22 °C Budapest

Skizofréniában szenvedünk: megoldás a pénzhiányra...

Pénzcentrum
2008. október 16. 05:40

Félünk a válságtól - jön a segítség Az elmúlt időszak eseményei igencsak felkavarták a kedélyeket, a vállalkozások is joggal tarthatnak attól, mi vár rájuk, hogyan tudnak majd a jövőben forráshoz jutni. Megoldást számukra az uniós pályázati források jelenthetnek - véli Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) vezérigazgatója.

Pénzcentrum:Egyre nagyobbak a félelmek az iránt, hogy a kis- és középvállalkozások még nehezebben juthatnak hitelhez a válság miatt. A héten jelentette be a kormány, hogy garanciavállalási programmal segíti a kkv-k hitelhez jutását.

Essősy Zsombor:
Igen, a hitelek mögé nyújtott garanciavállalási programról van szó, ennek részletei azonban még nem kidolgozottak. A tervek szerint a nagyobb hiteleknél az igényelt összeg nagy részére garanciát vállal az állam, ennek mértéke egyelőre még nem ismeretes. Maga a program azonban mindenképpen megkönnyíti a hitelkihelyezést, mivel a bankok számára ez egy kockázatcsökkentő tényező, így remélhetőleg könnyebben és olcsóbban adnak majd pénzt.

Tegnap látott napvilágot az a hír is, hogy azt szeretné az állam elérni, hogy az uniós pénzek mellé kötelező nemzeti önerőt ne kelljen kifizetni. Ez jelenleg 15 százalék Magyarország részéről, tehát 85 százalékot finanszíroz az unió, ha ezt nem kellene hozzáadnia az államnak, az jelentősen enyhíteni a költségvetési terheket.

Másrészt pedig jövőre 800 milliárd forintot szeretnének uniós forrásként a magyar gazdaságba juttatni, ami igen jelentős tétel, a GDP 2-3 százaléka. A mostani helyzetben az is elképzelhető, hogy ezen az uniós kifizetésen fog múlni, hogy a GDP növekedés mekkora lesz jövőre, ez pedig egy igen sarkalatos pont, az uniós pénz tehát kritikus a növekedés szempontjából.

Az uniós források beáramlását és felhasználását biztosítani kell, melyhez egyrészt a pályázóknak kell nyitottnak lenniük, másrészt pedig az intézményeknek. Intézmények alatt azokat a közreműködő szervezeteket értem (KSZ), akik a pályázati pénzeket kiadják a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak. Itt a kritikus pont az, hogy a belső folyamataikat képesek-e hatékonyabbá tenni, tudnak-e ügyfélbarátabbá válni, illetve lehet-e rövidíteni az átfutási időn. Véleményem szerint már az is előrelépés lenne, ha az átfutási időt negyedével lehetne csökkenteni.

Egyéni szinten vizsgálva a helyzetet, eddig minden pályázó azt mondta, hogy beruházást indít, melyet nagy mértékben, esetleg 100 százalékban finanszírozza a hitelintézet. Most azonban már elképzelhető, hogy csak 40 százalékot fog finanszírozni, így nagyon fontos lesz emellé a 30-35 százalékos pályázati támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy a cégek többsége már megvárja a pályázati eredményt, miközben eddig anélkül is elindították a beruházást, hogy tudták volna nyert illetve nem nyert a pályázatuk..

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kisebb igények, nagyobb ellenőrzés

Pénzcentrum:Hogyan tudták hamarabb elindítani a beruházást, ha arra igényelték az uniós támogatást?

Essősy Zsombor:
Úgy, hogy egy adott beruházás már megkezdhető, ha megkapták a befogadási nyilatkozatot. Eddigi tapasztalatok szerint az átfutási idő a nyerési értesítőig sokszor 6-8 hónapot is kitett, melyet már nem tudtak megvárni a pályázók. Ez is egy ok, amiért fontos javítani a hatékonyságon.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM