4 °C Budapest

Elkerüli az új út Komáromot

2009. március 20. 15:45

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósulhat meg a 13. számú főút Komáromot délről elkerülő szakasza. A közel 2 milliárd forintos támogatásról szóló szerződést ma adták át Komáromban.

A 13. számú főút Komáromot elkerülő szakaszának köszönhetően a város 1. és 13 sz. főúti átkelési szakaszainak forgalmi terhelése csökken, és a Komárom Ipari park teherforgalma a városból az M1 autópálya irányába vezetődik majd ki.

A kivitelezés európai uniós társfinanszírozással valósulhat meg, az ezt megerősítő, már aláírt támogatási szerződést a komáromi Polgármesteri Hivatalban dr. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter adta át Szabó Mártának, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. területi irodavezetőjének.

Komárom városát - főként az ipari park működése miatt - igen nagymértékben terheli a településen áthaladó tranzitforgalom, melynek túlnyomó részét a nehéz tehergépjárművek alkotják. A forgalomnagyság döntő hányada az M1 autópálya felé irányul, az 1 és 13 sz. főutak átkelési szakaszait felhasználva. Ezek hatására Komárom város jelentős környezeti terhelésnek van kitéve egyebek között a zaj, a légszennyezettség és a magas baleseti kockázat miatt.

Az elkészült forgalmi vizsgálat alapján az elkerülő útra terhelődne át a jelenlegi forgalomból 20% a Koppánymonostorból a 13 sz. főút felé közlekedőkből, 80% az 1 sz. főúton áthaladókból, 30% a 13 sz. főúton haladókból és 90% a szlovák határ felől érkező nehézforgalomból.
A beruházás megvalósítását indokolja a tervezett Komárom-Komárno közötti új közúti Duna-híd országos közúthálózattal történő összekötése is. A majdani, interregionális kapcsolatot biztosító híd forgalmát ez az elkerülő út hivatott elvezetni az M1 autópálya felé.

A kivitelezés befejezése 2010. június 30-án, az út forgalomba helyezése 2010. augusztus végén várható.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16