28 °C Budapest

Skizofréniában szenvedünk: megoldás a pénzhiányra...

Pénzcentrum
2008. október 16. 05:40

Félünk a válságtól - jön a segítség Az elmúlt időszak eseményei igencsak felkavarták a kedélyeket, a vállalkozások is joggal tarthatnak attól, mi vár rájuk, hogyan tudnak majd a jövőben forráshoz jutni. Megoldást számukra az uniós pályázati források jelenthetnek - véli Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) vezérigazgatója.

Pénzcentrum:Egyre nagyobbak a félelmek az iránt, hogy a kis- és középvállalkozások még nehezebben juthatnak hitelhez a válság miatt. A héten jelentette be a kormány, hogy garanciavállalási programmal segíti a kkv-k hitelhez jutását.

Essősy Zsombor:
Igen, a hitelek mögé nyújtott garanciavállalási programról van szó, ennek részletei azonban még nem kidolgozottak. A tervek szerint a nagyobb hiteleknél az igényelt összeg nagy részére garanciát vállal az állam, ennek mértéke egyelőre még nem ismeretes. Maga a program azonban mindenképpen megkönnyíti a hitelkihelyezést, mivel a bankok számára ez egy kockázatcsökkentő tényező, így remélhetőleg könnyebben és olcsóbban adnak majd pénzt.

Tegnap látott napvilágot az a hír is, hogy azt szeretné az állam elérni, hogy az uniós pénzek mellé kötelező nemzeti önerőt ne kelljen kifizetni. Ez jelenleg 15 százalék Magyarország részéről, tehát 85 százalékot finanszíroz az unió, ha ezt nem kellene hozzáadnia az államnak, az jelentősen enyhíteni a költségvetési terheket.

Másrészt pedig jövőre 800 milliárd forintot szeretnének uniós forrásként a magyar gazdaságba juttatni, ami igen jelentős tétel, a GDP 2-3 százaléka. A mostani helyzetben az is elképzelhető, hogy ezen az uniós kifizetésen fog múlni, hogy a GDP növekedés mekkora lesz jövőre, ez pedig egy igen sarkalatos pont, az uniós pénz tehát kritikus a növekedés szempontjából.

Az uniós források beáramlását és felhasználását biztosítani kell, melyhez egyrészt a pályázóknak kell nyitottnak lenniük, másrészt pedig az intézményeknek. Intézmények alatt azokat a közreműködő szervezeteket értem (KSZ), akik a pályázati pénzeket kiadják a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak. Itt a kritikus pont az, hogy a belső folyamataikat képesek-e hatékonyabbá tenni, tudnak-e ügyfélbarátabbá válni, illetve lehet-e rövidíteni az átfutási időn. Véleményem szerint már az is előrelépés lenne, ha az átfutási időt negyedével lehetne csökkenteni.

Egyéni szinten vizsgálva a helyzetet, eddig minden pályázó azt mondta, hogy beruházást indít, melyet nagy mértékben, esetleg 100 százalékban finanszírozza a hitelintézet. Most azonban már elképzelhető, hogy csak 40 százalékot fog finanszírozni, így nagyon fontos lesz emellé a 30-35 százalékos pályázati támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy a cégek többsége már megvárja a pályázati eredményt, miközben eddig anélkül is elindították a beruházást, hogy tudták volna nyert illetve nem nyert a pályázatuk..

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kisebb igények, nagyobb ellenőrzés

Pénzcentrum:Hogyan tudták hamarabb elindítani a beruházást, ha arra igényelték az uniós támogatást?

Essősy Zsombor:
Úgy, hogy egy adott beruházás már megkezdhető, ha megkapták a befogadási nyilatkozatot. Eddigi tapasztalatok szerint az átfutási idő a nyerési értesítőig sokszor 6-8 hónapot is kitett, melyet már nem tudtak megvárni a pályázók. Ez is egy ok, amiért fontos javítani a hatékonyságon.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?