11 °C Budapest

Megvan a siker kulcsa: keletre kell menni

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 18:00

Mivel egyre csak gyengélkedik az amerikai és európai gazdaság, egy tengerentúli vállalkozás úgy döntött, meghódítja a Közel-Keletet, pedig ez a nagyra törő terjeszkedés nem is szerepelt az eredeti tervben.

Amikor ugyanis megnyílt New Yorkban a Chocolate Bar, a terv még csak az volt, hogy Chicagoban, Miamiban és Los Angelesben nyit majd újabb egységet. Hat évvel később viszont Alison Nelson úgy döntött, ennél messzebb megy. Októberben nyit majd meg az első Chocolate Bar Dubaiban, de a régióban még máshol is nyílik ilyen üzlet, így Katarban, Egyiptomban is - tárja elénk a történetet a Wall Street Journal.

A cégvezető saját bevallása szerint eredetileg terjeszkedésre csupán a hasonló, nagyvárosi területeken gondolt, azonban egy dubai székhelyű befektető felnyitotta a szemét, ugyanis a Közel-Keleten egyre inkább jelen van egy modernizálódó réteg, melynek igen fontos, hogy Amerikában és Európában készülte termékeket vehessen.

Miközben a válságot testközelből átélő amerikai fogyasztók visszavesznek az olyan kiadásokból, mint például a csokivásárlás, addig a Közel-Keleten már nem egészen ez a helyzet. Ráadásul a Chocolate Bar nyereséges működését még az is megnehezíti, hogy egyre csak emelkednek az alapanyagárak.

Persze ezt tavaly még nem nagyon érezték meg, 2 millió dolláros bevétellel büszkélkedhettek, két boltjuk volt New Yorkban és egy New Jerseyben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Chocolate Bar pedig nem az egyetlen kisvállalat, amely a belföldi növekedés elé helyezi a külföldi terjeszkedést, ami a gyenge amerikai gazdaságra és dollárra vezethető vissza. Sőt, az utóbbi időben az is egyre inkább jellemző, hogy a kis cégek még az európai terjeszkedésről is lemondanak, pedig az öreg kontinens eddig tipikusan az első terjeszkedési lehetőségek között szerepelt.

Azoknak a kis cégeknek, melyek sikeresen beindultak az új piacokon, nem lehet okuk a panaszra, mivel egyrészt az elérhető növekedési ütem jóval kedvezőbb ezeken a piacokon, másrészt pedig megfelelő gazdasági alapot ad azokra az időkre, mikor a hazai gazdaság nem a legmegfelelőbb környezetet biztosítja. Persze nem szabad megfeledkezni az ez irányba történő terjeszkedés veszélyeiről sem, hiszen könnyen lehet, hogy egy olyan termékkel kívánunk betörni az új piacra, amelyre annak nincs is igénye, így nem is jelentkezik majd megfelelő kereslet.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?