14 °C Budapest

Nyílnak a pénzcsapok: aknázd ki a legújabb lehetőségeket

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 05:55

Társadalmi egyeztetés Itt van az ősz, itt van újra, egyre több pályázati konstrukció esetében nyílik lehetőség újra pályázni, illetve egyre szélesebb körben válogathatnak a forrásra vágyó vállalkozások. Tartsuk észben milyen hibákat nem szabad elkövetni egy esetleges pályázás során, és nézzük végig, milyen lehetőségeink vannak!

Egyeztetés - sok mindenre fény derül

A társadalmi egyeztetés több funkciót is be képes tölteni a hazai pályázati rendszerben. Egyrészt a beérkezett javaslatokat egytől egyig átolvassák az ezzel foglalkozók, s tényleg hasznos javaslatokat be is építik az adott kiírásokba.

Másrészt, s ez a potenciális pályázok számára ugyanolyan fontos, mint a véleményezés lehetősége, már ebben az időszakban lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjenek a kiírások alapvető tudnivalóival, feltételeivel, s az információval felvértezve - sőt, professzionálisabb pályázók esetén pedig akár már a megfelelő előkészületeket megtéve - várják a pályázat valós megjelenési időpontját.

Egyáltalán nem árt tehát, ha résen vagyunk, ugyanis az időbeli előny nem csupán a felkészülést és az eredményességet segítheti elő, hanem a nagy népszerűségnek örvendő pályázati kiírások esetében például időelőnyt nyerhetünk a versenytársak előtt, s még azelőtt be tudjuk adni a pályázatot, hogy azt lezárnák a forrás keretösszegének kimerítése miatt.

Nézzük tehát, most miről tudhatnak meg többet az élelmesek!

Tudományos eredmények

Egy ország gazdasági fejlődésének elengedhetetlen mérföldköve az innovációs szektor, a kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, a szabadalmak, új termékek, szolgáltatások létrehozása, s természetesen az ezekben rejlő potenciál kiaknázása.

A héten jelent meg a TÁMOP 4.2.3/08/1/KMR kódjelű kiírás (http://www.nfu.hu/forum_topic_pate/75), amely a tudományos eredmények elismerését és disszeminációját célozza, azaz a magyar tudomány és a műszaki-, informatikai-, természettudományos fejlesztések hazai és nemzetközi elismertségének javítását, s a tudományos eredmények és ismeretek hatékony átadását.

A kiírást egészen szeptember 25-ig lehet véleményezni, a kiírási tervezet alapján a rendelkezésre álló, a Közép-magyarországi régióra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 179 022 520 forint. Felsőoktatási intézmények pályázhatnak a kiírásra, akár egyéb szervezetekkel közösen, konzorciumi formában is.

Konzorciumi partner lehet az MTA és intézetei, egyesületek, alapítványok és közhasznú társaságok. A vissza nem térítendő támogatás 85 százalékos intenzitás mellett legalább 5, de legfeljebb 150 millió forint összegű. Ténylegesen pályázni várhatóan október 30-tól lehet majd, egészen december 15-ig.

Tudásdepó expressz

A TÁMOP-3.2.4/08/01 kódjelű (http://www.nfu.hu/forum_topic_pate/74), Tudásdepó-Expressz elnevezés alatt futó konstrukció célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálhassa a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, illetve a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. Kiemelt célként szerepel a kiírásban a hozzáférés területi különbségeinek csökkentése is.

A tervezetről szintén szeptember 25-ig lehet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség partnerségi fórumán véleményeket, javaslatokat közzétenni. A rendelkezésre álló keretösszeg 2 013 344 352 forint, ennek legfejlebb 22,74 százaléka (maximum 457 834 505 forint) használható fel a Közép-magyarországi régióban megvalósuló projektre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiírás keretében könyvtárak, valamint könyvtári tevékenységet folytató szervezetek pályázhatnak, önállóan, vagy akár konzorciumi formában. Abban az esetben, ha a könyvtár nem egy önálló jogi személy, vagy nem önállóan gazdálkodó szervezet, vagy egyéb okokból önállóan nem pályázhat, úgy a pályázatot a fenntartó is benyújthatja.

A vissza nem térítendő támogatás az elszámolható összes költség 100 százalékára igényelhető, a pályázható legalább 10, de maximum 100 illetve 250 millió forint (tevékenységcsoport szerint). Pályázni várhatóan október 30-tól december 31-ig lehet majd.

Innováció és foglalkoztatás

A várva várt innovációs klaszterek

A GOP-2008-1.2.1. és a KMOP-2008-1.1.3/A jelű, az Innovációs klaszterek támogatása címet viselő pályázatokkal (http://www.nfu.hu/forum_topic_pate/73) kapcsolatosan szeptember 30-án 12 óráig várják az észrevételeket, javaslatokat. A várhatóan október második felében meghirdetésre kerülő konstrukciók célja, hogy a bizonyítottan innovatív és megfelelő piaci potenciállal bíró együttműködéseket komplex módon támogassa.

Az együttműködések menedzselésén túl a közös innovációs projektek generálása és az eredmények exportpiacra vitele is cél. A GOP konstrukció esetében a rendelkezésre álló keretösszeg 10 milliárd forint, míg a KMOP esetében 3,88 milliárd forint, melyből várhatóan 10, illetve 3 darab projektet támogatnak majd. A pályázat keretében igényelhető támogatás legalább 300, de legfeljebb 1500 millió forint lehet. Pályázni pedig várhatóan november 10-től 2009. december 31-ig lehetséges.

Új pályázatok

Megjelent az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) új pályázata (http://www.ofa.hu/index.php?WG_NODE=WebPalyazatok&WG_OID=PALfedf28c8803df78d2), amely a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztését, munkáltatói létszámuk növelését célozza a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben. A támogatásra Magyarországon székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság, mezőgazdasági szövetkezet, vagy egyéni vállalkozó, egyéni cég pályázhat.

Feltétel, hogy a gazdasági tevékenység legalább a 2006-os évtől legyen folyamatos, illetve 2008. január elseje után a társaság ne hajtson végre létszámleépítést, s a vállalkozásban a pályázat beadása előtt a munkaviszonyban foglalkoztatottak száma legalább 1, de legfeljebb 49 fő legyen. Feltétel továbbá, hogy a projektben a tervezett létszámbővítés után a foglalkoztatottak száma ne haladja meg az 50 főt.

A bizonylat alapú elszámolással utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő támogatás határideje október 21. A befizetendő pályázati díj 15 ezer forint, a támogatási program keretében legfejlebb 6 fő új munkavállaló figyelembe vételével maximum 2,5 millió forint/fő támogatás igényelhető, ami összesen nem lehet több mint 15 millió forint.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm