12 °C Budapest

HR Benchmarking - a HR terület aduásza

Pénzcentrum
2008. október 17. 12:09

A nemzetközi pénzügyi válság által okozott bizonytalan környezetben a versenyképesség megőrzése különösen fontos a gazdasági szereplők számára. Sok szektorban pedig a versenyképesség egyik alapvető forrása az ember. Ezért az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás értékelése és mérése a HR vezetők mellett elsődleges prioritássá válhat a mind felsővezetők, mind a tulajdonosok számára.

A cél az, hogy a HR szakemberek képesek legyenek olyan formában bemutatni a humán erőforrás gazdálkodás működését, amely egyaránt érthető a felsővezetők és a tulajdonosok számára. Azaz számszerű mutatókkal szükséges leírni a HR tevékenységet, és mérhetővé kell tenni a humán tőke üzleti tevékenységre gyakorolt hatását.

Pontosan erre ad lehetőséget egy nemzetközileg széles körben elterjedt eszköz, a HR Benchmarking, melynek célja a humán erőforrás gazdálkodás hatékonyságának és eredményességének átfogó értékelése.

"A HR Benchmarking - amelyet Magyarországon elsőként tavaly végeztünk el a nemzetközi PwC Saratoga módszertan alapján - nem azonos a hazánkban is közkedvelt fizetési felmérésekkel. Nem csupán a fizetések és juttatások piaci szintjére vonatkozó adatokat tartalmaz ugyanis, hanem a HR tevékenység valamennyi részterületét vizsgálja. Így információt szolgáltat például a humán tőke megtérüléséről, a távollétről és fluktuációról, a munkaerő felvétel vagy a képzés átlagos költségéről, illetve a HR adminisztráció vagy a teljesítményértékelés hatékonyságáról" - mondta Szilágyiné Gombos Andrea a PricewaterhouseCoopers vezető menedzsere.

A HR Benchmarking segítségével a társaság számszerű mutatókkal jellemezheti saját humán erőforrás gazdálkodását, valamint összehasonlíthatja azt a Benchmarking felmérésben résztvevő más magyar, illetve külföldi társaságok összesített eredményeivel, igény esetén iparági, méret vagy földrajzi elhelyezkedés szerinti bontásban. Alkalmazása elkötelezettséget jelent a cég számára, hiszen egy ilyen felméréshez szükséges adatok előállítása - megfelelő integrált vállalatirányítási rendszer hiányában - akár több napos munkát is igénybe vehet. A Benchmarking ugyanakkor olyan előnyöket kínál, amelyek jellemzően messze ellensúlyozzák ezt a befektetést. Az eredmények segítségével a társaság könnyedén meghatározhatja a fejlesztendő HR folyamatokat, költségoptimalizálási lehetőségeket azonosíthat, továbbá meghatározhatja a HR kontrolling kulcsfontosságú mutatóit.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A HR Benchmarking - azzal, hogy mérhetővé teszi a humán erőforrás szerepét az üzleti célok elérésében - közös nyelvet teremt a cégvezetés, különösen a pénzügyi vezető és a HR terület között. A vezetés így konkrét adatokra támaszkodva tud a humán területre vonatkozó fejlesztési célokat kitűzni, és azok megvalósulását ellenőrizni. Mindezek alapján prognosztizálható, hogy a HR Benchmarking jelentősége a következő néhány évben várhatóan hazánkban is nőni fog.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06