27 °C Budapest

Technológiai újdonság uniós pénzből

Pénzcentrum
2008. október 14. 14:18

A KMOP-keretből 182 millió forintnyi támogatást kapott a Medicontur Orvostechnikai Kft. precíziós gépek beszerzésére és innovációs fejlesztésére. Az összegből technológiai újdonságot jelentő alapanyag előállításához és gyártástechnológia fejlesztéséhez kezdhet zsámbéki telephelyén az optikai lencsék gyártásával valamint hasonló célú műszerek értékesítésével foglalkozó társaság.


Turkevi-Nagy Nándor a Medicontur Kft. vezető fejlesztőmérnöke elmondta, az új gépek beszerzésével, illetve alapanyag kifejlesztésével a cég az "egynapos" sebészeti eljárásoknál nélkülözhetetlen lencsék új generációjának előállítására lesz képes. A szakember elmondása szerint "az úgynevezett fakoemulzifikációs módszerrel történő szemsebészeti beavatkozásoknál használatos hidrofób, hajlítható anyagú lencsék előállítása valósul meg a fejlesztési összegből." A vállalkozás előzetes piaci felmérése szerint a technikai innovációnak köszönhetően a Medicontur Kft. olyan technológiai színvonalra tudja fejleszteni gyártását, amely középtávon piaci térnyerést biztosít a vállalkozásnak, amelynek tavalyi közel kétmilliárd forintos bevételének jelentős része már eddig is külpiacokról származik. 

A fejlesztést a vállalati innováció támogatását célzó KMOP-2007-1.1.4 pályázat keretösszegéből tudja megvalósítani a társaság. A projektösszeg csaknem felét az új technológiákhoz szükséges gépek (precíziós eszterga és maró, valamint fúrógép) beszerzése tette ki. 

A mostani pályázati kör régóta hiányzó szeletet pótol a hazai kutatás-fejlesztés terén: az állam fokozatos visszaszorulása mellett a hazai innovatív vállalatoknak szinte csak valamely multinacionális cég kutatási partnereként nyílott lehetőségük arra, hogy saját fejlesztéseikhez külső forrásokat tudjanak biztosítani. A forráshiány jó néhány ötletet süllyesztett az íróasztal-fiókba. A pénzintézetek a legtöbb esetben teljesíthetetlen fedezet állítását követelték meg a pályázótól, míg a kockázati tőke számára az innovatív magyar vállalkozások forrásigénye nem érte el azt a szintet, amelynél a tőkebefektetők üzleti lehetőséget látnának a projektekben. 

A most kiírásra került pályázatok révén összesen több mint negyvenmilliárd forint uniós támogatásra pályázhattak a kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseket tervező hazai vállalkozások. A jelenlegi pályázati rendszer a korábbinál hatékonyabbnak bizonyul. A régebben kiírt pályázatok esetében csupán az eredmény megszületéséig, a prototípus elkészítéséig segítette a nyertest a pályázati összeg az egyes innovációs projektek esetében. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mostani, új k+f támogatási program szélesebb spektrumot ölel át: a kutatás-fejlesztési és innovációs infrastruktúra fejlesztés, a prototípusfejlesztés, az új innovációk piacra juttatásáig valamennyi fejlesztési szakaszban elérhetővé teszi a támogatást - mondta el a Medicontur Kft. pályázati anyagának elkészítésében segédkező MAPI Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezetője, Essősy Zsombor.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?