. Bár kisebb mértékben 4,4 ponttal csökkent a vállalat pénzügyeinek változásait mutató index, a kutatás 6 éves története során most először számolnak nyereségük csökkenésével a cégek.
Mintegy 1,4%-os árbevétel növekedés mellett átlagosan -1,3 %-os nyereségváltozással számolnak, de nagy részük (48%) továbbra is profitnövekedést vár. Ennek ellenére a kkv-k csupán 7%-a tervez infláció feletti, 33% pedig inflációkövető áremelést. 


A bankokkal kapcsolatos - tradicionálisan a pozitív tartományban tartózkodó részindex - ismét csökkent, ezzel tovább esett a pozitív várakozású tényezők száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A versenyhelyzetből adódó innovációs kényszer hatására a kkv-k 71%-a tervez valamilyen lépést - profilváltás, termékfejlesztés vagy piacbővítés valamelyikét. Nem csökkent a beruházási hajlandóság sem, továbbra is a cégek 62 %-a tervez valamilyen beruházást. Legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a kkv-k (34%), ezt követi a gépekbe (30%) és a gépjárművekbe (16%) történő beruházások.

Kiemelkedően pozitív változást mutat a közterhek változására vonatkozó részindex, amely utolsó, 26 pontos eséséhez képest most 25 pontos emelkedést mutat. "Az elmúlt időszak egy pozitív fejleménnyel is járt - ma már mindenki osztja azt a véleményt, hogy a gazdasági szerkezetátalakítás valamilyen formája elengedhetetlen. A munkát terhelő közterhek csökkentése, a szociális ellátó rendszer átalakítása és az állami elvonások, és elosztások mértékének csökkentése lehet a kulcsa a gazdaság élénkítésének" - magyarázta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály igazgatója.

A kkv bizalmi indexre szintén pozitív hatással volt az Európai Unióval kapcsolatos részindex nagy mértékű növekedése. Míg legutóbb 27 pontos esést mutatott a benyújtott pályázatok lehetőségét és az EU-s támogatások elnyerésének esélyét mutató index, addig most 15 pontos növekedés következett be. Bár továbbra is megfigyelhető, hogy a mezőgazdasági cégek nagyobb esélyt látnak nyertes pályázat benyújtására (77%), mint a kereskedelmi (51%), szolgáltató (48%) vagy ipari vállalkozások (53%), ez a különbség azonban egyre kisebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem