11 °C Budapest

Elkészült Szentes városközpontjának rehabilitációja

Pénzcentrum
2008. október 3. 15:07

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében megújult Szentes belvárosa. A Regionális Fejlesztési Terv városrehabilitációs pályázatán elnyert több mint 896 millió forintból megszépült a Református Nagytemplom, az idősek otthona, a Kiss Bálint utca és elkészült a Kossuth tér rekonstrukciójának utolsó üteme, a zöldfelület-megújítás. A projekt teljes költsége több mint 995 millió forint volt, melyből 90%-ot tesz ki az uniós és hazai támogatás. A fejlesztés hozzájárul a történelmi városközpont megújulásához, az idegenforgalom fejlődéséhez, és 30 új munkahelyet teremt Szentesen.

Az átadásra a mai napon a Református Nagytemplom hálaadó istentisztelete keretében került sor. Az istentiszteleten igét hirdetett Dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Majd Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, videóüzenetben köszöntette az egybegyűlteket. Köszöntőt mondott még Döme Gyula, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség főgondnoka, Szirbik Imre, Szentes Város polgármestere, országgyűlési képviselő, Gilicze András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese, a Váti kht képviseletében Szűts László, a Szegedi Területi Iroda irodavezetője. Kovách Péter, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora, projektmenedzser be számolt az építkezés történetéről.

A projekt mindhárom elemének megvalósítása során az Önkormányzat és az Egyházközség szorosan együttműködött egymással. Példaértékű az az összefogás, amellyel együtt tudtak dolgozni a városért.

A Református Nagytemplom

A Kossuth téren áll a város legjelentősebb műemléképülete, a Református Nagytemplom, amely 1808 és 1826 között épült. A templom 52 méteres hosszúságával és 22 méteres szélességével az Alföld leghosszabb hajójú, Magyarország egyik legnagyobb református temploma. Az utóbbi évtizedekben a templom épületének állapota erősen megromlott. A felújítás során az épület tetőszerkezete acélgerendák beépítésével statikailag megerősítésre került. A falak nedvesedése ellen a homlokzaton és a belső falakon egyaránt 3 méteres magasságig lélegzővakolat került felhordásra. A padok több mint fele elektromosan fűthetővé vált. Kialakításra került egy 40 személy befogadására alkalmas sötétített üvegű kisgyermekes tartózkodó és pelenkázó, ahol a gyerekek mozoghatnak, szaladgálhatnak, játszhatnak. A szülők hangszórókon keresztül hallhatják az igehirdetést. Elkészült a templom szigetelése, aljzatbetonozása, a járófelületet jura mészkőlapok díszítik. A két karzatfeljáró alatt egy-egy mosdó került kialakításra, új a hangosítás, a két projektor lehetővé teszi képek, szövegek kivetítését.

A Szentesi Református Idősek Otthona

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az építkezés során az eredeti épületnek csak a főfalai maradtak meg, a födém és a tető lebontásra került. A korábbi nyitott, boltíves veranda átalakításával jött létre a jelenlegi épület földszinti közlekedő folyosója. Új vasbeton födém és tető készült, ahol az Otthon emeleti része került kialakításra. Az udvarra benyúló épületszárny kiszélesítésével és magasításával jött létre a földszinten a betegellátó részleg, az emeleten pedig az Imaterem. Az épület külső homlokzati képe bár megegyezik az eredetivel, de a vakolat és a díszítések természetesen újak, akárcsak az összes nyílászáró. A korábbi Kossuth térre néző bolthelyiségekből került kialakításra az Otthon negyven személyes ebédlője és a tálaló konyha. A két ingatlan egyesítésével létrejött udvaron kiépített parkban pihenésre alkalmas pergolák, padok kaptak helyet a szökőkút mellett. A tervezők arra törekedtek, hogy az épületben egy korszerű, az idős emberek minden igényét kiszolgáló, magas színvonalú ellátást biztosító Otthon jöjjön létre. A Szentesi Református Idősek Otthona 50 idős ember számára nyújt ellátást. Az intézménynek korszerűen felszerelt orvosi rendelője és rehabilitációs szobája van. Terveik szerint az otthon több mint 30 embernek biztosít munkalehetőséget.

A Kiss Bálint utca felújítása

A Kiss Bálint szentesi református lelkipásztorról elnevezett utca szervesen illeszkedik Szentes város főteréhez. Az utcában található az 1836-ban épült lelkészlak (parókia), a korábban Református Kör, ma református imaház épülete, a református bérház, ma Szentesi Református Idősek Otthona és a korábbi kántori és tanítói szolgálati lakások. Az épületek - kettő kivételével - megmaradtak eredeti formájukban. Ez adta az ötletet, hogy az utca felújításával, pontosabban visszaalakításával megőrizhetővé válhat egy 19. századvégi szentesi utca képe az utókor számára. A felújítást megelőzően az útburkolat alatti vezetékek cseréje megtörtént, ezután került sor a bazaltkocka burkolat és a járdákon a téglaburkolat lerakására. A korábban, villanyoszlopokon lévő vezetékek a föld alá kerültek. Helyükre az utcaképbe illő kandelábereket helyeztek el.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?