26 °C Budapest

Termeljünk exportra!

Pénzcentrum
2008. október 27. 10:00

A külgazdasági kerekasztal intézményének fenntartását, rendezvényeinek folytatását, rendszerességük, témaköreik, kompetenciáik meghatározását is tartalmazza az a javaslatcsomag, melyet az idei év tavaszán a tanácskozás-sorozat lezárultával dolgoztak ki a szereplők - írja a Világgazdaság.

Az év végére, vagy a jövő év elejére ezen kívül cél még egy nemzetközi konferencia megszervezése is, s számos olyan javaslatot is tartalmaz a csomag, amely a tervek szerint hamarosan a kormány elé kerül.

A kerekasztalon a szereplők (ITD Hungary, Eximbank, Mehib, szakmai szövetségek és külső szakértők (MTA, VKI, MFB Zrt., Innostart) továbbá 5-6 kisvállalkozó) között egyetértés mutatkozott abban a tekintetben, hogy tudatosítani kell, hogy a hazai kkv-k nemzetköziesítésének elősegítése a gazdaságfejlesztés kiemelt célterülete, amely összehangolt intézkedést és együttműködést sürget a kormányzat és a magánszféra részéről.

Ehhez pedig koncentrált eszközök kellenek, melyekhez pedig elengedhetetlen a kkv-k helyzetének feltárása, s konkrét gazdaságpolitikai intézkedések megfogalmazása ajánlás formájában. Ezek között vannak olyanok amelyek a már meglévő lehetőségek, források finomhangolását tűzik ki célul, s olyanok is, melyek itthon teljesen új megközelítést alkalmaznak.

Utóbbi például a kkv-k exportkapacitásának feltárása, konkrétan, cégre és relációkra is lebontva. Több felvetés is érinti a kkv-k munkatársaik felkészítését, így javasolják a menedzsmentképzést, a műszaki rendszer-integrátori programot, s a határidős üzletekre való felkészítést is. Nagy hangsúlyt kap a kkv-k önszerveződése is, így javaslatot kívánnak tenni ezek létrehozásának támogatására azzal azonban, hogy vállalati kezdeményezésre és pénzügyi részvételre is szükség van a kkv-k részéről.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm