15 °C Budapest

A korrupció mértéke a gazdasági növekedés gátjává vált

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 13:45

A Transparency International 2008-as Korrupció-érzékelési indexe jól mutatja, hogy a korrupció növekvő kihívást jelent minden nemzet számára, és a helyzet több olyan országban is romlik, amelyek korábban hagyományosan jól szerepeltek ezen a listán. Magyarország azonban már korábban sem foglalt el különösebben előkelő helyezést, idén pedig jelentősen hátrébb szorult az országok rangsorában annak ellenére, hogy index-számunk abszolút értékben alig romlott. Ez azt mutatja, hogy miközben egyes országok képesek a korrupció ellen tenni, hazánkban nem sikerül visszaszorítani viszonylag magas szintjéről, sőt a helyzet romlik.

Ennek ellenére, mintha a magyarországi nagyvállalati vezetők alábecsülnék a problémát, vagy nem kívánnának szembenézni azzal. Bár a korrupció jelenléte a hazai üzleti életben nyilvánvaló, és a közbeszéd tárgyát képezi, az Ernst & Young legújabb, a Vesztegetés és Korrupció Gyakorlatáról szóló felmérése szerint, a megkérdezett nagyvállalati vezetők 62 százaléka egyáltalán nem tartja elterjedtnek a vesztegetést és korrupciót üzleti tevékenységük során, és 78 százalékuk biztosan állítja, nem volt ilyen vállalatánál az elmúlt évek során.

"A hazai helyzet értékelésekor látnunk kell, hogy a korrupció világprobléma, és a leggazdagabb országok sem mentesek ettől a jelenségtől. Nem közömbös azonban a korrupció mértéke, és társadalmi hatása. Egyebek mellett jelentős szerepet játszik a külföldi beruházók befektetési döntéseiben, és így közvetlen hatással van az ország versenyképességére. Ennél is fontosabbnak érzem, hogy a korrupció megmérgezi a társadalmat, aláássa az emberek bizalmát választott képviselőikben, a politikai, gazdasági elitben és gyanakvást ébreszt azokkal szemben is, akik etikus eszközökkel érnek el eredményeket. Saját magukra nézve sem látják érdemesnek a jogszabályok betartását." - hívja fel a figyelmet Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Hazánkban nem a korrupciót tiltó jogszabályok meglétében van hiány, hanem elsősorban azok betartatásában. Hatékony ellenőrzés nélkül, és az esetleges lebukás enyhe szankcionálása mellett a jogszabályok csupán papíron lépnek életbe. Ezt tükrözi az is, hogy az Ernst & Young tanulmányában a megkérdezettek mindössze 36 százaléka gondolja úgy, hogy korrupciós tevékenységük felderítésénél tartaniuk kellene bírságtól vagy büntetéstől. Ennek megfelelően nem is érzik ezt üzletmenetükre nézve nagyon fontos tényezőnek.

A vállalat vélt érdekében - pl. egy üzlet megszerzése céljából - elkövetett vesztegetés megítélése enyhe. Bár nyilván mindenki tisztában van annak káros, sőt törvénytelen jellegével, sok vállalatvezető képes ezt megindokolni, elfogadhatóvá tenni a maga számára. Ismerősek az olyan érvek, hogy ha az én vállalatom nem veszteget, akkor megteszi a versenytárs, vagy hogy az állami szektorban másképp nem lehet üzletet szerezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Ha a korrupció egy országban intézményessé válik, az lesüllyesztheti az országot a harmadik világ szintjére. A civil kezdeményezések a versenyszférára is pozitív hatással vannak, növelik a vállalatok elkötelezettségét arra, hogy üzleti tevékenységüket tisztán és átláthatóan végezzék. A vállalatvezetők személyes meggyőződése, integritása, értékrendje és példamutatása kritikusan fontos abban, hogy ellenálljanak a csábításnak vagy a követelésnek. A korrupciónak azonban ott kell elejét venni, ahol azt elfogadják, kérik, vagy kikövetelik. Ne legyenek illúzióink, a helyzet érdemi javulását csak a visszaéléseket felderíteni, bizonyítani és büntetni képes és hajlandó, határozott hatósági fellépés hozhatja meg. Ehhez azonban megfelelő politikai akarat és elkötelezettség kell." - tette hozzá Havas István.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem