22 °C Budapest

Termeljünk exportra!

Pénzcentrum
2008. október 27. 10:00

A külgazdasági kerekasztal intézményének fenntartását, rendezvényeinek folytatását, rendszerességük, témaköreik, kompetenciáik meghatározását is tartalmazza az a javaslatcsomag, melyet az idei év tavaszán a tanácskozás-sorozat lezárultával dolgoztak ki a szereplők - írja a Világgazdaság.

Az év végére, vagy a jövő év elejére ezen kívül cél még egy nemzetközi konferencia megszervezése is, s számos olyan javaslatot is tartalmaz a csomag, amely a tervek szerint hamarosan a kormány elé kerül.

A kerekasztalon a szereplők (ITD Hungary, Eximbank, Mehib, szakmai szövetségek és külső szakértők (MTA, VKI, MFB Zrt., Innostart) továbbá 5-6 kisvállalkozó) között egyetértés mutatkozott abban a tekintetben, hogy tudatosítani kell, hogy a hazai kkv-k nemzetköziesítésének elősegítése a gazdaságfejlesztés kiemelt célterülete, amely összehangolt intézkedést és együttműködést sürget a kormányzat és a magánszféra részéről.

Ehhez pedig koncentrált eszközök kellenek, melyekhez pedig elengedhetetlen a kkv-k helyzetének feltárása, s konkrét gazdaságpolitikai intézkedések megfogalmazása ajánlás formájában. Ezek között vannak olyanok amelyek a már meglévő lehetőségek, források finomhangolását tűzik ki célul, s olyanok is, melyek itthon teljesen új megközelítést alkalmaznak.

Utóbbi például a kkv-k exportkapacitásának feltárása, konkrétan, cégre és relációkra is lebontva. Több felvetés is érinti a kkv-k munkatársaik felkészítését, így javasolják a menedzsmentképzést, a műszaki rendszer-integrátori programot, s a határidős üzletekre való felkészítést is. Nagy hangsúlyt kap a kkv-k önszerveződése is, így javaslatot kívánnak tenni ezek létrehozásának támogatására azzal azonban, hogy vállalati kezdeményezésre és pénzügyi részvételre is szükség van a kkv-k részéről.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?