8 °C Budapest

Technológiai újdonság uniós pénzből

Pénzcentrum
2008. október 14. 14:18

A KMOP-keretből 182 millió forintnyi támogatást kapott a Medicontur Orvostechnikai Kft. precíziós gépek beszerzésére és innovációs fejlesztésére. Az összegből technológiai újdonságot jelentő alapanyag előállításához és gyártástechnológia fejlesztéséhez kezdhet zsámbéki telephelyén az optikai lencsék gyártásával valamint hasonló célú műszerek értékesítésével foglalkozó társaság.


Turkevi-Nagy Nándor a Medicontur Kft. vezető fejlesztőmérnöke elmondta, az új gépek beszerzésével, illetve alapanyag kifejlesztésével a cég az "egynapos" sebészeti eljárásoknál nélkülözhetetlen lencsék új generációjának előállítására lesz képes. A szakember elmondása szerint "az úgynevezett fakoemulzifikációs módszerrel történő szemsebészeti beavatkozásoknál használatos hidrofób, hajlítható anyagú lencsék előállítása valósul meg a fejlesztési összegből." A vállalkozás előzetes piaci felmérése szerint a technikai innovációnak köszönhetően a Medicontur Kft. olyan technológiai színvonalra tudja fejleszteni gyártását, amely középtávon piaci térnyerést biztosít a vállalkozásnak, amelynek tavalyi közel kétmilliárd forintos bevételének jelentős része már eddig is külpiacokról származik. 

A fejlesztést a vállalati innováció támogatását célzó KMOP-2007-1.1.4 pályázat keretösszegéből tudja megvalósítani a társaság. A projektösszeg csaknem felét az új technológiákhoz szükséges gépek (precíziós eszterga és maró, valamint fúrógép) beszerzése tette ki. 

A mostani pályázati kör régóta hiányzó szeletet pótol a hazai kutatás-fejlesztés terén: az állam fokozatos visszaszorulása mellett a hazai innovatív vállalatoknak szinte csak valamely multinacionális cég kutatási partnereként nyílott lehetőségük arra, hogy saját fejlesztéseikhez külső forrásokat tudjanak biztosítani. A forráshiány jó néhány ötletet süllyesztett az íróasztal-fiókba. A pénzintézetek a legtöbb esetben teljesíthetetlen fedezet állítását követelték meg a pályázótól, míg a kockázati tőke számára az innovatív magyar vállalkozások forrásigénye nem érte el azt a szintet, amelynél a tőkebefektetők üzleti lehetőséget látnának a projektekben. 

A most kiírásra került pályázatok révén összesen több mint negyvenmilliárd forint uniós támogatásra pályázhattak a kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseket tervező hazai vállalkozások. A jelenlegi pályázati rendszer a korábbinál hatékonyabbnak bizonyul. A régebben kiírt pályázatok esetében csupán az eredmény megszületéséig, a prototípus elkészítéséig segítette a nyertest a pályázati összeg az egyes innovációs projektek esetében. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mostani, új k+f támogatási program szélesebb spektrumot ölel át: a kutatás-fejlesztési és innovációs infrastruktúra fejlesztés, a prototípusfejlesztés, az új innovációk piacra juttatásáig valamennyi fejlesztési szakaszban elérhetővé teszi a támogatást - mondta el a Medicontur Kft. pályázati anyagának elkészítésében segédkező MAPI Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezetője, Essősy Zsombor.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm