20 °C Budapest

Indulhat a klaszterek akkreditációja

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 08:19

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter felkérésére megalakult az a 7 tagú testület, amely a hazai klaszterek akkreditációjáért felelős. A grémium várhatóan már szeptember 8-i alakuló ülésén dönt az első akkreditációkról.

A Pólus Program célja a komoly innovációs és exportlehetőségekkel rendelkező klaszterek támogatása, valamint a nemzetközi versenyképesség növelése a pólusvárosok vállalkozási környezetet fejlesztő beruházásainak támogatásával.

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket. A klaszterhez egyetem, kutatóintézet, önkormányzat, illetve bármilyen más, a klaszter céljaihoz hozzájárulni képes szervezet is kapcsolódhat.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Fontos, hogy a Pólus Programban résztvevő klaszter magas hozzáadott értékű, exportorientált és innovatív tevékenységekre koncentráljon, stratégiával és annak végrehajtására alkalmas cselekvési tervvel rendelkezzen.

Az akkreditációs eljárásra az eddigi várakozásokat meghaladóan, 11 klaszter jelentkezett. A lehetőség jelenleg is nyitva áll, az akkreditáció folyamatosan kezdeményezhető. Az Akkreditációs Testület 2008-ban még egy alkalommal, decemberben hirdet nyerteseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban, hanem az akkreditált klaszter, illetve annak tagjai jogosultak egyes, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való kizárólagos részvételre. Továbbá a klaszterek fejlesztésével összhangban kiírt, ám nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében a klaszter tagjai a pályázati kiírásban megjelentetett feltételek teljesítése esetén jogosultak az értékelés során többletpontok megszerzésére.

Az Akkreditációs Testület testület tagjai:

  • Dr. László Géza
  • Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke
  • Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium versenyképességért felelős szakállamtitkára
  • Kocsis Magdolna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője
  • Balla Gergely, Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke
  • Siegler András, Európai Bizottság, Kutatási Főigazgatóság igazgatója
  • Dr. Chikán Attila, egyetemi tanár, igazgató

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?