Lecsapott az Enterprise Investors a Kofolára

Pénzcentrum
2008. november 14. 11:38

Alighogy megjelent a varsói tőzsdén a szlovák siker üdítőitalnak, a Kofolának a gyártója, egy kockázati tőke befektető máris lecsapott a részvényeire. Az Enterprise Investors még 2008. szeptember 30-án tett nyilvános tőzsdei vételi ajánlatot a társaság részvényeire és a most zárult tranzakcióval 42.6%-os részesedést szerzett a társaságban.

Nyilvános vételi ajánlatot tett 2008. szeptember 30-án az Enterprise Investors a Kofola-Hoop üdítőital gyártóra, mely az idei év tavaszán ment tőzsdére azok után, hogy egyesült két igen sikeres kisebb szektorbeli vállalat, a szlovák Kofola és a lengyel Hoop.

Mint ismeretes, az egész Kofola cégtulajdont átvette a Hoop cégcsoport, amit új részvények kibocsátásával finanszíroztak, ezeket a papírokat pedig a Kofola korábbi részvényesei kapták meg, akik így az új társaságban összesen 51%-os részesedést szereztek.

Az Enterprise Investors "Polish Enterprise Fund VI" névre keresztelt alapjának (2006-ban zárták le 658 millió eurós tőkével) nyilvános ajánlata most azzal zárult, hogy a kockázati tőke befektető 127.8 millió euróért 42.6%-os részesedést szerzett a cégben, melynek mintegy 319 millió eurós éves árbevétele van.

Az ügylet az AltAssets.com szerint a legnagyobb valaha volt kockázatitőke-tranzakció a közép-kelet európai FMCG szektorban és a legnagyobb valaha volt legnagyobb nyilvános ajánlat a Varsói Értéktőzsdén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A Kofola-Hoop igen dinamikusan növekedett az elmúlt években és arra számítunk, hogy a lendület fennmarad majd a tavaszi összeolvadás után is. Hiszünk abban, hogy ez a cég néhány éven belül a piacvezetők közé kerülhet a közép-kelet európai üdítőital-piacon, ezért voltunk hajlandóak jelentős prémiumot kínálni a piaci árfolyamhoz képest" - közölte a tranzakció kapcsán Jacek Wozniak, az Enterprise Investors lengyel partnere.


A Kofola-Hoop a teljes közép-kelet európai piacon aktív, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, illetve Oroszországban összesen öt gyára van, amelyekben mintegy 2,600 embert foglalkoztat. Az egyik legfontosabb termékük a Kofola néven forgalmazott eredeti recept alapján készülő kóla típusú üdítőital, de viszonylag nagy forgalmat generálnak a Jupí márkanév alatt futó gyümölcslevek, szirupok és koncentrátumok, illetve a Rajec természetes ásványvíz is. A társaság nemrég belépett a magyar piacra is, így üdítői a hazai polcokon is megtalálhatóak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem