14 °C Budapest

Skizofréniában szenvedünk: megoldás a pénzhiányra...

Pénzcentrum
2008. október 16. 05:40

Félünk a válságtól - jön a segítség Az elmúlt időszak eseményei igencsak felkavarták a kedélyeket, a vállalkozások is joggal tarthatnak attól, mi vár rájuk, hogyan tudnak majd a jövőben forráshoz jutni. Megoldást számukra az uniós pályázati források jelenthetnek - véli Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) vezérigazgatója.

Pénzcentrum:Egyre nagyobbak a félelmek az iránt, hogy a kis- és középvállalkozások még nehezebben juthatnak hitelhez a válság miatt. A héten jelentette be a kormány, hogy garanciavállalási programmal segíti a kkv-k hitelhez jutását.

Essősy Zsombor:
Igen, a hitelek mögé nyújtott garanciavállalási programról van szó, ennek részletei azonban még nem kidolgozottak. A tervek szerint a nagyobb hiteleknél az igényelt összeg nagy részére garanciát vállal az állam, ennek mértéke egyelőre még nem ismeretes. Maga a program azonban mindenképpen megkönnyíti a hitelkihelyezést, mivel a bankok számára ez egy kockázatcsökkentő tényező, így remélhetőleg könnyebben és olcsóbban adnak majd pénzt.

Tegnap látott napvilágot az a hír is, hogy azt szeretné az állam elérni, hogy az uniós pénzek mellé kötelező nemzeti önerőt ne kelljen kifizetni. Ez jelenleg 15 százalék Magyarország részéről, tehát 85 százalékot finanszíroz az unió, ha ezt nem kellene hozzáadnia az államnak, az jelentősen enyhíteni a költségvetési terheket.

Másrészt pedig jövőre 800 milliárd forintot szeretnének uniós forrásként a magyar gazdaságba juttatni, ami igen jelentős tétel, a GDP 2-3 százaléka. A mostani helyzetben az is elképzelhető, hogy ezen az uniós kifizetésen fog múlni, hogy a GDP növekedés mekkora lesz jövőre, ez pedig egy igen sarkalatos pont, az uniós pénz tehát kritikus a növekedés szempontjából.

Az uniós források beáramlását és felhasználását biztosítani kell, melyhez egyrészt a pályázóknak kell nyitottnak lenniük, másrészt pedig az intézményeknek. Intézmények alatt azokat a közreműködő szervezeteket értem (KSZ), akik a pályázati pénzeket kiadják a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak. Itt a kritikus pont az, hogy a belső folyamataikat képesek-e hatékonyabbá tenni, tudnak-e ügyfélbarátabbá válni, illetve lehet-e rövidíteni az átfutási időn. Véleményem szerint már az is előrelépés lenne, ha az átfutási időt negyedével lehetne csökkenteni.

Egyéni szinten vizsgálva a helyzetet, eddig minden pályázó azt mondta, hogy beruházást indít, melyet nagy mértékben, esetleg 100 százalékban finanszírozza a hitelintézet. Most azonban már elképzelhető, hogy csak 40 százalékot fog finanszírozni, így nagyon fontos lesz emellé a 30-35 százalékos pályázati támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy a cégek többsége már megvárja a pályázati eredményt, miközben eddig anélkül is elindították a beruházást, hogy tudták volna nyert illetve nem nyert a pályázatuk..

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kisebb igények, nagyobb ellenőrzés

Pénzcentrum:Hogyan tudták hamarabb elindítani a beruházást, ha arra igényelték az uniós támogatást?

Essősy Zsombor:
Úgy, hogy egy adott beruházás már megkezdhető, ha megkapták a befogadási nyilatkozatot. Eddigi tapasztalatok szerint az átfutási idő a nyerési értesítőig sokszor 6-8 hónapot is kitett, melyet már nem tudtak megvárni a pályázók. Ez is egy ok, amiért fontos javítani a hatékonyságon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm